Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς γαύρο δε γίνεται!
Τον ευχαριστηθήκαμε φέτος στις διακοπές, μαρινάτο από τη χρυσοχέρα την αδελφούλα μου, τηγανητό στις ποικιλίες μαζί με ουζάκι και φόντο το Ιόνιο αλλά και στο φούρνο με εξαιρετικές φρέσκες ντοματούλες από περιβόλι, χάρισμα φίλων και φρέσκο μάραθο!
Η συνταγή που σας δίνω είναι απλή, υγιεινή, νοστιμότατη και γεμάτη καλοκαιρινά αρώματα.
Τα Υλικά
1 κιλό γαύρος
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες σε χονδρό τρίφτη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι φρέσκος μάραθος, ψιλοκομμένος
1 κουταλιά ρίγανη ξερή (εγώ έβαλα φρέσκια)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το γαύρο και τον στραγγίζουμε. Κόβουμε το κεφάλι και τραβάμε μαζί τα εντόσθια. Αν θέλουμε, αφαιρούμε και το κόκαλο, όπως μας εξηγεί η φίλη Ξανθή. (Για να δείτε πώς, πατάτε εδώ).
Τρίβουμε τις ντομάτες και το σκόρδο, προσθέτουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε το 1/3 του μείγματος, μαζί με το μάραθο για να μην μας καεί, σε ένα ταψάκι ή πυρέξ και από πάνω τοποθετούμε το γαύρο με σειρά. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα ντομάτας. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 25 λεπτά ή έως ότου ροδίσει ο γαύρος.
Τον απολαμβάνουμε ζεστό ή κρύο με ουζάκι και παρέα!
TIP
Τον ευχαριστηθήκαμε φέτος στις διακοπές, μαρινάτο από τη χρυσοχέρα την αδελφούλα μου, τηγανητό στις ποικιλίες μαζί με ουζάκι και φόντο το Ιόνιο αλλά και στο φούρνο με εξαιρετικές φρέσκες ντοματούλες από περιβόλι, χάρισμα φίλων και φρέσκο μάραθο!
Η συνταγή που σας δίνω είναι απλή, υγιεινή, νοστιμότατη και γεμάτη καλοκαιρινά αρώματα.
Τα Υλικά
1 κιλό γαύρος
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες σε χονδρό τρίφτη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι φρέσκος μάραθος, ψιλοκομμένος
1 κουταλιά ρίγανη ξερή (εγώ έβαλα φρέσκια)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το γαύρο και τον στραγγίζουμε. Κόβουμε το κεφάλι και τραβάμε μαζί τα εντόσθια. Αν θέλουμε, αφαιρούμε και το κόκαλο, όπως μας εξηγεί η φίλη Ξανθή. (Για να δείτε πώς, πατάτε εδώ).
Τρίβουμε τις ντομάτες και το σκόρδο, προσθέτουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε το 1/3 του μείγματος, μαζί με το μάραθο για να μην μας καεί, σε ένα ταψάκι ή πυρέξ και από πάνω τοποθετούμε το γαύρο με σειρά. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα ντομάτας. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 25 λεπτά ή έως ότου ροδίσει ο γαύρος.
Τον απολαμβάνουμε ζεστό ή κρύο με ουζάκι και παρέα!
TIP
- Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να βάλουμε το πυρέξ στο ψυγείο για μισή ώρα, ώστε να μαριναριστεί ο γαύρος και να αναμειχθούν τα αρώματα.
- Αν δε βρείτε μάραθο, βάζετε ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο, και λίγα φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό.
Καλημέρα!!δεν θα το πιστέψεις όταν χαλαρώνω για λίγο συμμαζεύω την έντυπη "περιουσία" μου χαζεύοντας και λίγο (άλλο κουσούρι αυτό).
ΑπάντησηΔιαγραφήΧτες έπεσα σε μια συνταγή παρόμοια κι έλεγα τώρα που έχει ντομάτες ευκαιρία είναι!!
Πολλά φιλιά κι ευχαριστώ για την αναφορά.
Πράγματι, Ξανθή μου, το φαγάκι αυτό χρειάζεται φρέσκια ντοματούλα, γιατί το κάνει νοστιμότατο. Καλό απόγευμα, φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφή΄Τέλειο φαγητό!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω ότι το γαυράκι το ευχαριστηθήκατε με όλους τους τρόπους φέτος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ για να πω την αμαρτία μου το έχω τσακίσει στα διάφορα ταβερνάκια, ακόμη δεν έχω αξιωθεί να το φτιάξω φέτος, με ξεσήκωσες!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Σε ευχαριστώ πολύ, Αστέρι. Καλό Σαββατοκύριακο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι, ακριβώς όπως τα λες έγιναν! Οι ποικιλίες πανταχού παρούσες και από μας καμία αντίσταση! Τώρα εδώ που είμαι δεν υπάρχει τέτοια νοστιμιά, παρά καμιά παστή σαρδελίτσα που έρχεται από Ιταλία. Αχχχχχχχχ! Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλό και πολύ απλό.Αν και το έκανα πρώτη φορά έγινε μούρλια.
ΑπάντησηΔιαγραφή