Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Μάνγκο, το δένδρο και το φρούτο

Στην Ελλάδα έχουμε πλέον συνηθίσει να βλέπουμε στις μεγάλες Υπεραγορές πολλά εξωτικά φρούτα που προέρχονται από την Ασία και την Αφρική, με ελκυστικά χρώματα και γεύσεις.
Τα φρούτα αυτά μας έρχονται τυποποιημένα και δεν τα γνωρίζουμε στο φυσικό τους περιβάλλον, γιατί τα περισσότερα ευδοκιμούν σε χώρες τροπικές ή κοντά στους Τροπικούς. Μόνο όσοι τυχεροί ακολουθούν εξωτικούς προορισμούς δημοσιεύουν εικόνες παραδεισένιες, με πανύψηλα δένδρα και φρέσκα φρούτα, τα οποία ωρίμασαν φυσικά και αυτοί που τα δοκίμασαν, δεν ξεχνούν τη μοναδική τους γεύση.
Η χώρα, όπου ζω,είναι υποτροπική με πολυπολιτισμικό πληθυσμό. Κάποιοι κάτοικοι για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες ή από νοσταλγία – κι εγώ έχω φέρει μαζί μου αρμπαρόριζα!- έφεραν από τις χώρες τους σπόρους που εδώ έγιναν δένδρα που άνθισαν και καρποφόρησαν.


  Στους κήπους των σπιτιών βλέπεις μπανανιές,

παπάγιες, δένδρα Tamarind και πανύψηλα Μάνγκο.
Το επιβλητικό δένδρο Μάνγκο, που ονομάζεται επιστημονικά Mangnifera indica, ανήκει στην οικογένεια των Anacardiaceae. Προέρχεται από την νότια Ασία, από όπου μεταφέρθηκε στην Αφρική και στην Αμερική.
Το δένδρο φτάνει τα 10 – 30 μέτρα ύψος και ζει πολλά χρόνια (μέχρι 300). Είναι αειθαλές φυτό, βγάζει πάρα πολλά μικρά κιτρινωπά ή κοκκινωπά άνθη και τα φρούτα του ποικίλουν σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κοκκινωπό ή και με συνδυασμό των παραπάνω χρωμάτων.

Η σάρκα του είναι ελαφρά κίτρινη ή βαθιά πορτοκαλί. Στο κέντρο του φρούτου υπάρχει ένα κουκούτσι, αρκετά μεγάλο και συμπιεσμένο από τις δύο πλευρές του. Συχνά γύρω από το κουκούτσι υπάρχουν πολλές ίνες που εισχωρούν στη σάρκα του φρούτου και δυσκολεύουν το κόψιμό της σε φέτες.
Τα μάγκο τρώγονται φρέσκα ή μπαίνουν σε φρουτοσαλάτες, παγωτά, ζελέ, μαρμελάδες, χυμούς.
Τα πράσινα ή τα άγουρα μάνγκο χρησιμοποιούνται σε chutneys (κάτι σαν τουρσί), ή curry πιάτα, ή μπορεί να τρώγονται ωμά με αλάτι, τσίλι, ή σάλτσα σόγιας.
Ακόμα και δροσιστικά ποτά του καλοκαιριού παρασκευάζονται σε όλη τη Νότια Ασία από ανάμειξη ώριμου μάνγκο με γιαούρτι και ζάχαρη. Ο πολτός από ώριμο μάνγκο χρησιμοποιείται επίσης για να κάνουν μαρμελάδα που ονομάζεται «mangada».
Τα ώριμα μάνγκο συχνά κομμένα σε λεπτές φέτες αποξηραίνονται και προστίθενται στα προϊόντα δημητριακών, όπως το μούσλι και granola βρώμης.

Το μάνγκο είναι ένα καταπληκτικό, πολύ χρήσιμο φρούτο, διότι περιέχει πολλές βιταμίνες, όπως τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε, τη βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), τη βιταμίνη Κ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει επίσης και πολλά ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και 17 αμινοξέα. Και κάτι ακόμα: σε πολλές Ασιατικές χώρες τα φρούτα και τα φύλλα του δένδρου Μάνγκο είναι τελετουργικά και χρησιμοποιείται ως φυτικός διάκοσμος σε γάμους, δημόσιες γιορτές και θρησκευτικές τελετές. Αυτά, λοιπόν, για το εξωτικό, αρωματικό και ωφέλιμο μάνγκο!

15 σχόλια:

  1. Πάντα εντυπωσιακές οι πληροφορίες που μας δίνεις Ελενάκι!!!
    Θα σου πω ότι το μάνγκο είναι το αγαπημένο φρούτο του γιου μου, τα αγοράζουμε σε ... ποσότητες, αφού αναρωτιέμαι μήπως όταν ήταν μικρός του έβαζα μανγκος την φρουτόκρεμα και δεν το θυμάμαι χα χα χαα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κι εγώ σαν το γιο της Έλενας, τα αγαπώ τόσο πολύ, θαρρείς και μεγάλωσα μ' αυτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο φρούτο...και πάει και σε γλυκές και σε αλμυρές συνταγές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίες οι πληροφορίες για τα μάνγκος...δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά με τόσες πληροφορίες μάλλον είμαι περίεργη τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Έλενα. Χαίρομαι που άρεσαν οι πληροφορίες. Εδώ τα μάνγκο έρχονται από παντού αλλά τα Ινδικά είναι καταπληκτικά. Πες το στο γιο σου να τα δοκιμάσει που είναι λάτρης, όπως και εμείς. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γαστεροπλήξ και εσύ είσαι δικιά μας, τολμηρή και εξωτική. Όταν πάω σε μια μακρινή φρουτοαγορά θα φωτογραφίσω και άλλα εξωτικά φρούτα, όσα έχω δοκιμάσει φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Pansofix, καλημέρα. Θα ακολουθήσει μια πολύ εύκολη συνταγή με μάνγκο, αρκετά καλοκαιρινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ Αφροδίτη μου, καλή σου μέρα. Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εύα σου προτείνω να δοκιμάσεις αλλά να μην είναι άγουρο ούτε πολύ ώριμο και λιώνει. Θα εκπλαγείς από το άρωμα και τη γεύση. Περιμένω εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μας έκανες να σκεφτούμε και πάλι "ταξιδιωτικά" Ελένη μου, άλλο που δεν θέλουμε δηλαδή :-))
    Πριν χρόνια έτυχε να φυτέψω ένα κουκούτσι από Μανγκο σε μια γλάστρα στο πατρικό μου. Μετά απο πολύ καιρό έβγαλε ένα ωραίο πράσινο φυτό, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να το μεγαλώσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε νά αγοράσετε ένα μικρό φυτό σε γλάστρα να το εχετε μεσα σε μερος πού λιαζει μεχρι την Ανοιξη και μετα έξω.

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα, Πηνελόπη. Έχεις δίκαιο ότι είναι δύσκολο να επιζήσει στην Ελλάδα το μάνγκο. Κι εμείς πολλές φορές προσπαθήσαμε αλλά χωρίς επιτυχία. Εδώ το κλίμα είναι συνέχεια ζεστό και πολλές φορές υγρό. Έτσι ευνοούνται όλα τα εξωτικά δένδρα. Οι φωτογραφίες είναι από τη γειτονιά μου, για να τη θυμάμαι όταν θα φύγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορούμε να φυτρωσουμε mango στην Ελλάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Απλά φύτεψε το κουκούτσι του και προστάτευσέ το από τον πάγο.

      Διαγραφή