Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Μια Νοστιμότατη Πίτα Χορταρικών – A Delicious Vegetarian Pie

Αγαπώ όλες τις πίτες και τις θεωρώ πλήρη και χορταστικά γεύματα!
Με ή χωρίς τυριά και αυγά, με τραγανό φύλλο κρούστας ή εξαιρετικό σπιτικό, πάντα “κλέβουν την παράσταση” σε ένα οικογενειακό ή επίσημο τραπέζι. Είναι ιδανικές και για μπουφέ, γιατί τρώγονται και κρύες!
Μα προ πάντων λατρεύω τους συνδυασμούς των υλικών, από τα οποία φτιάχνονται και το νοστιμότατό τους αποτέλεσμα!

Μια νοστιμότατη πίτα χορταρικών σας προτείνω σήμερα, ιδανική  όχι μόνο για την περίοδο νηστείας ή για Vegetarians αλλά και για όλους μας. Δεν περιέχει τίποτα ζωικό αλλά δεν υστερεί καθόλου σε νοστιμιά από τις άλλες πίτες, στις οποίες συνηθίζουμε να προσθέτουμε άφθονα τυριά ή αλλαντικά.

Αυτή η πίτα έχει τη δική της ιστορία! Την είχα πρωτοδοκιμάσει σ΄ένα υπέροχο μικρό μαγαζί της γειτονιάς μου, το “Αννατρέφειν”. Το μαγαζί αυτό ανήκε στην Άννα, μια ευγενέστατη κοπέλα που είχε πάθος με την ποιότητα. Ταξίδευε σε όλη της Ελλάδα και διάλεγε για μας εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα αλλά έφτιαχνε και υπέροχες, πρωτότυπες πίτες με χειροποίητο φύλλο.  
Δυστυχώς, για εμάς, μετά από λίγο διάστημα, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, μετέφερε την επιχείρηση στη Μυτιλήνη και τη στέγασε σ΄ένα καλαίσθητο πέτρινο οίκημα. Με τον καιρό χαθήκαμε.
Πρόσφατα έμαθα, και χάρηκα πολύ, ότι ζει ευτυχισμένη σε μια άλλη ήπειρο και έχει μεγαλώσει την οικογένειά της, όπως πολύ επιθυμούσε!
Αφιερωμένη, λοιπόν, αυτή η –ομολογουμένως πειραγμένη από εμένα -συνταγή στην Άννα και το πάλαι ποτέ “Αννατρέφειν”. ! Δοκιμάστε τη!





Τα Υλικά

6 φύλλα χωριάτικα, σπιτικά ή του εμπορίου
80 ml ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές άσπρο ή μαύρο σουσάμι

Για τη Γέμιση
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μέτρια καρότα τριμμένα
3 πράσινα κολοκυθάκια, τριμμένα
2 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και τριμμένες
2 μακριές πιπεριές, χωρίς τους σπόρους, κομμένες λεπτές λωρίδες
1 μέτρια ντομάτα, χωρίς τη φλοίδα και τους σπόρους, χονδροκομμένη
2 ξηρά κρεμμύδι, τριμμένα
2 μακριές μελιτζάνες, κομμένες κυβάκια
2 κουταλιές κοφτές σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι κουρκουμάς, σκόνη
½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Οδηγίες

Πλένουμε, καθαρίζουμε, τρίβουμε ή κόβουμε όλα τα λαχανικά που θα αποτελέσουν τα υλικά της γέμισης.





Ρίχνουμε τρεις κουταλιές ελαιόλαδο μέσα σ’ ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα.















Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε τις πιπεριές και μετά από λίγο τα κυβάκια της μελιτζάνας.
Ανακατεύουμε, μέχρι να μαραθούν κι αυτά. 









Τότε κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα των λαχανικών τη ρίγανη, το σιμιγδάλι, την τομάτα, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.









Στρώνουμε δύο φύλλα λαδωμένα σε ένα ορθογώνιο ταψί έτσι, ώστε να εξέχουν τις μακριές πλευρές. Τοποθετούμε και άλλα δύο φύλλα στο εσωτερικό του ταψιού λαδωμένα και ελαφρώς συρρικνωμένα.
Ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα το μείγμα των λαχανικών και το στρώνουμε με ένα κουτάλι. Από πάνω διπλώνουμε προς τα μέσα τα δύο φύλλα που εξέχουν και τα λαδώνουμε.





Τελειώνουμε με τα άλλα δύο φύλλα λαδωμένα κι αυτά.
Με τα δάκτυλά μας σπρώχνουμε περιφερειακά τα φύλλα προς τα κάτω και χαράσσουμε την πίτα σε τέσσερες λωρίδες. Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι όλες τις λωρίδες ή εναλλάξ.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για μία περίπου ώρα ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της και να έχει απομακρυνθεί  από τα τοιχώματα του ταψιού.


Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να σταθεί και την κόβουμε σε κομμάτια. Τρώγεται σχετικά ζεστή, όχι καυτή αλλά και κρύα.



Καλή όρεξη! 

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ελένη!
    Στις πίτες λέω πολλά "ΝΑΙ", είναι η αγαπημένη μου επιλογή. Οι πίτες λαχανικών ακόμα πιο αγαπημένες!

    Καλές γιορτές με υγεία!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά Ελένη μου με υγεία και χαρά στο σπιτικό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή