Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Thai Tom Yum Soup (Ταϊλανδέζικη Σούπα)

Μια κλασική σούπα από την Ταϊλάνδη, εξωτική και νοστιμότατη, η οποία συνηθίζεται πολύ και στη Μαλαισία και στην Ινδονησία !
Ετοιμάζεται πανεύκολα, είναι πολύ αρωματική και αποτελεί ένα εξαιρετικό χειμωνιάτικο πιάτο.
Τα υλικά της τα βρίσκουμε εύκολα στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, όπως το lemon grass/λεμονόχορτο και την Thai chili sauce
Η κλασική συνταγή απαιτεί και κάποια επί πλέον υλικά, όπως φυλλαράκια lime-αλλά αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από φλοίδα lime -και fish sauce που έχει πολύ έντονη μυρωδιά ψαριού, αρκετά ασυνήθιστη σε μας! Σ’ εμένα πάντως δεν αρέσει!
Όσοι πάλι δεν αγαπούν το γάλα καρύδας, μπορούν να το αντικαταστήσουν με γάλα εβαπορέ αλλά σε μισή ποσότητα από αυτή που αναγράφεται στη συνταγή. Ή μπορούν να μην βάλουν κανένα από αυτά, όπως έκανα εγώ!
Η σούπα πάντως γίνεται εξαιρετική και χωρίς γάλα! Δοκιμάστε τη!


Τα Υλικά
(Για 4-5 μερίδες)

6 κούπες (μετρικές, χωρητικότητας 250ml) ζωμός ψαριού ή θαλασσινών ή κοτόπουλου
2 κουταλιές ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
2 κομμάτια φλοίδα από lime
2 μπαστουνάκια lemongrass, χτυπημένα με ένα γουδοχέρια και κομμένα λοξά κομμάτια
1 κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κούπα μανιτάρια, μαύρα ή λευκά, κομμένα σε φετάκια
Ο χυμός από ένα lime
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 φρέσκο κόκκινο τσίλι, κομμένο φετάκια ή ½ κουταλάκι Thai chili sauce ή πιπέρι cayenne
2 κουταλιές soy sauce
1 κουταλιά ζάχαρη
3-4 ντοματάκια αποφλοιωμένα και κομμένα στα τέσσερα
12 γαρίδες μεσαίου μεγέθους, χωρίς το κέλυφος
½ κούπα γάλα καρύδας (προαιρετικά)
⅓ κούπας φρέσκα φυλλαράκια κόλιανδρου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα


Οδηγίες





Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα χορταρικά, όπως απαιτείται.








Ρίχνουμε το ζωμό μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τη βάζουμε πάνω σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λεμονόχορτο ή τη φλοίδα lime και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.



Εν συνεχεία, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το τσίλι, τα μανιτάρια, τα ντοματάκια, το χυμό από το lime, τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Βράζουμε για άλλα 6-8 λεπτά πάνω σε μέτρια φωτιά.






Προσθέτουμε και τις γαρίδες και βράζουμε για περίπου τρία λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα καρύδας και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Δοκιμάζουμε τη γεύση και, αν θέλουμε, προσθέτουμε, αναλόγως, αλάτι, χυμό lime ή σάλτσα σόγιας.




Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και την πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και κόλιανδρο.









Καλή όρεξη!

17 σχόλια:

  1. Να σου πω την αλήθεια την fish sauce δεν την πολυσυμπαθώ κι εγώ, ενώ αντίθετα λατρεύω και χρησιμοποιώ συχνά το γάλα καρύδας..
    Μια τόσο νόστιμη εξωτική σούπα σαν αυτή που μας σερβίρεις σήμερα Ελενάκι μου είναι ότι πρέπει για την σημερινή μέρα που στην Ελλάδα έχουμε αρκετό κρυουλάκι θα έλεγα.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου χαίρομαι που πέτυχα τον καιρό! Ελπίζω να την ευχαριστηθείτε! Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Ότι πρέπει για τη χειμωνιάτικη μέρα που μας ξημέρωσε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα τι καταπληκτική συνταγή είναι αυτή Ελένη μου....................συγχαρητήρια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρέλειψες τη fish sauce Ελένη!
    Το γάλα καρύδας δεν με ενοχλεί καθόλου απεναντίας!
    Ιδιαίτερη σούπα, μ' αρέσει!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σ εμένα δεν αρέσει Ερμιόνη μου έχει πολύ έντονη γεύση. Αν τη δοκιμάσεις θα ήθελα τις εντυπώσεις σου. Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Αυτή η σούπα είναι από τις αγαπημένες της μικρής κόρης μου! Δεν ήξερα πως γίνεται... Όταν την επισκεφτώ θα την καταπλήξω! Ευχαριστώ για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την καταπλήξεις Αγγελική μου! Είναι πανεύκολη και νοστιμότατη. Να είσαι καλά. Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  6. Τι ωραία εξωτική λιχουδιά! Πολύ θα ήθελα να την είχα μπροστά μου τώρα...
    Και ταιριάζει τόσο με τον χειμωνιάτικο καιρό των ημερών! Ευκαιρία να την δοκιμάσουμε!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καρό είχα να σας παρουσιάσω κάτι εξωτικό! Χαίρομαι που σας αρέσει. Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Ελένη μου φανταστική σούπα, πάρα πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη!Μπράβο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρά το γεγονός ότι οι σούπες δεν είναι το φόρτε μου, αυτή την βλέπω και την διαβάζω Ελένη μου, με πολύ "ζήλια" θα έλεγα!
    Και χωρίς το γάλα μου φαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα.
    Αλλά και σίγουρα χωρίς το γάλα φαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα :-))
    Χαιρετισμούς πολλούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχχχχ Ελένη!!! Τρελαίνομαι γι αυτή τη σούπα!!! Την έχω φάει στη ταυλάνδη και δε τολμάω να τη φτιάξω μήπως και δεν την πετύχω!!!
    Την επόμενη φορά, φώναξε με!!!! Και με fish sauce παρακαλω!!!!

    φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα!
    Καταπληκτική σούπα, θα την φτιάξω σίγουρα, τώρα που βρήκα τη συνταγή σου! Μόνο, θέλω να σε ρωτήσω πού θα βρώ το lemongrass... Από ότι καταλαβαίνω δεν είναι το ίδιο με το σχινόπρασο...
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή