Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Γλυκό Κουταλιού Καρπούζι

Ένα εξαιρετικό γλυκό κουταλιού!
Αφού απολαύσουμε την κατακόκκινη σάρκα του καρπουζιού, δεν πετάμε τις φλοίδες του. Τις μαζεύουμε και τις φυλάμε στο ψυγείο, για να χρησιμοποιήσουμε το λευκό μέρος τους και να φτιάξουμε, χωρίς πολλά έξοδα, αυτό το υπέροχο καλοκαιρινό γλυκό! Δοκιμάστε το!
 


 


Τα Υλικά 

1 κιλό φλούδα καρπουζιού, μόνο το άσπρο μέρος
800γραμ. ζάχαρη, λευκή ή καστανή
3 ½ λεμόνια, ο χυμός
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
1 λοβός βανίλιας ή 1 ξυλάκι κανέλας
 

Οδηγίες

 
 
Καθαρίζουμε εντελώς τις φλοίδες του καρπουζιού από το πράσινο μέρος και αφήνουμε ελάχιστο από το ροζ. Κόβουμε τις καθαρισμένες φλοίδες σε στενόμακρα κομμάτια, όπως τις πατάτες για τηγάνισμα.
 

 

 
 
Στύβουμε τα τρία λεμόνια μέσα σ΄ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε τις κομμένες φλοίδες και γεμίζουμε με νερό. Πιέζουμε με ένα πιάτο τις φλοίδες, για να καλύπτονται από το λεμόνι και το νερό. Αφήνουμε τις φλοίδες του καρπουζιού μέσα στο χυμό λεμονιού για 2-3 ώρες και τις ανακατεύουμε μερικές φορές.
Κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις πιέζουμε με τις παλάμες μας, για να χάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
 
 
 
Τις βάζουμε μέσα σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Βράζουμε το γλυκό πάνω σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό.
 
 
 
 
 

 
 
 
Μετά τα 15 λεπτά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα, για να απορροφήσει τους υδρατμούς, και με το καπάκι της και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί 12 ώρες.
 
 
 
 
 
Την επομένη προσθέτουμε τη βανίλια ή την κανέλα και ξαναβράζουμε το γλυκό, μέχρι να δέσει.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα  από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και μοιράζουμε το γλυκό ζεστό μέσα σε αποστειρωμένα βάζα. Τα σκεπάζουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Είναι έτοιμα να τα αποθηκεύσουμε.
 
 
Καλή επιτυχία!
 

9 σχόλια:

  1. Πραγματικά υπέροχο και σίγουρα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία της τροφοανακύκλωσης! Γεια στα χέρια σου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα!
      Θα έλεγα "ένα γλυκάκι από το τίποτα!"
      Είναι πολύ νόστιμο και ευπαρουσίαστο.
      Σ΄ευχαριστώ πολύ!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα και καλό μήνα! Κάπως υποτιμημένο (έτσι νομίζω τουλάχιστον) το γλυκό καρπούζι, εγώ πάντως το θεωρώ νοστιμότατο και πάντα μου άρεσε η μοναδική υφή της φλούδας που έχει βράσει! Με κανέλα για άρωμα θα είναι τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλό φθινόπωρο!
      Είναι όντως νοστιμότατο γλυκάκι και χρειάζεται μόνο ζάχαρη για να το φτιάξουμε!
      Κι εμένα με κανέλα μου αρέσει!

      Διαγραφή
  3. Σαν το γλυκο κυδωνακι μοιαζει αλλά δεν ειναι!
    Καλό μας μήνα με υγεία και αγάπη!
    Καλό ξημερωμα, φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αριάδνη!
      Μοιάζει με το κυδώνι οπτικά αλλά είναι πιο τραγανό.
      Καλό φθινόπωρο!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα Ελένη μου. Καλό φθινόπωρο εύχομαι.

    Μου θύμισες τις γιαγιάδες μου με τούτο το γλυκό κουταλιού, Μόνον που εκείνες το έκοβαν σ' ένα χοντρό τετράγωνο κυβάκι το κάθε κομμάτι και έβαζαν κι' ένα αμυγδαλάκι για ντεκόρ.

    Προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ, αλλά πάντα υπάρχει το μέλλον ;-)

    Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό φθινόπωρο, Πηνελόπη μου!
    Κι εγώ κάποια γιαγιά θυμήθηκα και το έφτιαξα! Πώς το κατάλαβες;
    Δοκίμασέ το, όποτε μπορέσεις. Αξίζει!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο...από γλυκά κουταλιού μόνο γλυκό καρυδάκι και γλυκό καρπούζι

    ΑπάντησηΔιαγραφή