Μενουδέλι ή χονδρομενούδελο ονομάζουν στην Ηλεία το χονδρό φιδέ και με αυτό μαγειρεύουν, κυρίως το καλοκαίρι, μια απλή αλλά νόστιμη ντοματόσουπα. Όσοι κατάγονται από την περιοχή θα συμφωνήσουν μαζί μου για το «νόστιμη» και θα θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια.
Κάθε καλοκαίρι που επισκεπτόμαστε την ιδιαίτερη πατρίδα του συζύγου μου το τιμούμε δεόντως και φέρνουμε και στην Αθήνα προμήθεια. Η νόστιμη αυτή ντοματόσουπα, αν συνοδευτεί από ένα κομμάτι φέτα, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, μπορεί να μείνει νηστίσιμο πιάτο ή να αποτελέσει μια χορταστική βραδινή σούπα.
Δοκιμάστε τη και θα αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους.
Τ α Υ λ ι κ ά
5 φωλιές ζυμαρικού, σπασμένες
4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένς και τριμμένες
Ένα μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελαφρά.
Μετά προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν 5 λεπτά. Προσθέτουμε ζεστό νερό, ώστε να έχουμε λίγο περισσότερο από 1 λίτρο υγρό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το μενουδέλι, σπασμένο με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια, ανακατεύουμε κατά διαστήματα και βράζουμε το φαγητό 12-15 λεπτά ή έως ότου γίνει μια πηχτή σούπα. Αν δεν μας αρέσει πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τυρί φέτα.
Κάθε καλοκαίρι που επισκεπτόμαστε την ιδιαίτερη πατρίδα του συζύγου μου το τιμούμε δεόντως και φέρνουμε και στην Αθήνα προμήθεια. Η νόστιμη αυτή ντοματόσουπα, αν συνοδευτεί από ένα κομμάτι φέτα, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, μπορεί να μείνει νηστίσιμο πιάτο ή να αποτελέσει μια χορταστική βραδινή σούπα.
Δοκιμάστε τη και θα αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους.
Τ α Υ λ ι κ ά
5 φωλιές ζυμαρικού, σπασμένες
4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένς και τριμμένες
Ένα μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελαφρά.
Μετά προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν 5 λεπτά. Προσθέτουμε ζεστό νερό, ώστε να έχουμε λίγο περισσότερο από 1 λίτρο υγρό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το μενουδέλι, σπασμένο με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια, ανακατεύουμε κατά διαστήματα και βράζουμε το φαγητό 12-15 λεπτά ή έως ότου γίνει μια πηχτή σούπα. Αν δεν μας αρέσει πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τυρί φέτα.
το λένε και μπίγουλη,στην Ηλεία πάλι,,
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά
Σε ευχαριστώ πολύ, Ανώνυμε/η και για την επίσκεψη αλλά και για την πληροφορία.
ΔιαγραφήΤο εκτιμώ πολύ, να είσαι καλά.
Συμφωνώ με τα παραπάνω. Θυμάμαι να το λένε μπίγουλη αλλά και χοντρομενούδελο ή μενουδέλι(Ζακυνθινής προέλευσης τα τελευταία).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιοι την ώρα του βρασμού σπάζουν μέσα ολόκληρα αυγά - ένα για κάθε πιάτο- αλλά και με φέτα είναι εξαιρετικό. Ένα άλλο Ηλειώτικο πιάτο που αξιοποιούσε την πληθώρα ντομάτας το καλοκαίρι είναι τα αυγά με ντομάτα, μόνο που αντί να γίνουν στραπατσάδα, φροντίζουμε να διατηρήσουν το σχήμα τους, να μην σπάσουν δηλαδή και να ανακατευτούν στην σάλτσα.
Για κολατσιό ή απογευματινό, η περίφημη "ριγανάδα" - μια φέτα χωριάτικο ψωμί όπου επάνω τρίβαμε ντομάτα και προσθέταμε λάδι,ρίγανη και αλάτι....Αυτά σε εποχές πριν τα κρουασάν και τα χάμπουργκερ!
Στη Ζάκυνθο το μενουδέλι, το τρώμε κυρίως το καλοκαίρι με φρέσκια ντομάτα χωρίς κρεμμύδι και μπόλικο σέλινο. Σερβίρεται κυρίως για βραδυνό φαγητό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πατατουλες μεσα!!! Ετσι το ειχα φαει στη Ζακυνθο και ξετρελαθηκα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Ζακυνθο το ειχα φαει με πατατουλα μεσα,μαζι με το φιδε!!!! Υπεροχο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι από την Ηλεία και το φτιάχνουμε κυρίως τον χειμώνα το λέμε μενουδελι και το κάνουμε χωρίς κρεμμύδι και σέλινο και χωρίς αυγα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜενουδελι και στην Αρχαια Πισα Ηλειας.. το εφτιαχνε η Μανουλα μου και ασπρο (μονο λαδι) οταν αρωσταιναμε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι θυμησες μετο μενουδελι.. έχω να φάω από παιδί τελειοοο
ΑπάντησηΔιαγραφή