Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

Αρωματική πάστα ελιάς

Ένα γρήγορο, πανεύκολο, πικάντικο και αρωματικό ορεκτικό ή μεζέ για τσικουδιά ή για τσίπουρο από τα χεράκια μας.
Μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε στα σάντουιτς, στις πίτσες, να προσθέσει πικάντικη γεύση στον ντάκο ή πάνω σε βουτυρωμένες και ψημένες φέτες μπακέτας να αποτελέσει ένα ελαφρύ βραδινό.



Τ α  Υ λ ι κ ά
(Για ένα μπολάκι)

12-15 ελιές Καλαμών
25 πράσινες ελιές
4 κομμάτια λιαστής ντομάτας, διατηρημένη μέσα σε λάδι
1 κουταλάκι ρίγανη
½ κουταλάκι τριμμένους σπόρους κόλιανδρου ή μάραθου
1 κουταλιά ξύδι
2 κουταλιές λάδι
Λίγο πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και κόβουμε κομματάκια τις λιαστές ντομάτες.
 
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή το μούλτι και τα αλέθουμε καλά, μέχρις ότου γίνουν σαν κρέμα.
Ανακατεύουμε την πάστα με ένα κουτάλι και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τη σερβίρουμε αμέσως μέσα σε μπολάκι ως ντιπ και τη συνοδεύουμε με ψημένο ψωμάκι ή κρακεράκια ή φτιάχνουμε νοστιμότατα καναπεδάκια με φρέσκο σπιτικό ψωμί.


 
Αν την καταναλώσουμε αμέσως, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη πιπεριά, γλυκιά ή καυτερή.
TIPS

Αν δεν χρησιμοποιήσουμε την πάστα αμέσως, τότε τη βάζουμε μέσα σε αποστειρωμένο βαζάκι, καλύπτουμε την επιφάνειά της με λάδι και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες.
Καλό είναι κάθε φορά να μην φτιάχνουμε μεγάλη ποσότητα.

19 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ελένη!!Επέστρεψα με ελιές πράσινες και ρίγανη από το χωριό.Καλαμών έχω οπότε θα το φτιάξω μόλις οργανωθώ από τις διακοπές!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, Ξανθή μου, καλώς μας ήρθες με όλα τα καλούδια του χωριού. Ελπίζω να πέρασες καλά και να χάρηκες την πατρίδα.
    Η πάστα αυτή είναι καλή και για σάντουιτς και για κόκκινες σάλτσες, όπως τις φτιάχνουν οι Ιταλοί.
    Καλό φθινόπωρο, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μ αρεσει παρα πολυ η παστα ελιας!!!
    Δεν εχω δοκιμασει ποτε ομως... μπαινει στο προγραμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νόστιμη και εξαιρετική ιδέα!
    Λατρεύω αυτού του είδους τις αλοιφές που πηγαίνουν με πολλά και είναι καταπληκτικός μεζές για ουζο-τσιπουρο-οινοποσίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπινίκη, είναι πανεύκολο να την φτιάξεις, αφού σου αρέσει. Είναι δε και πολύ χρήσιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Ελένη, εύκολη συνταγή και σίγουρα νόστιμη. Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία, χαίρομαι που σου άρεσε. Εμείς την έχουμε κατευχαριστηθεί. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα, Μαρία. Πράγματι εύκολη συνταγή αλλά πολύ νόστιμη και σαν μεζεδάκι. Δοκίμασέ τη. Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ηλθα φέρνοντας ουζάκι και τα κριτσινάκια μου;-)
    Ελενάκι απλά σούπερ το ντιπ σου!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα να χουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλώς ήρθες, Ελενάκι με τα καλούδια σου. Χαίρομαι που σου άρεσε το ντιπ μου, είναι πανεύκολο. Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχη η πάστα ελιάς. Με ψωμάκι και ρίγανη ή παξιμαδάκι...φανταστική..
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλώς την Εύα Ζ, καλώς ήρθες από τις διακοπές και καλό φθινόπωρο.
    Δοκίμασε αυτή την εύκολη πάστα με παξιμαδάκι ή ψωμάκι. Είναι πολύ νόστιμη. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μμμμμούρλια!!!! πάνω σε φρεσκοψημένο φωμάκιιιιιι σλουρπ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φαίνεται γευστικότατο... πάνω σε ζυμωτό ψωμάκι...!!!!!!

    καλώς σε βρήκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλώς ήλθες, Ζαχαρούλα, κι ελπίζω να τα λέμε συχνά.
    Η πάστα ελιάς είναι πολύ νόστιμη και πανεύκολη. Δοκίμασέ τη και θα εκπλαγείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Asteri, έλα κερνάω, διότι σήμερα έφτιαξα φρέσκο ψωμάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και αν δεν θέλουμε να την διατηρήσουμε στο ψυγείο, το λάδι πήζει στο ψυγείο, αλλά σε ντουλάπι για διάστημα μεγάλο, τι κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σας. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την νοστιμότατη αυτή πάστα ελιάς σε ντουλάπι και όχι στο ψυγείο, το λάδι πήζει στο ψυγείο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε τι πρέπει να κάνουμε. Μην ξεχνάτε ότι ένα τόσο νοστιμότατο ντιπ τρώγεται όλο το χρόνο. Εδώ που τα λέμε είναι λιχουδιά από τις λίγες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κωνσταντίνε!
      Πολύ καλή η ερώτησή σου και πολύ εύλογη.
      Δεν την έχω διατηρήσει ποτέ εκτός ψυγείου και πάντα φτιάχνω μικρή ποσότητα. Διατηρείται τόσο, όσο και ελιές, όχι για μεγάλο διάστημα. Επειδή χρησιμοποιώ ελιές του εμπορίου, δεν διατηρούνται εκτός. Δεν έχω δοκιμάσει να την αποστειρώσω, όπως τις μαρμελάδες, γιατί δεν βράζεται.
      Το ελαιόλαδο βέβαια πήζει στο ψυγείο. Δοκίμασε να προσθέσεις άλλο λάδι ελαφρύ, όπως το ηλιέλαιο. Αυτό χρησιμοποιώ εγώ στο μαριναρισμένο γαύρο.
      Ελπίζω να σου έδωσα μία ιδέα.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή