Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019

Meskouta, Κέικ Λεμονιού από το Μαρόκο – Meskouta a Moroccan Lemon Cake

Ένα ελαφρύ, πολύ αφράτο, ζουμερό και αρωματικό κέικ λεμονιού από το εξωτικό Μαρόκο, με ελαιόλαδο. Προσφέρεται στολισμένο με αποξηραμένα τριανταφυλλάκια, μια συνήθεια πολύ αγαπητή στη χώρα, και πασπαλισμένο με φιστίκια Αιγίνης. 


Στο σιρόπι προσθέτουν ίνες κρόκου, αγαπημένο υλικό της μαροκινής κουζίνας που χρησιμοποιείται στα φαγητά αλλά και στα γλυκά. Εδώ ενισχύει χρωματικά και γευστικά το κέικ που σερβίρεται με τσάι αρωματισμένο με κανέλα.


Εάν δεν σας αρέσει το άρωμα και η γεύση του κρόκου μπορείτε να τον παραλείψετε. Δικό σας!




Τα Υλικά

250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κ. γλ. baking powder
3 αυγά
180γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
2 κ. σ. χυμός λεμονιού
½ κ. γλ. μαγειρική σόδα
2 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
½ κ. γλ. αλάτι
150 ml ελαιόλαδο
1 κ. σ. corn flour

Για το Σιρόπι

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Μερικές ίνες κρόκου Κοζάνης (προαιρετικά)
4-5 καρποί κάρδαμου, σπασμένοι

Ελαφρύ Γλάσο (προαιρετικό)

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κ. σ. σιρόπι κρύο
Λίγο ξύσμα λεμονιού

Επί πλέον
⅓ φλιτζανιού ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, χονδροκομμένα
Μερικά αποξηραμένα τριανταφυλλάκια ή ροδοπέταλα


Οδηγίες



Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το baking powder και το αλάτι. Λαδώνουμε μία φόρμα για κέικ και την πασπαλίζουμε με corn flour.










Μέσα στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν κρέμα.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ροή, ελαττώνοντας την ταχύτητα.

Κατόπιν προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα και τη μαγειρική σόδα, διαλυμένη στο χυμό λεμονιού.










Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μείγμα τμηματικά το αλεύρι ανακατεύοντας με μία σπάτουλα, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.







Γεμίζουμε την έτοιμη φόρμα με το μείγμα του κέικ και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Ψήνουμε το κέικ στους 160º C στον αέρα για 45-50 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας. Κάνουμε πάντα το τεστ με το ξυλάκι, πριν το βγάλουμε από το φούρνο.











Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για δέκα λεπτά. Κρατάμε 2-3 κ. σ. στην άκρη.









Όταν το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, τρυπάμε την επιφάνειά του με μία οδοντογλυφίδα και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε μέσα στη φόρμα να κρυώσει.





Ετοιμάζουμε και το γλάσο, ρίχνοντας στη ζάχαρη άχνη λίγο από το σιρόπι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε περισσότερο σιρόπι, εάν το θέλουμε ρευστό.
Ξεφορμάρουμε το κέικ μέσα σε μία πιατέλα, το καλύπτουμε με το γλάσο και το πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης και αποξηραμένα τριανταφυλλάκια.



Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου