Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Κεφτεδάκια Φούρνου, Καλοκαιρινά

Τα κεφτεδάκια είναι ένα πολύ αγαπημένο φαγητό ή μεζεδάκι. Συνήθως τα τηγανίζουμε και γίνονται ομολογουμένως νοστιμότατα. Αν τα συνοδεύσουμε με τηγανητές πατάτες, τότε γίνονται ένα πιάτο πειρασμός. Ποιος μπορεί να αντέξει και να μη δοκιμάσει;
Η δική μου εκδοχή είναι πιο ελαφριά, διότι δεν χρειάζονται τηγάνισμα και τη λέω καλοκαιρινή, γιατί τα κεφτεδάκια συνοδεύονται από φρέσκα καλοκαιρινά χορταρικά και κάνουν ένα συνδυασμό νοστιμότατο και ένα πιάτο «χάρμα οφθαλμών»! 
Μια δοκιμή θα σας πείσει!



Τ α Υ λ ι κ ά

Για τους κεφτέδες
750γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 αυγό
1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί
5-6 φυλλαράκια δυόσμου
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Λίγη ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι

Η «συνοδεία»
3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες χονδρές φέτες
3-4 ώριμες ντομάτες με τη φλοίδα κομμένες φέτες
2 πράσινες πιπεριές κομμένες ροδέλες
1 κουταλιά πελτέ ντομάτα
½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Ο δ η γ ί ε ς




Πλένουμε καλά τα λαχανικά, τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε φέτες.
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με κρύο αλατισμένο νερό για να μην μας μαυρίσουν.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το δυόσμο.





Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε σε νερό για 2-3 λεπτά. Μετά το πιέζουμε καλά με το χέρι να στραγγίσουν τα νερά και το τρίβουμε σε ψίχουλα.






Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ψωμί, το δυόσμο, το λεμόνι, 1 κουταλιά λάδι, τη ρίγανη και το αυγό. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά, σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.





Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το νερό, τις στύβουμε καλά και τις τηγανίζουμε ελαφρώς σε ελαιόλαδο ή τις μαραίνουμε στο γκριλ.
Πλάθουμε με τον κιμά μέτρια πλακέ κεφτεδάκια.






Παίρνουμε ένα βαθύ πυρέξ και αρχίζουμε να τοποθετούμε σε σειρές τα υλικά μας: ντομάτα, πιπεριά, κεφτεδάκι, μελιτζάνα και επαναλαμβάνουμε, μέχρις ότου μας τελειώσουν.


Αναμειγνύουμε το λάδι με το χυμό ντομάτας, διαλύουμε μέσα τον πελτέ και περιχύνουμε το φαγητό.Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψήνουμε το φαγητό στους 200° C, έως ότου ροδίσει και μείνει με ελάχιστη σάλτσα. (Αν ροδίσει πολύ από την αρχή, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).



Όταν είναι έτοιμα, τα σερβίρουμε ζεστά σκέτα ή τα συνοδεύουμε με πατατάκια τηγανητά και μια πράσινη σαλάτα με αρκετόν άνηθο και λεμονάκι.
Καλή μας όρεξη!

Ευχαριστώ πολύ και τη φίλη Σοφία Ζαφ. που εμπιστεύθηκε τη συνταγή μου!


11 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον πιάτο, καλοφτιαγμένο!
    Με τα λαχανικά γίνεται πιο ελαφρύ για λιγότερες τύψεις.
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Πράγματι γίνεται πιο ελαφρύ αλλά είναι και νόστιμο. Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πήρα το πιατάκι μου, και στάθηκα στην ακρούλα... Άμα έχει κανείς τύχη μπορεί και να "τραταριστεί" μεζεδάκι!!
    Πολύ καλό Ελένη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πηνελόπη μου καλή, σε ευχαριστώ αλλά μην κάθεσαι στην ακρούλα, κόπιασε, που λένε και στο χωριό μου. Και μεζεδάκι υπάρχει και μπυρίτσα δροσερή ή κρασάκι, ό τι επιθυμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. νοστιμα ακομα και στην φωτο αχ τα λαχαταρησα σε περιμενω στο σπιτακι μου να τα φαμεεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και καλώς ήρθες Love. Και βέβαια θα περάσω να σε δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ έξυπνη αυτή η εκδοχή, άσε που φαντάζομαι ότι θα είναι και πεντανόστιμη !!! ευχαριστούμε για την πρόταση !!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ, Μαρία, όντως είναι νόστιμο πιάτο. Δοκίμασέ το και πες μου. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΠΙΘΑΝΟ ΦΑΓΗΤΑΚΙ!ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΥΓΕΙΗΝΟ!ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ!ΦΙΛΙΑ Χ 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα, Χ2, δεν είναι μόνο όμορφο αλλά ομολογουμένως και νόστιμο και θα το προτιμήσουν ακόμα κι εκείνοι που δεμ τρώνε ευχάριστα μελιτζάνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πεντανόστιμο!!!! Το σχόλιο κατόπιν ...δοκιμής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή