Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Καλοκαίρι στην Ελλάδα

"Ἀρώματα από σκίνο
πήραν να ξεκινήσουν στις παλιὲς πλαγιὲς της μνήμης"


Φίλες και φίλοι
Χαίρομαι πολύ που σας ξαναβρίσκω. Οι διακοπές μου στην Ελλάδα τέλειωσαν και γύρισα στη βάση μου. Πέρασα πολύ όμορφα, αν και οι μέρες μου έφυγαν πολύ γρήγορα αλλά ομολογουμένως πολύ όμορφα.
(Η παραλία Κουρούτα της Αμαλιάδας, Ηλεία)


 
Αχ, αυτό το Ελληνικό καλοκαιράκι! Το ονειρευόμαστε όλο το χειμώνα, σχεδιάζουμε διακοπές και αποδράσεις για να ξεχαστούμε, να γεμίσουν τα μάτια μας με χρώματα γαλάζια και χρυσά, να ξανακούσουμε φωνές ξέγνοιαστες κι αγαπημένες.

«Κοιμούμαι κι η καρδιά μου ξαγρυπνά’
κοιτάζει τ’ άστρα στον ουρανό και το δοιάκι
και πώς ανθοβολά το νερό στο τιμόνι».
 (Παραλία Καβούρι, Ηλεία) 
Να απολαύσουμε το φεγγάρι ν’ ανατέλλει από το πέλαγος και να δύει πίσω από τα πεύκα. Να μας νανουρίσει το μονότονο τραγούδι των τζιτζικιών και οι γρύλοι να συντροφεύσουν στις βραδινές μας εξόδους. Ονειρευόμαστε και περιμένουμε.
Όταν έρχεται, το ζούμε με όλο μας το είναι. Χαιρόμαστε τη θάλασσα, τον ήχο και την αλμύρα της, την αγάπη και την ξεγνοιασιά των φίλων μας, τις καλοκαιρινές γεύσεις και τα αρώματα. Τα παγάκια στο ποτήρι μας σχηματίζουν μαγικούς συνδυασμούς! (Η παραλία της Αρκίτσας, Λοκρίδα)
"Τὰ μυστικὰ τῆς θάλασσας ξεχνιοῦνται στ᾿ ἀκρογιάλια
ἡ σκοτεινάγρα τοῦ βυθοῦ ξεχνιέται στὸν ἀφρό.
Λάμπουνε ξάφνου πορφυρὰ τῆς μνήμης τὰ κοράλλια...
Ὦ μὴν ταράξεις... πρόσεξε ν᾿ ἀκούσεις τ᾿ ἀλαφρὸ
ξεκίνημά της..."

 Κοιτάζουμε γύρω, λες και όλα τα βλέπουμε για πρώτη φορά και δε χορταίνουν τα μάτια μας. Οι αισθήσεις μας ξυπνούν αλλά δεν προλαβαίνουν να καταγράψουν όλα τα χρώματα, τα αρώματα, τις εικόνες, τους ήχους.  Όμως όλα αυτά αποθηκεύονται με αγάπη μέσα στην ψυχή μας και με φόβο, μην τα λησμονήσουμε.

 (Η παραλία της Σκαφιδιάς, Ηλεία)
«Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
κι εμάς τους δύο χέρι με χέρι».
 Βέβαιο είναι ότι δε θέλουμε να ξεχάσουμε ό, τι ζήσαμε, θαυμάσαμε και χαρήκαμε. Αποτελεί για μας απόκτημα μοναδικό, ακριβό κι ανεπανάληπτο. Για να το διαφυλάξουμε από τη λήθη, ας ακολουθήσουμε την προτροπή του ποιητή κι ας κάνουμε μια ευχή: "του χρόνου πάλι, με υγεία και καινούρια όνειρα!"

(Ο παλιός φάρος της Αρκίτσας)

«Γράψε αν μπορείς στο τελευταίο σου όστρακο
τη μέρα, τ' όνομα, τον τόπο
και ρίξε το στη θάλασσα για να βουλιάξει».


(Οι στίχοι είναι από αγαπημένα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη:Ἔγκωμη, Ημερολόγιο Καταστρώματος, Ἐρωτικὸς Λόγος B, Σαντορίνη Α´)

8 σχόλια:

  1. Τα ωραία τελειώνουν γρήγορα. Ας είναι, οι αισθήσεις σου και η ψυχή σου χόρτασαν, απ΄ότι φαίνεται....έως την επόμενη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πειράζει που τελείωσαν οι διακοπές αρκεί που περάσατε τόσο όμορφα που οι αναμνήσεις θα σας συντροφεύουν όλο τον χειμώνα !!!


    καλή συνέχεια σε ότι και αν κάνετε !!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και του χρόνου να απολαύσετε τις ωραίες διακοπές σας!!
    Εγώ δεν τις βλέπω φέτος πριν από Σεπτέμβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελενάκι μου χαίρομαι πολύ που πέρασες όμορφα, και γέμισες κι εμάς με υπέροχες εικόνες!!
    Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχεις δίκαιο, Μαρία μου ότι τα ωραία τελειώνουν γρήγορα αλλά σε γεμίζουν πολύ. Έτσι μπορείς να αντέχεις ως την επόμενη φορά. Πάντως δεν παραπονιέμαι καθόλου. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαράκι Β.πράγματι αυτή τη φορά πέρασα όμορφα, αν και περιφερόμενη. Έτσι θα βγει κι ο χειμώνας εύκολα. Καλό υπόλοιπο σ' εσένα και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξανθή μου καταλαβαίνω γιατί παραπονιέσαι που είσαι στην Αθήνα με τόσες εργασίες. Έχει κι αυτή τη ζέστη αλλά κι εδώ 45!!! Κάνε λίγη υπομονή, κάνε και καμιά απόδραση κι όλα θα τελειώσουν. κι ο Σεπτέμβρης είναι υπέροχος αρκεί να μην έχεις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Σου εύχομαι τα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ Ελενάκι, τσιγγάνα έγινα φέτος! Χρόνια είχε να μου συμβεί αυτό και το χάρηκα. Εσύ πότε θα ξαναφύγεις για το υπέροχο χωριατόσπιτό σου; Το ζήλεψα, κι αυτό και τη θέα του!!! Καλό υπόλοιπο και σ' εσένα και πολλά φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή