Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Φασολάδα με Μάραθο και Τοματίνια – White Beans Soup with Dill and Cherry Tomatoes

Αυτή την εποχή έχει πρασινίσει για τα καλά ο μάραθος. Είναι πολύ τρυφερός και αρωματικός, ιδανικός να τον χρησιμοποιήσουμε σε πίτες, χορτοκεφτέδες, γεμιστά και ντολμαδάκια με κληματόφυλλα.

Στο πατρικό μου σπίτι τον αγαπούσαμε πολύ και του δίναμε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην κλασική φασολάδα, αντικαθιστώντας το σέλινο. Η φρεσκάδα και το άρωμα καλοκαιριού που της έδινε ήταν το κάτι άλλο!

Εξακολουθώ να λατρεύω αυτή την καλοκαιρινή φασολάδα με μάραθο και τη μαγειρεύω όποτε βρω τρυφερό, καταπράσινο μάραθο. Χρωματικά και γευστικά την ενισχύω με μερικά τοματίνια ολόκληρα. Άλλη γεύση και εμφάνιση! Δοκιμάστε τη κι εσείς!



Τα Υλικά
(Για 5-6 μερίδες)

500γραμ. μέτρια, άσπρα αποξηραμένα φασόλια
2 ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος μάραθος
1 μέτριο καρότο κομμένο λεπτές ροδέλες
15 τοματίνια
1 κουταλιά πελτές τομάτας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες

Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φασόλια και τα βάζουμε να μουλιάσουν αποβραδίς μέσα σε αρκετό νερό.
Την επομένη τα ξεπλένουμε πάλι και τα σουρώνουμε.
Κατόπιν τα βάζουμε μέσα σε μία κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό, ώστε να τα σκεπάζει. Τα βράζουμε για 40 περίπου λεπτά, μέχρις ότου μαλακώσουν.
Επειδή, όταν βράζουν, τα όσπρια έρχονται στην επιφάνεια, θα χρειαστεί να προσθέσουμε στην κατσαρόλα 2-3 φορές ελάχιστο κρύο νερό, για να κατέβουν στη βάση της κατσαρόλας και να μαλακώσουν όλα μαζί.

Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.






Πλένουμε πολύ καλά, στραγγίζουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά, όπως απαιτείται.







Ρίχνουμε το ⅓ από το ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, να λαδωθούν και να σοταριστούν. Ρίχνουμε και τον πελτέ και τον απλώνουμε με ξύλινη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας ανακατεύοντας, για να καραμελώσει.
Ρίχνουμε και τα μισοβρασμένα φασόλια και τα ανακατεύουμε. 





Συμπληρώνουμε με τόσο ζεστό νερό, όσο να καλύπτει εντελώς τα υλικά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα, μέχρις ότου μαλακώσουν εντελώς τα φασόλια και χυλώσουν.
Τότε προσθέτουμε αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει ακόμα λίγα λεπτά.



Σερβίρουμε τη φασολάδα χλιαρή ή κρύα και τη συνοδεύουμε με παξιμαδάκια ή φέτες ψημένου ψωμιού, ραντισμένες με ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης! Είναι απόλαυση!



Καλή όρεξη! 

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Άλλο άρωμα και άλλη γεύση!
      Γενικά ο μάραθος δεν συνηθίζετε με τα φασόλια αλλά ταιριάζει πολύ. Είναι μια άλλη φασολάδα που κάνει εντύπωση!
      Καλό απόγευμα, Peps! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Ο μάραθος μου αρέσει πολύ και τον χρησιμοποιώ αρκετά συχνά στα φαγητά μου. Τώρα θα τον δοκιμάσω και στη φασολάδα που μας προτείνεις Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, Κατερίνα!
    Αφού σου αρέσει ο μάραθος θα σου αρέσει και αυτή η εκδοχή της φασολάδας.
    Είναι νόστιμη και αρωματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή