Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μελιτζανόπιτα

Δοκιμάστε τη όσο ακόμα υπάρχουν μελιτζάνες.
Πρόκειται για μια νοστιμότατη και χορταστική πιτούλα με μελιτζάνες, τραγανό σπιτικό φύλλο και αρωματικά χόρτα. Η μελιτζάνα «χάνεται» μέσα στη γέμιση κι αφήνει μια γλύκα που ταιριάζει απόλυτα με το πικάντικο των τυριών.
Τρώγεται ζεστή σαν κύριο πιάτο, γίνεται μεζεδάκι ή ένα υγιεινό και χορταστικό κολατσιό στο Σχολείο ή το Γραφείο.
Την πιτούλα αυτή την έμαθα από τη φίλη μου Εύη Π. που την έφτιαχνε τακτικά για να «κρύβει» μέσα τον κιμά που δεν τον τρώει η κόρη της και προτιμά τα λαχανικά!
"Κρύψτε" κι εσείς υλικό που θα τη νοστιμίσει αλλά δε θέλετε να φανεί.

Τα Υλικά
(Για ένα ταψάκι διαμέτρου 32 εκ.)

4 μελιτζάνες τύπου Τσακώνικες, κομμένες κυβάκια
1 μεγάλο ξερό άσπρο κρεμμύδι ψιλοκομμένα
2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 χρωματιστή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 λιαστές ντομάτες λαδιού ψιλοκομμένες
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
6 τουφίτσες δυόσμου ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι φέτα βαρελίσια σε τρίμματα
½ φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι γλυκός τραχανάς από πλιγούρι, μουλιασμένος σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
2 αυγά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Έξτρα
2 κουταλιές γιαούρτι
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά σουσάμι
Για το φύλλο
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ξίδι λευκό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2/3 φλιτζανιού νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο
Για το άνοιγμα του φύλλου
150γρ. μαργαρίνη μισολιωμένη
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
Έξτρα αλεύρι ή νισεστές για το άνοιγμα των φύλλων

Οδηγίες

Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε τα πέντε πρώτα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε πολύ καλά, έως ότου έχουμε μια εύπλαστη κι ελαστική ζύμη. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και ακολουθούμε, πατώντας εδώ, τα βήματα που περιγράφει πολύ αναλυτικά η Κική του Tantekiki για να φτιάξουμε ένα υπέροχο σπιτικό φύλλο.
Καλύπτουμε τα πιτάκια με πλαστική μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα ή λίγο περισσότερο.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε, κόβουμε τις μελιτζάνες και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό. Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά και τις ντομάτες.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες και τα σιγοβράζουμε για 5΄.
Στραγγίζουμε και στύβουμε τις μελιτζάνες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι με τα χορταρικά. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν οι μελιτζάνες.
Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον τραχανά, τα τυριά, ένα αυγό και ένα ασπράδι, ελαφρά χτυπημένα, και τα μυρωδικά.

Ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι για πίτα no 32. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί, φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά του.

Αδειάζουμε μέσα στο φύλλο τη γέμιση και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι.

Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα.
Με τον πλάστη πατάμε τα δύο φύλλα στην περιφέρεια του ταψιού να ενωθούν και να κοπεί ό,τι περισσεύει.
Βουτάμε τα δάχτυλά μας σε νερό και σπρώχνουμε τα φύλλα περιφερειακά προς τα κάτω, ώστε να σχηματισθεί ένας λεπτός κόθρος και να κλείσει καλά η γέμιση της πίτας.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε βαθιά ένα μικρό σταυρό στη μέση της πίτας και στην υπόλοιπη κάνουμε μικρές τριγωνικές τομές.

Αλείφουμε την επιφάνειά της με ένα μείγμα που φτιάχνουμε από τον κρόκο, το γιαούρτι και μια κουταλιά λάδι. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε την πίτα στους 200º σε προθερμασμένο φούρνο, έως ότου ροδίσει και ξεχωρίσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Η κουζίνα μας έχει μοσχομυρίσει!

Πριν την κόψουμε, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Καλή μας όρεξη !

11 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!
    Αυτό είναι επικό έργο Ελένη, αλλά έτσι όπως τη βλέπω, αξίζει πραγματικά για να τη γευτούμε!

    Υλικά πεντανόστιμα, όμορφα μαγειρεμένα και νοικοκυρεμένα! Απλά τέλεια.

    Το tip με το γιαουρτάκι και το σουσάμι από πάνω με "σκλάβωσε".
    Το σημειώνω να το εφαρμόσω σε πρώτη ευκαιρία. Νομίζω απέχει μακράν των άλλων επικαλύψεων.
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, Ζαμπία. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η πιτούλα είναι πραγματικά νόστιμη και η γεύση της ξεχωριστή. Η μελιτζάνα "κρύβεται" ακόμα και γι' αυτούς που δεν την πολυσυμπαθούν.
    Η επικάλυψη με το γιαούρτη είναι πολύ καλή και για τις ανοιχτές αλμυρές τάρτες. Δοκίμασέ τη.
    Να είσαι καλά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ελένη μου!!! Η πίτα σου είναι ποίημα και η επικάλυψή της πρέπει να την κάνει ...μοναδική!!!! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και το λινκ σου. Με την πρώτη ευκαιρία (κοινώς μόλις ξεμπερδέψω με τα προγράμματα και τακτοποιήσω τα μαθήματα, θα την φτιάξω). Πολλά φιλιά και καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Ελένη μου. Εξαιρετικά νόστιμη πρέπει να είναι η συγκεκριμένη πίτα. Τρέχουν τα σάλια μου...σλουουουρπ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. poly txezwristh h pitoyla soy!kai to fyllo soy exei ginei thauma!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H μελιτζανόπιτά σου, Ελένη μου, με τόσο ωραία υλικά πρέπει να είναι εξαιρετική!
    Πρέπει να την προγραμματίσω όσο είναι καιρός!

    Στο μπλογκ μου σε περιμένει μια πρόσκληση για το παιχνίδι 7! Είναι μπελαλίδικο μα έχει ενδιαφέρον!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Κική. Πραγματικά το φύλλο έγινε καταπληκτικό και έδεσε πολύ με την πίτα. Να την φτιάξεις, θα σου αρέσει πολύ.Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύα μου, μακάρι να μπορούσα να σου στείλω! Είμαι, βλέπεις, μακριά.
    Όποτε έχεις χρόνο δοκίμασέ τη και θα δεις ότι αξίζει τον κόπο. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς ήρθες, Ειρήνη, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Και το φύλλο έγινε πολύ καλό, πράγματι.
    Ελπίζω να τα λέμε συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Αγγελική μου, αξίζει να δοκιμάσεις να τη φτιάξεις, δεν ξέρω αν έχεις τραχανά, διαφορετικά βάλε πλιγούρι. Και το φύλλο της Κικής δένει απόλυτα.
    Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
    Καλό βράδυ, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θέλω κομμάτιιιιιιιιιιιι
    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή