Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Νηστίσιμα Τσουρέκια - Vegan Tsourekia (Greek Easter Bread)

Τώρα που ζέστανε αρκετά ο καιρός ευνοεί το φούσκωμα των τσουρεκιών!
Ας φτιάξουμε, λοιπόν, αφράτα τσουρέκια, με αυγά ή χωρίς, και ας τα απαλαύσουμε με τον πρωινό μας καφέ.
Μου αρέσουν πάρα πολύ και τα νηστίσιμα Τσουρέκια, διότι δεν έχουν να ζηλεύσουν τίποτα από τα κανονικά: είναι εξίσου αρωματικά, πολύ αφράτα και με θαυμάσια υφή.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο αλεύρι και να έχουμε υπομονή να τα περιμένουμε να φουσκώσουν! Θέλουν το χρόνο τους!
Δοκιμάστε τα και θα τα λατρεύσετε!






Τα Υλικά
(Για 12 μικρά Τσουρέκια)

Για τη Μαγιά
50ml χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια ζάχαρη

Για τα Τσουρέκια
700γραμ. αλεύρι δυνατό, για τσουρέκια
200ml γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
120ml ελαιόλαδο καλής ποιότητος
150ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
Το ξύσμα από ένα μεγάλο αψέκαστο πορτοκάλι
150γραμ. ζάχαρη ή και λιγότερη
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι τριμμένο μαχλέπι
5-6 δάκρυα μαστίχας τριμμένα με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη

Επί Πλέον
3 κομμάτια πλαστικής μεμβράνης τροφίμων
Λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί
2 κουταλιές σουσάμι ή τριμμένα αμύγδαλα

Οδηγίες

Διαλύουμε τη μαγιά με δύο κουταλάκια ζάχαρης μέσα στο χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και περιμένουμε να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει.

Εν τω μεταξύ, μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και το αλάτι. 
Σ΄ένα άλλο μπολ ρίχνουμε 50ml ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.

Ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου σε μια μικρή κατσαρόλα, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και την ενεργοποιημένη μαγιά και τμηματικά το αλεύρι με τα μυρωδικά.

Ζυμώνουμε ή μάλλον διπλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, προσθέτοντας τμηματικά τα υπόλοιπα 70ml ελαιόλαδου.
Η ζύμη μας θα είναι εύπλαστη, μαλακή και λαδωμένη.



Την τοποθετούμε μέσα σε ένα γυάλινο μπολ, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και καθαρές πετσέτες και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να διπλασιαστεί σε όγκο.
(Ο χρόνος του φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται από το πόσο ζεστό είναι το περιβάλλον μας).




Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την πατάμε με το χέρι μας να ξεφουσκώσει και πλάθουμε τα τσουρέκια μας, μικρά ή μεγάλα και σε όποιο σχήμα μας αρέσει.


Τοποθετούμε τα τσουρέκια μέσα σε ρηχό ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο.
(Ο χρόνος που θα χρειαστεί σ’ αυτό το στάδιο είναι περίπου ο μισός από τον χρόνο που απαιτήθηκε κατά το πρώτο φούσκωμα).




Αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για 30-40 περίπου  λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Αφού ροδίσουν και ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Μετά τα ξεκολλάμε με προσοχή από το αντικολλητικό χαρτί.


Όταν κρυώσουν εντελώς, τα τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη ή τα τοποθετούμε μέσα σε ζελατίνα, για να διατηρηθούν φρέσκα και μαλακά.





Καλή επιτυχία!

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Τα φτιάξαμε και τα ξαναφτιάξαμε, Πηνελόπη μου! Υπέροχα!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία είναι.
    Και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απο τα κανονικά. Φαίνονται πολύ ωραία και σε υφή

    Μπράβο Ελεν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Μάριον! Γίνονται όντως αφράτα και αρωμααλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο να φουσκώσουν.

      Διαγραφή