Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Τιραμισού με Τσουρέκι και άρωμα Μαστίχας

Πανεύκολη και γρήγορη Τιραμισού, με ανάλαφρη, νόστιμη και όχι πολύ γλυκιά κρέμα τυριού, αρωματισμένη με λικέρ Μαστίχα που ταιριάζει απόλυτα με τα αρώματα του Πασχαλινού τσουρεκιού που χρησιμοποιούμε.
Σερβιρισμένη σε ποτήρια και όχι σαν ενιαίο κέικ προσφέρεται ευκολότερα και εντυπωσιάζει με το παιχνίδι των χρωμάτων της σοκολάτας!
Όσοι επιμένετε στην κλασική συνταγή θα τη βρείτε εδώ.












Τα Υλικά

Αντί παντεσπάνι ή μπισκότα
8 φέτες από ένα μεγαλούτσικο τσουρέκι, χωρίς τα ροδισμένα μέρη του

Για την κρέμα
1 Μόρφατ (από το ψυγείο)
300γρ. τυρί Μασκαρπόνε ή Φιλαδέλφεια, σε θερμοκρασία δωματίου
⅓ φλιτζανιού/ 70 ml ζαχαρούχο γάλα
2 κουταλάκια λικέρ μαστίχας

Για το σιρόπι
250ml δυνατό Γαλλικό καφέ
1 κουταλάκι νες καφέ
2 κουταλιές ζαχαρούχο γάλα ή περισσότερο

Διακόσμηση
2 κουταλιές άγλυκο κακάο
2 κουταλιές μικρές σταγόνες λευκής σοκολάτας ή τρίμματα
1 κουταλιά τρίμματα πικρής σοκολάτας

Οδηγίες


Ετοιμάζουμε τον Γαλλικό καφέ, τον μετράμε και τον ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και το νες καφέ, ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.





Χτυπάμε την κρύα Μόρφατ με το μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα , προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν ασπρίσουν και αφρατεύσουν, προσθέτουμε το τυρί και χτυπάμε για λίγο ακόμα.



Θρυμματίζουμε το τσουρέκι και γεμίζουμε κατά το ¼ τα ποτήρια. Με ένα κουτάλι βρέχουμε το τσουρέκι με το σιρόπι καφέ, πιέζοντάς το για να ποτίσει.
Πάνω από το τσουρέκι μοιράζουμε κουταλιά-κουταλιά τη μισή κρέμα τυριού.




Πάνω από την κρέμα επαναλαμβάνουμε δεύτερη στρώση τσουρεκιού, βρέχουμε με σιρόπι καφέ και καλύπτουμε με κρέμα τυριού.
Ισιώνουμε την επιφάνεια της κρέμας με ένα κουταλάκι, φροντίζοντας να μην λερώσουμε τα ποτήρια.






Βάζουμε τα γεμάτα ποτήρια στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.
Πριν τα σερβίρουμε, κοσκινίζουμε στην επιφάνεια άγλυκο κακάο, σκορπίζουμε σταγόνες λευκής σοκολάτας και τελειώνουμε με λίγα τρίμματα πικρής σκούρας σοκολάτας.


Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

28 σχόλια:

  1. Πραγματικά εντυπωσιαστηκα...πολύ πρωτότυπη ιδέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς γλυκού και στη δική σου πρόταση, ακόμα πιο λαχταριστό!

    Αγαπημένη μου Ελένη εύχομαι να περάσετε ένα όμορφο απομεσήμερο Κυριακής! :-)

    * Άντε, πότε θα έρθετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, καλή μου Ζαμπία, να είσαι καλά!
      Με συγκίνησες και με τα καλά κι ευγενικά σου λόγια αλλά προ πάντων με την προσφώνησή σου!
      Θέλω να γνωρίσεις ότι η εκτίμηση και τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Έχω κι εγώ νοσταλγήσει μια όμορφη συνάντηση, σαν την προηγούμενη! Θα τη χαρώ πάρα πολύ!
      Το καλοκαιράκι φτάνει, όπου να είναι και θα ανηφορίσουμε!
      Την αγάπη μου και πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. το ψηφίζω με τα χίλια!τα τοραμισού είναι η αδυναμία μου και τουτο με τσουρεκι και μαστίχα είναι η δική μας ελληνική εκδοχή,υποκλινομαι στη σεφ :)
    Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς ανέστη, αγαπητή cook και χρόνια σου πολλά!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, με κάνεις να κοκκινίζω!
      Έκανα μια ανακύκλωση τσουρεκιού και τη συνδύασα με ένα αγαπημένο μου γλυκό.
      Η αλήθεια είναι ότι είχε επιτυχία, δεν ευλογώ την ιδέα μου!
      Φιλάκια, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Τι εντυπωσιακό και ευπαρουσίαστο γλυκό Ελενάκι μου!
    Η μαστίχα ταιριάζει όμορφα και το άρωμά της δένει σίγουρα πολύ με το τσουρέκι!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι, σε ευχαριστώ, χαίρομαι που σου αρέσει!
      Το άρωμα μαστίχας στην κρέμα έδεσε με τα αρώματα του τσουρεκιού. Λέω να επαναλάβω το πείραμα, γιατί τα αποτελέσματα του πρώτου εξαφανίστηκαν!
      Και παλί ευχαριστώ, φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  5. Ελένη μου εγώ τιραμισού δεν τρώω αλλά πραγματικά η ιδέα σου ειναι φοβερή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Έρη!
      Δεν λέω να δοκιμάσεις, αφού δεν τρώς το γλυκό.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Ελένη μου τι ωραίο γλυκάκι!!!Πολύ ωραία ταιριάζουν όλα τα υλικά, δένουν υπέροχα,μπράβο!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ελένη μου!
      Αν έχεις ακόμα τσουρέκι, να τη δοκιμάσεις. θα έχεις ένα αφράτο γλυκό και κανείς δεν θα καταλάβει ότι χτησιμοποίησες τσουρέκι αντί παντεσπάνι. Τα υλικά δένουν πολύ ωραία.
      Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Εντυπωσιακό, εύκολο και με ωραία εμφάνιση το γλυκό σου Ελένη μου. Τα υλικά του δένουν αρμονικά!! Υποκλίνομαι σε τέτοιες δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικίτσα μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το ευγενικό σου σχόλιο!
      Με τιμά! Κι εσύ φτιάχνεις πάρα πολύ όμορφα και πρωτότυπα γλυκά. Είσαι φανταστική!
      Φιλιά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Καλη εβδομαδα να εχεις, ομορφη και γλυκια σαν το τιραμισου σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Δημιουργία μου!
      Αντεύχομαι καλή εβδομάδα, χαρούμενη και δημιουργική!

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου, και καλή εβδομάδα.
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβείο που μου χάρισες, είναι τιμή μου και χαρά συγχρόνως!
      Να είσαι πάντα χαρούμενη και δημιουργική!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Ωραία ιδέα, το τσουρέκι που περισσεύει είναι ιδανικό για τέτοιες συνταγές!
    Νόμιζα ότι θα έμπαινε λίγο λικέρ μαστίχας και στο σιρόπι του καφέ, ίσως όμως να παραμπερδεύονταν τα αρώματα έτσι. Σίγουρα πάντως θα βγαίνει ένα νοστιμότατο και δροσερό γλυκό, ό,τι πρέπει για την εποχή!
    Καλή βδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dark μου, το γλυκάκι έγινε πολύ νόστιμο και ελαφρύ.
      Το λικέρ ενίσχυσε γευστικά και αρωματικά την κρέμα που συνήθως της προσθέτουμε βανίλια. Το τσουρέκι περιείχε μαστίχα και δεν χρειαζόταν περισσότερο άρωμα από το σιρόπι.
      Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  11. Πάρα πολύ ωραία συνταγή αξιοποίησης του πασχαλινού τσουρεκιού που μας έχει μείνει ενδεχομένως! Δείχνει φανταστικό το τιραμισού σου Ελένη μου, μπράβο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ερμιόνη μου, να είσαι καλά!
      Αν σου έμεινε καθόλου τσουρέκι, δοκίμασε τη συνταγή!
      Φιλιά, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  12. Πώς μου ξέφυγε εμένα αυτό το μαστιχάτο τιραμισού! Τι υπέροχη ιδέα! Καταγράφεται άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vita μου, χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκάκι! Εύκολο και ανακυκλωμένα υλικά.
      Αν το δοκιμάσεις, περιμένω σχόλια!

      Διαγραφή
  13. ΜΥΡΙΖΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΔΡΟΣΕΡΑ ΓΛΥΚΑ!! ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ..ΟΚ;;

    ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, άγγελε!
      Και βέβαια να δοκιμάσεις και η σίγουρη ότι θα σου αρέσει!
      Να έχεις μια πολύ όμορφη και φωτεινή μέρα!

      Διαγραφή
  14. Τέλεια η ιδέα σου. Και μάλιστα είμαι σίγουρη ότι θα τη δοκιμάσω καθώς έχουν μείνει αρκετά τσουρέκια φυλαγμένα στην κατάψυξη μου. Το τιραμισού είναι από τα γλυκά που μου αρέσουν πολύ, για να πω την αλήθεια όλα τα γλυκά μου αρέσουν, και μαζί με το τσουρέκι ,το οποίο φτιάχνω γεμιστό με σοκολάτα..........μόνο που το σκέφτομαι μου τρέχουν τα σάλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Ελευθερία!
      Τα γεμιστά τσουρέκια σου θα είναι υπέροχα και αφού σου αρέσει και το τιραμισού, να δοκιμάσεις την πρότασή μου. Θα γίνει εύκολα και γρήγορα. Περιμένω εντυπώσεις.
      Εύχομαι μια υπέροχη μέρα!

      Διαγραφή
  15. ton teleftaio kairo psaxno gia glikes sintages se potiria me efkola ilika kai entiposiako apotelesma!!! sigoyra tha dokimaso tin diki soy!!!! na eisai kala!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή