Για πολλούς αυτό το φαγάκι θεωρείται χειμωνιάτικο. Εγώ το θεωρώ εντελώς καλοκαιρινό, το ιδανικότερο για τις διακοπές και θα σας πω το γιατί. Προμηθεύεσαι ένα ταψί φούρνου με καπάκι - βασική προϋπόθεση. Προετοιμάζεις το κρεατάκι με τη φρέσκια τριφτή ντοματούλα, το αλάτι, πιπέρι και το λάδι στο σπίτι σου, παίρνεις μαζί σου τη μανέστρα, τα αφήνεις όλα στο φούρναρη της γειτονιάς-καλή του ώρα!- και γραμμή για τη θάλασσα! Απολαμβάνεις την παραλία, κολυμπάς με την ησυχία σου και στην επιστροφή παίρνεις το έτοιμο φαγάκι, ροδοψημένο και μοσχομυριστό, και φρέσκο ψωμάκι. Στρώνεις το τραπέζι κάτω από την κληματαριά ή στο μπαλκόνι, φτιάχνεις μια πλήρη χωριάτικη σαλάτα και φέρνεις και τις μπύρες που περιμένουν στο ψυγείο παγωμένες! Μεγαλείο! Έτσι η όποια καθημερινή γίνεται Κυριακή και η οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση ξεχωριστή.
Σας άνοιξα την όρεξη; Ας δούμε τα υλικά του.
Τ α Υ λ ι κ ά
500γρ. μανέστρα
1½ κιλό αρνάκι, πλυμένο και κομμένο σε μερίδες
5-6 ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτές
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
½ κουταλάκι κανέλλα σκόνη ή 2 ξυλάκια κανέλλας
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Ο δ η γ ί ε ς
1η εκδοχή: στο φούρνο
Σερβίρουμε προσθέτοντας τριμμένο τυρί
Αφαιρούμε τις φλοίδες και τους σπόρους από τις ντομάτες και τις τρίβουμε σε χονδρό τρίφτη.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας και στη συνέχεια το αλατοπιπερώνουμε.
Το βάζετε σε ταψί με σκέπασμα, του προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το λάδι, τις τριμμένες ντομάτες και τον ντοματοπελτέ, διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180 °C επί 1 ώρα και 30’. (Δοκιμάζουμε το κρέας αν έχει μαλακώσει αρκετά).
Κατόπιν ρίχνουμε στο ταψί τη μανέστρα και ζεστό νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο (πάντα με το ταψί σκεπασμένο) για 1 ώρα ακόμη, ανακατεύοντας 2-3 φορές, συμπληρώνοντας λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε σπιτικές μερίδες (!!!), προσθέτοντας τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
2η εκδοχή: στην κατσαρόλα και μετά στο φούρνο
Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας. Το σοτάρουμε στο λάδι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο, έως ότου ροδίσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες και τον πελτέ μαζί με τα μπαχαρικά και 1 νεροπότηρο νερό. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για μία ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί, μετράμε τη σάλτσα και προσθέτουμε ζεστό νερό και το βάζουμε στο φούρνο. Όταν πάλι ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε τη μανέστρα, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε ζεστό νερό, αν χρειάζεται.
Ψήνουμε μέχρι να βράσει η μανέστρα και να ροδοκοκκινίσει το φαγητό. .
Σας άνοιξα την όρεξη; Ας δούμε τα υλικά του.
Τ α Υ λ ι κ ά
500γρ. μανέστρα
1½ κιλό αρνάκι, πλυμένο και κομμένο σε μερίδες
5-6 ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτές
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
½ κουταλάκι κανέλλα σκόνη ή 2 ξυλάκια κανέλλας
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Ο δ η γ ί ε ς
1η εκδοχή: στο φούρνο
Σερβίρουμε προσθέτοντας τριμμένο τυρί
Αφαιρούμε τις φλοίδες και τους σπόρους από τις ντομάτες και τις τρίβουμε σε χονδρό τρίφτη.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας και στη συνέχεια το αλατοπιπερώνουμε.
Το βάζετε σε ταψί με σκέπασμα, του προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το λάδι, τις τριμμένες ντομάτες και τον ντοματοπελτέ, διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180 °C επί 1 ώρα και 30’. (Δοκιμάζουμε το κρέας αν έχει μαλακώσει αρκετά).
Κατόπιν ρίχνουμε στο ταψί τη μανέστρα και ζεστό νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο (πάντα με το ταψί σκεπασμένο) για 1 ώρα ακόμη, ανακατεύοντας 2-3 φορές, συμπληρώνοντας λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε σπιτικές μερίδες (!!!), προσθέτοντας τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
2η εκδοχή: στην κατσαρόλα και μετά στο φούρνο
Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας. Το σοτάρουμε στο λάδι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο, έως ότου ροδίσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες και τον πελτέ μαζί με τα μπαχαρικά και 1 νεροπότηρο νερό. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για μία ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί, μετράμε τη σάλτσα και προσθέτουμε ζεστό νερό και το βάζουμε στο φούρνο. Όταν πάλι ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε τη μανέστρα, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε ζεστό νερό, αν χρειάζεται.
Ψήνουμε μέχρι να βράσει η μανέστρα και να ροδοκοκκινίσει το φαγητό. .
Το καλύτερο φαγητό!!! Για μας είναι γεμάτο μνήμες με τη μαμά να το φτιάχνει στη γάστρα με τα ξύλα για όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα και τώρα πια έχει όνομα το γιουβέτσι της γιαγιάς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά.
Καλημέρα, Ξανθή μου, πολύ με συγκίνησες! Να είσαι καλά και να θυμάσαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι όμως τη γεύση του φημένο στη γάστρα. Μεγαλείο!
Πολλά φιλιά κι από μένα.
Υπέροχο φαγάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε ποιον δεν αρέσει?
Μια φορά Ελενάκι μου το ψήσαμε σε φούνο με ξύλα!
Δεν μπορώ να σου περιγράψω την γεύση του!
Μοναδική!
Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!
Καλημέρα, Ελενάκι. Συμφωνώ ότι τα φαγητά φούρνου και δη ξυλόφουρνου έχουν καταπληκτική γεύση, ακόμα και της γάστρας. Μένουν μέσα όλα τα αρώματα. Μόνο που δεν έχουμε κοντά μας πάντα το φούρνο! Φιλιά πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι που το περιγράφεις με πείθεις ότι είναι καλοκαιρινό φαγητό !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήManousina, εμένα με συμφέρει πολύ στις διακοπές να φτιάχνω αυτό το φαγάκι. Είμαι ήσυχη στην παραλία, στο σπίτι κανένας δε μένει παραπονεμένος, έχει φρέσκια ντομάτα και το άρωμα του φούρνου. Τι άλλο θέλω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία συνταγή και πεντανόστιμη! Στο Tantekiki.blogspot.com σε περιμένει ένα βραβείο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Κική μου, για το βραβείο. Σου εύχομαι να είσαι πάντα κεφάτη, δημιουργική και να μας εκπλήσσεις με τις πρωτότυπες συνταγές σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γιουβετσι ειναι απο τα αγαπημενα μου φαγητα το έφτιαξα εχθές και ηταν τελειο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις ποιο καλές συνταγές για γιουβέτσι , ωραία η τεχνική αλλά και το αποτέλεσμα!
Είχα δοκιμάσει τα Γιουβέτσι Χταποδιού που μου άρεσε εξίσου καλά..
Αλλά προτιμώ τη συνταγή με το Αρνάκι