Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Γεμιστά με Ρύζι και Τραχανά

Γεύση νοσταλγική από τα παιδικά μου χρόνια.
Ένα υπέροχο παραδοσιακό πιάτο από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Αταλάντη της Λοκρίδας. Τα "ορφανά" γεμιστά αποκτούν ξεχωριστή γεύση με την προσθήκη γλυκού τραχανά από κομμένο σιτάρι, όχι από αλεύρι, βρασμένου σε φρέσκο γάλα. Αν ψηθούν σε χωριάτικο ξυλόφουρνο η γεύση ενισχύεται και το πιάτο γίνεται ξεχωριστό.




Τ α Υ λ ι κ ά

5 ώριμες ντομάτες
5 πράσινες πιπεριές
1φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά
5 κουταλιές σούπας τραχανάς γλυκός (από πλιγούρι)
1/2 ματσάκι μαϊντανός
4 κλωναράκια δυόσμος
2 ξερά κρεμμύδια
1 νεροπότηρο χυμός ντομάτας
1κουταλιά σούπας ντομάτα πελτέ
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
μερικές πατάτες
Πρόταση: ένα τριμμένο κολοκυθάκι και φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού αντί για δυόσμο.


Ο δ η γ ί ε ς

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά.
Ξεπλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε στο τρυπητό. Βάζουμε τον τραχανά σε ένα μπολ, τον σκεπάζουμε με ζεστό νερό, ανακατεύουμε και τον αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει


Από τη βάση κάθε ντομάτας και πιπεριάς κόβουμε ένα καπάκι, χωρίς όμως να το αποχωρίσουμε εντελώς. Αφαιρούμε από τις πιπεριές τους σπόρους, αδειάζουμε τις ντομάτες και κρατάτε το περιεχόμενό τους. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με το άνοιγμα προς τα επάνω.

Kαθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Περνάμε από το μπλέντερ το περιεχόμενο από τις ντομάτες.
Βάζουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα βαθύ τηγάνι και, όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.


Προσθέτουμε το ρύζι και τον τραχανά, το μισό χυμό ντομάτας, τον πελτέ και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
Πριν σωθεί το νερό, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, όσο θέλουμε, τη ζάχαρη και τα ψιλικομμένα χορταρικά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα και γεμίζουμε με αυτό °τα λαχανικά, όχι εντελώς, και τα τοποθετούμε στο ταψί.


Kαθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια, τις αλατίζουμε λίγο και γεμίζουμε με αυτές τα κενά ανάμεσα στα γεμιστά.
Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι και τον τοματοχυμό, λίγο αλατοπίπερο, 1 ποτήρι ζεστό νερό και ψήνουμε στους 170° σε προθερμασμένο φούρνο για μία τουλάχιστον ώρα. (Πριν τα βγάλουμε από το φούρνο ελέγχουμε, αν το ρύζι έχει βράσει, προσθέτοντας ½ φλ. ζεστό νερό, αν χρειάζεται).
Βγάζουμε τα γεμιστά από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

1 σχόλιο: