Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Αρνί ή Μοσχάρι Κοκκινιστό με Τραχανά


Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που φτιάχνεται από πλιγούρι, δηλαδή σιτάρι κοπανισμένο ή αλεσμένο, σιμιγδάλι ή αλεύρι που βράζεται απαραίτητα μέσα σε φρέσκο πρόβιο γάλα ή ζυμώνεται με αυτό. Μόλις τελειώσει η παρασκευή του και γίνει χλιαρός, τεμαχίζεται και απλώνεται πάνω σε μεγάλη επιφάνεια, σκεπασμένη με καθαρό τραπεζομάντηλο ή σεντόνι, για να ξεραθεί .
Το να φτιάξουμε τραχανά δεν είναι καθόλου δύσκολο. Δείτε πώς εδώ! Δύσκολη και χρονοβόρα είναι η διαδικασία του στεγνώματος που απαιτεί υπομονή και επιτήρηση. Παλιά, που τον άπλωναν έξω στο μπαλκόνι, να ξεραθεί, και δεν υπήρχε το τούλι για να τον σκεπάσουν, συμμετείχαν όλα τα μέλη της οικογένειας στη διαδικασία της προστασίας του από τις μύγες ή τις κότες! Ήταν η μεγάλη έννοια της νοικοκυράς που έπρεπε να ασχολείται συνεχώς με το άπλωμα και το γύρισμά του. Από αυτή την υπευθυνότητα προήλθε και η φράση «έχω τραχανά απλωμένο» που χρησιμοποιείται πλέον μεταφορικά και σημαίνει ότι προφασιζόμαστε κάποια απασχόληση, όταν θέλουμε να αποφύγουμε μία δουλειά! Η φράση χρησιμοποιείται επίσης και ειρωνικά.

  

Τα Υλικά
(4-5 μερίδες)

1 κιλό μοσχάρι, κομμένο μερίδες ή αρνί με κόκκαλο
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονσέρβα, πολτοποιημένα
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι τραχανάς γλυκός, σιταρένιος
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγο Κεφαλοτύρι ή Κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

Οδηγίες


Πλένουμε, σκουπίζουμε και σοτάρουμε το κρέας, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και την καυτερή πιπεριά και το βράζουμε, όπως περιγράφεται στο Μοσχαράκι Κοκκινιστό.
Όταν το κρέας βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το κρέας σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό.






Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τόσο χλιαρό νερό, ώστε να έχουμε πέντε φλιτζάνια ζωμό ή και περισσότερο, αν θέλουμε η σούπα μας να γίνει περισσότερο αραιή. Βάζουμε το ζωμό να βράσει. Όταν πάρει βράσει, προσθέτουμε τον τραχανά, σαν βροχή, και ανακατεύουμε.
Βράζουμε τον τραχανά, μέχρι να πήξει η σούπα, όσο μας αρέσει. Προσθέτουμε το κρέας, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα βράζουμε ακόμα για πέντε λεπτά.
Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και αφήνουμε να κατέβη λίγο η θερμοκρασία του. Tο σερβίρουμε ζεστό με λίγο επί πλέον πιπέρι ή τριμμένο τυρί.


Καλή όρεξη!
  

Λίγα λόγια ακόμα

Πλιγούρι, πουργκούρι, μπλουγούρι, χόντρος ή πιο απλά αλεσμένο σιτάρι. Είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. 
  • Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι, μετά την κατανάλωσή του, ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια, με αποτέλεσμα να θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς.
  • Eπιπλέον, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, θεωρείται ότι έχει υψηλό δείκτη κορεσμού ή με άλλα λόγια μας χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια.
  • Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B, βιταμίνη Ε, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο, σε σχέση με τα μακαρόνια και το άσπρο ρύζι, και σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. 
  • Tέλος, η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.(Πηγή: www.vita.gr)


25 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη μου.
    Τον τραχανά στη βόρεια Ελλάδα τον έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση.Νομίζω δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει σε κάποιο ντουλάπι του ένα ή συχνότερα πολλά γυάλινα βάζα, με αυτόν τήν πολύτιμη ,νόστιμη και θρεπτική τροφή!
    Παλαιότερα,αλλά και τώρα, στην ελληνική ύπαιθρο αποτελούσε το βασικό πρωινό γεύμα για όλους τους ακούραστους ανθρώπους της καθημερινής βιοπάλης,ακριβώς για τις πολύτιμες ιδιότητες που ήδη προανάφερες.
    Σκέτος, ή πιο δυναμωτικά συνοδευόμενος με κρέας,είναι ένα πεντανόστιμο,υγιεινό πιάτο ,που στις κρύες μέρες του χειμώνα ειδικά ,μας χαρίζει ευεξία και ενέργεια.
    Η μαγειρική σου συνταγή που πλησιάζει πολύ τις δικές μου διατροφικές συνήθειες ,όπως πάντα καταπληκτική!!
    Θα δοκιμάσω την προσθήκη τομάτας και καυτερής πιπεριάς ,αφού μέχρι τώρα συνήθιζα να τον μαγειρεύω λευκό.Πρέπει,τώρα που το σκέφτομαι να αποκτά άλλη διάσταση γεύσης!΄
    Χυλωμένος,θεραπευτικός,βάλσαμο για ψυχή και σώμα,λιτός αλλά μεγαλοπρεπής στην απλότητά του,εύγευστος και απροσμέτρητα επιθυμητός!!!Το απόλυτα χειμωνιάτικο φαγητό της θαλπωρής!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταπληκτικό το κείμενό σου, Φωτεινή μου, γι' αυτό το παραδοσιακό πιάτο! Ενημερωτική, περιγραφική, παραστατική, με ευαισθησία και με κάποια νοσταλγία που με εκφράζει! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, με τιμάς!
      Ο τραχανάς, έτσι όπως το λες, είναι βάλσαμο, ένα πιάτο με πραγματική σπιτική φροντίδα!
      Να είσαι καλά, τα κείμενά σου είναι θησαυρός!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  2. ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ!!!!!!ΤΕΛΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΥΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...ΦΙΛΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μαρία!
      Σε ευχαριστώ πολύ! Αν έχεις τραχανά, δοκίμασε αυτή την εκδοχή με κρέας.
      Σιγουρα θα σου αρέσει.
      Καλό βράδυ. Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Ελένη μου ...χειμωνιάτικο λατρεμένο φαγητό!!! Νοστιμότατο σου έγινε!!! Γεια στα χέρια σου!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, Κική μου, και για μένα νοστιμότατο και λατρεμένο.
      Πριν φύγω από Ελλάδα, πάντα παίρνω μαζί μου σπιτικό τραχανά-ας είναι καλά η αδελφούλα μου!
      Το μαγειρεύω σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για να μην τελειώσει γρήγορα!
      Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  4. Ελένη φυσικά καταλαβαίνεις τώρα τι μου θύμισες με αυτό το φαγητό!
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνω πολύ καλά, Ξανθή μου! Είχα ετοιμάσει και μια νοσταλγική εισαγωγή αλλά την άλλαξα, γιατί είπα ότι πάλι γυρίζω στα παλιά!
      Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  5. Εκπέμπει θαλπωρή και παραπέμπει σε κρύα χειμωνιάτικα βράδια το πιάτο σου Ελένη μου! Νομίζω είναι η τέλεια συνταγή για όποιον αγαπά τον τραχανα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αυτό το πιάτο, Αναστασία μου, θυμίζει οικογενειακή θαλπωρή και σπιτική φροντίδα, αφού το κυρίως υλικό είναι φτιαγμένο με τόσο μεράκι! Ένα πιάτο υγιεινό, νόστιμο και θρεπτικό.
      Όσοι αγαπούν τον τραχανά το γνωρίζουν αυτό πάρα πολύ καλά.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Μεριδούλα μόνον για μένα αν σας περίσσεψε ... Ακόμη, ακόμη και χωρίς κρεατάκι, Ελένη μου!
    Είναι από τα φαγητά που μόνη μου τα φτιάχνω και μόνη μου τα τρώω πλέον :-) χάρη στα παλικάρια που διαθέτει ο οίκος μου.
    Πολλά φιλιά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες μου πώς στέλνεται κι εγώ ξαναφτιάχνω όχι μία αλλά πολλές μερίδες για χάρη σου! Τα παλικάρια σου δεν ξέρουν , τι χάνουν! Αλλά, ό τι και να πεις, καταλαβαίνω ότι δεν πείθονται. Δεν πειράζει, ας είναι καλά κι εγώ θα σε έχω υπόψη μου!
      Φιλάκια πολλά πολλά.

      Διαγραφή
  7. Τον τραχανά τον τρώω παντού και πάντα!
    Και ο συνδυασμός του με το μοσχαράκι είναι ωραιότατος και πολύ θρεπτικός!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Ερμιόνη μου, κι εγώ μαζί σου! Είναι καταπληκτικός και αγαπημένος. Τον χρησιμοποιώ παντού,έτσι κόκκινο, με κρέας ή κοτόπουλο, λευκό σε σούπες, στα γεμιστά-έχω ανεβάσει και συνταγή-σε πίτα κλπ. Με το κρέας ενισχύεται η θρεπτική του αξία.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  8. Ο τραχανάς έχει πιστεύω φανατικούς φίλους ή εχθρούς.
    Εμείς κατά έναν περίεργο τρόπο, τον αγαπάμε πολύ όλοι στην οικογένεια, ακόμα και οι πιο δύσκολοι.
    Αν είναι καλομαγειρεμένος, είναι αληθινή γκουρμεδιά!
    Και ποιος θα πει όχι στην σημερινή σου πρόταση Ελένη μου??? Υπέροχη!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι πολύ τυχερή, Έλενά μου, που τον αγαπάτε όλοι στην οικογένεια, γιατί είναι πολύ πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και πολύ νόστιμος. Δεν είναι και καθόλου δύσκολος στο μαγείρευμα. Όταν συνοδεύεται από κρέας, γίνεται ακόμα νοστιμότερος!
      Εύχομαι μια όμορφη και ήρεμη ημέρα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  9. Κι εγώ σαν την από πάνω μου, μια γερή μερίδα τραχανά και ας είναι και ορφανή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως, Λίλα μου, την επόμενη φορά θα φροντίσω για αυξημένη ποσότητα!
      Να είσαι καλά, καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  10. Ελένη μου τέλειο φαγητό!!!Και να χα ένα πιατάκι τώρα!Μπράβο υπέροχο!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ελένη μου!
      Χαίρομαι που σου αρέσει, όπως και σ' εμένα! Σπιτικός και καλομαγειρευμένος είναι ένα καταπληκτικό, πεντανόστιμο πιάτο.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  11. Ωραίο φαγητό,δεν το έχω φάει αλλά οι γεύσεις που συνδιάζει μου αρέσουν πολύ,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Neli!
      Αν θέλεις να τον δοκιμάσεις, μπορείς να βρεις στα ΣΜ το υλικό. Καλύτερα όμως να το αγοράσεις από ένα κατάστημα βιολογικών ειδών, για να είσαι σίγουρη ότι η παρασκευή του είναι πιο κοντά στον σπιτικό.
      Να έχεις μια όμορφη μέρα!

      Διαγραφή
    2. Ελένη μου καλησπέρα.Το πιάτο σου είναι τέλειο.Έτσι το φτιάχνουμε κι εμείς.Επίσης χρησιμοποιούμε τον τραχανά και στην ψαρόσουπα.Του πάει πολύ.Και να φανταστείς πριν 20 περίπου χρόνια δεν ήθελα να δω τραχανά ούτε ζωγραφιστό.Ας είναι καλά ο άντρας μου που με έπεισε να τον δοκιμάσω στα συγκεκριμένα πιάτα.
      Επίσης να επισημάνω ότι το μπλογκ σου είναι καταπληκτικό.Το διαβάζω καθημερινά και ταξιδεύω κι εγώ μαζί σου.Φιλιά πολλά Ιωάννα

      Διαγραφή
  12. ΠΟΛΥΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟ ΕΛΕΝΑΚΙ ΜΟΥ....ΑΡΓΗΣΑ;;ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΝΑ ΠΩ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ;;ΚΑΛΗΗΗΗΗ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΛΠΙΔΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΥΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ!!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!

    ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑ!!!ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. και με το τραχανότο με μύδια είναι πολύ νόστιμο αλλά έχει πολλές θερμίδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή