Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Σπιτική Σάλτσα Τομάτας για Ζυμαρικά – Homemade Tomato Sauce for Pasta

Μια εύκολη συνταγή για σπιτική σάλτσα τομάτας, εξαιρετικά νόστιμη, σε δύο εκδοχές, για να κρατήσουμε το καλοκαίρι μέσα σε βαζάκια!

Εάν κάθε φορά που φτιάχνουμε σάλτσα τομάτας ετοιμάσουμε περισσότερη ποσότητα από αυτή που χρειαζόμαστε, αυτή που θα περισσεύσει θα την αποθηκεύσουμε μέσα σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Είναι μεγάλη βοήθεια να έχουμε έτοιμη σάλτσα στο τουλάπι μας όταν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος αλλά πρέπει να ετοιμάσουμε ένα νοστιμότατο γεύμα με ζυμαρικά για όλη την οικογένεια. θα βράσουμε τα αγαπημένα μας ζυμαρικά, θα ανοίξουμε ένα βαζάκι σάλτσας και θα τα αναμείξουμε! Όλα αυτά γίνονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο!

Η σπιτική σάλτσα τομάτας είναι η ιδανική λύση για μία εργαζόμενη γυναίκα ή για τα παιδιά που σπουδάζουν, μακριά από την οικογένειά τους! Δική σας!




Τα Υλικά

α) Με Curry

50 ml ελαιόλαδο
2 κιλά πολύ ώριμες τομάτες
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, τριμμένα στο μπλέντερ ή σε χονδρό τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
3-4 πράσινες πιπεριές κέρατο, κομμένες σε ροδέλες
1 κ. γ. αποξηραμένο θυμάρι
2 κ. σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κ. σ. μείγμα curry, σκόνη
1 κ. γ. ζάχαρη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

β) Με μελιτζάνες

50 ml ελαιόλαδο
2 κιλά πολύ ώριμες τομάτες
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, τριμμένα στο μπλέντερ ή σε χονδρό τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
4 πράσινες πιπεριές κέρατο, κομμένες σε ροδέλες
4 μακριές μελιτζάνες, χωρίς τη φλοίδα, κομμένες σε κυβάκια
1 κ. γ. αποξηραμένη ρίγανη
1 κ. σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 κ. γ. ζάχαρη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες



Πλένουμε καλά τις τομάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις τρίβουμε σε χονδρό τρίφτη.
Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ, τότε τις ξεφλουδίζουμε.
Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, όπως απαιτεί η συνταγή.










Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες.










Όταν αυτά μαραθούν, ρίχνουμε τις τριμμένες τομάτες, το curry, το θυμάρι ή τη ρίγανη, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει πάνω σε μέτρια φωτιά και να πήξει (περίπου 20-25 λεπτά).






Πέντε λεπτά πριν τελειώσει η σάλτσα, προσθέτουμε το δυόσμο ή το βασιλικό, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλάτι. 
Εάν θέλουμε να μην ξεχωρίζουν τα υλικά της σάλτσα μας, τότε την πολτοποιούμε πολύ προσεκτικά με το ραβδομπλέντερ.







Γεμίζουμε με τη ζεστή σάλτσα αποστειρωμένα βαζάκια, κατά προτίμηση μιας δόσης, τα κλείνουμε προσεκτικά με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζουμε.
Όταν κρυώσουν είναι έτοιμα για αποθήκευση!







Κρατάμε μία ποσότητα για να την απολαύσουμε πάνω στα αγαπημένα μας ζυμαρικά!





Βράζουμε τα ζυμαρικά αλ ντέντε μέσα σε αρκετό αλατισμένο νερό.
Μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τη σάλτσα.
Βγάζουμε τα ζυμαρικά με τσιμπίδα και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα για ένα λεπτό πάνω σε μέτρια φωτιά, φροντίζοντας να είναι ζουμερά.



Σερβίρουμε αμέσως πασπαλισμένα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή τριμμένη κεφαλογραβιέρα.


Καλή όρεξη!



Πρόταση

Ποτέ δεν πετάμε τις τομάτες που ωριμάζουν. Τις αποφλοιώνουμε ή τις τρίβουμε και τις τοποθετούμε στον καταψύκτη μέσα σε ειδικά για τρόφιμα σακουλάκια.
Αυτός είναι ένας πανεύκολος τρόπος να έχουμε φρέσκιες, νόστιμες, καλοκαιρινές τομάτες όλο το χειμώνα και όποτε τις χρειαστούμε!

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ Ελένη για τις όμορφες συνταγές και συμβουλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίες σάλτσες Ελεν. Και καλή ιδέα να κρατήσουμε τις καλοκαιρινές ντομάτες και τον χειμώνα.
    Η εκδοχη με το καρυ πολυ ωραία

    Φιλιά πολλά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή