Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Κονσερβοποίηση Κληματόφυλλων – Wine Leaves Preserved

Επειδή αγαπώ πάρα πολύ τα ντολμαδάκια με κληματόφυλλα, πάντοτε προσπαθούσα να συντηρήσω αρκετά φύλλα, φρέσκα ή ζεματισμένα, μέσα στην κατάψυξη. Όμως το αποτέλεσμα αυτού του είδους της συντήρησης δεν με ικανοποιούσε, διότι τα φύλλα θρυμματίζονταν ή αλλοιωνόταν το χρώμα τους. Απογοήτευση!
Ώσπου πέρσι δοκίμασα τη μέθοδο της κονσερβοποίησης, την οποία βρήκα πανεύκολη και πολύ αποτελεσματική! Τα φύλλα διατηρήθηκαν για ένα χρόνο, είχαν υπέροχη γεύση, λες και τα είχα ζεματίσει εκείνη την ημέρα!
Αν κι εσείς βρίσκετε ακόμα τρυφερά και αράντιστα κληματόφυλλα, δοκιμάστε να τα κονσερβοποιήσετε. Τα ντολμαδάκια που θα φτιάξετε με αυτά θα έχουν υπέροχη γεύση!







Τα Υλικά
(Για ένα βάζο 750ml)

80 περίπου μέτρια κληματόφυλλα (αμπελόφυλλα)
Νερό χωρίς χλώριο
1 κουταλάκι τριμμένο αλάτι
1 βάζο αποστειρωμένο

Οδηγίες
 

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κληματόφυλλά.
Τα χωρίζουμε σε δωδεκάδες και τα τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό.
Τοποθετούμε 6 ρολά κάθετα μέσα στο βάζο και τα υπόλοιπα φύλλα τα διπλώνουμε πακετάκι και τα τοποθετούμε πάνω από τα ρολά.







Ρίχνουμε μέσα στο βάζο το αλάτι και γεμίζουμε με νερό, μέχρι πάνω.
Κλείνουμε το βάζο καλά με το καπάκι του.
Γεμίζουμε με τον ίδιο τρόπο όσα βάζα θέλουμε.






 


Τοποθετούμε τα κλειστά βάζα, πάνω από ένα διπλωμένο κομμάτι χαρτί κουζίνας, μέσα σε μια κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό κατά τα ⅔ της και βράζουμε τα βάζα για μισή ώρα πάνω σε μέτρια φωτιά.



Θα δούμε ότι τα φύλλα θα έχουν χάσει το πράσινο χρώμα τους.

Βγάζουμε τα βάζα από την κατσαρόλα προσεκτικά, τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μία πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν, είναι έτοιμα για να τα αποθηκεύσουμε.




Καλή επιτυχία! 

2 σχόλια:

  1. Η ιδεα σου ακουγεται δελεαστικη! Φυλλα εχουμε απειρα διαθεση αλλη τοση οποτε μενει να το δοκιμασουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή επιτυχία, Γεωργία. Η μέθοδος είναι απλή αλλά έχει επιτυχία.
    Θα έχεις νόστιμα φύλλα όλο το χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή