Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Αμπελοφάσουλα σαλάτα

Μια απλή καλοκαιρινή σαλάτα, χορταστική, νόστιμη και υγιεινή που μπορεί με λίγη φέτα να γίνει πλήρες γεύμα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ή να συνοδεύσει το ψητό ψαράκι ή τα φιλετάκια κοτόπουλου. Διαλέγετε και παίρνετε!
Στο χωριό μου την αγαπάμε πολύ και τη φτιάχνουμε με τρυφερά πράσινα μαυρομάτικα φασολάκια, τα «γυφτοφάσουλα» ή και με τα αμπελοφάσουλα, που τα λέμε «της πήχεως»! Στον Πύργο όλα τα μανάβικα πουλάνε λαχταριστά αμπελοφάσουλα σε μικρά δεματάκια. Κάθε φορά που πάμε εκεί διακοπές τα τιμάμε, όπως και τα σέσκλα του. Τα χορταρικά αυτά μας δίνουν απλά Ελληνικά σαλατοφαγάκια, καλοκαιρινά και πεντανόστιμα.








Τ α Υ λ ι κ ά

1 κιλό φρέσκα φασολάκια, καθαρισμένα
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή ½ κρεμμύδι, τριμμένο
Λίγους τριμμένους σπόρους κόλιανδρου
4-5 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Vinaigrette με μουστάρδα
Αλάτι

Για τη vinaigrette
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ο χυμός ½ μέτριου λεμονιού
½ κουταλιά μουστάρδα
½ κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς

Πλένουμε καλά, στραγγίζουμε και κόβουμε τις άκρες από τα φασολάκια. Αν είναι μακριά, τα κόβουμε στη μέση. Βράζουμε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν, κι έπειτα τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, για να κρυώσουν και να διατηρήσουν το χρώμα τους.

Τα σουρώνουμε καλά. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της vinaigrette.Βάζουμε τα φασολάκια σε ένα μπολ, προσθέτουμε το τριμμένο σκόρδο ή το κρεμμύδι, το τριμμένο κόλιανδρο και το μαϊντανό και τα περιχύνουμε με τη vinaigrette. Ανακατεύουμε καλά αλλά προσεκτικά.
Σερβίρουμε και τα απολαμβάνουμε με τυράκι της αρεσκείας μας και με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί.

Η σαλάτα αυτή μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα και το ψητό μας ψαράκι. Μεγαλείο!

TIP
Αυτό το φαγητό μπορούμε να το συνοδεύσουμε με δροσερό γιαούρτι ή ανάλατη μυζήθρα και τριφτή ντομάτα. Στην περίπτωση αυτή δε χρησιμοποιούμε βινεγκρέτ ούτε κόλιανδρο αλλά λίγο χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο. Και τα δύο κάνουν τη σαλάτα ξεχωριστή.
Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χυμό λεμονιού με λίγο ξύδι βαλσάμικο.

11 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!την περασμένη εβδομάδα τα απολαύσαμε με σκορδάκι.
    Ευχαρίστως όταν είναι καλά τα τρώω και σαν κύριο πιάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερά!!! καιρό έχω να τα φάω και τα λιγουρεύτηκα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, Ξανθή μου. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου κι εμείς τα τρώμε πολύ ευχάριστα. Τώρα το καλοκαιράκι, απειδή είναι εποχής, είναι ιδανική σαλάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αστέρι μου, είναι πολύ εύκολο να τα βρεις αυτή την εποχή και επίσης να τα μαγειρεύσεις. Θα τα ευχαριστηθείς πολύ, αν σου αρέσουν τα λαχανικά. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μία από τις πιο νόστιμες σαλάτες του καλοκαιριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, Κική μου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα! υπέροχη η σαλάτα με τα αμπελοφάσουλα και με το σολωμό γίνονται τέλειο συνοδευτικό! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Κικίτσα, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Η σαλατούλα με το σκορδάκι συνοδεύει πράγματι υπέροχα το ψητό ψαράκι.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η top καλοκαιρινή σαλάτα!
    με σκορδάκι και λαδόξυδο, η αγαπημένη μου
    Αλλά και η σάλτσα μουστάρδας πολύ ενδιαφέρουσα μου ακούγεται
    Ελενάκι μου εξακολουθώ να μην βλέπω την δεξιά σου στήλη:(
    Θέλω να ελπίζω ότι θα επανέλθει σύντομα, ο βρωμο-blogger μας έχει τρελάνει!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το ..διασκευασα με καλαμποκι και το αντεγραψα
    στο τετραδιο συνταγων..μη μου κανεις μηνυση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή