Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτα-Τσουρέκι με Κάστανα και Νιφάδες Σοκολάτας - New Year Cake - Brioche with Chestnuts and Chocolate Flakes

Η τελευταία συνταγή του χρόνου είναι μια διαφορετική αλλά υπέροχη Βασιλόπιτα!
Μια εύκολη και νοστιμότατη Βασιλόπιτα - Τσουρέκι με πολλά αρώματα, ου είναι πιο κοντά στην παράδοση της Πολίτικης αλλά χωρίς να απαιτείται πολύς χρόνος για την προετοιμασία της.
Τη συνταγή την είχα πρωτοδοκιμάσει σαν κέικ, πριν χρόνια (δείτε εδώ αναλυτικά την πρώτη δημοσίευση). Έκτοτε το φτιάχνω τακτικά, φροντίζοντας να συνδυάζω κάθε φορά και διαφορετικά υλικά.
Σήμερα το αφράτο αυτό κέικ έγινε Βασιλόπιτα, γέμισε με κάστανο και νιφάδες σοκολάτας και στολίστηκε εορταστικά! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα για να υποδεχτείτε με αυτό τον Καινούργιο Χρόνο!

Καλή Πρωτοχρονιά, χαρούμενο και ευτυχές το νέο έτος, 2016!
Εύχομαι να είναι γαλήνιο και να πραγματοποιήσει όλες τις επιθυμίες 
σας!





Τα Υλικά

Για τη Μαγιά
250 ml φρέσκο γάλα πλήρες, χλιαρό
3 κουταλάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη

Για τη Ζύμη
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γραμ.βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και ζεστό
2 αυγά ολόκληρα κι ένα ασπράδι σε θερμοκρασία δωματίου
200γραμ. καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι τριμμένο μαχλέπι
1 κουταλάκι κοφτό τριμμένη μαστίχα με ένα κουταλάκι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νιφάδες πικρής σοκολάτας
1 φλιτζάνι βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, ψιλοκομμένα

Για την Επάλειψη
1 κρόκος αυγού
1 κουταλιά φρέσκο γάλα πλήρες

Οδηγίες

Βάζουμε το χλιαρό γάλα μέσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, μία κουταλιά ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε το μπολ με ζελατίνα τροφίμων και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει η μαγιά.

Ανακατεύουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι μέσα στο κοσκινισμένο αλεύρι και λιώνουμε το βούτυρο.
Όταν η μαγιά φουσκώσει, την αδειάζουμε μέσα στο αλεύρι, προσθέτουμε το μισό βούτυρο, δύο κρόκους και τρία ασπράδια ελαφρά χτυπημένα με τη ζάχαρη και ζυμώνουμε, έως ότου ενωθούν όλα τα υλικά.


Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, τη σοκολάτα, τα κάστανα και διπλώνουμε τη ζύμη μερικές φορές με τη βοήθεια μιας σπάτουλας σιλικόνης.
Βάζουμε τη ζύμη μέσα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ, διαμέτρου 28εκατ. ή καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Σκεπάζουμε τη φόρμα με ζελατίνα και με ένα ελαφρύ, ζεστό ρούχο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.








Όταν φουσκώσει, την αλείφουμε με κρόκο αυγού, χτυπημένο με μία κουταλιά γάλα.














Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C στον αέρα για 45-50 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο, έως ότου το δούμε να έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας και να έχει ροδίσει η επιφάνειά του.






Όταν είναι έτοιμο, το ξεφουρνίζουμε το αφήνουμε να σταθεί λίγο μέσα στη φόρμα, το κρυώνουμε πάνω σε σχάρα και μετά το τοποθετούμε σε πιατέλα.
Το διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί και ζαχαρένια αστεράκια!



Καλή επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Καλή και ευλογημένη χρονιά Ελένη μου, γεμάτη υγεία και καλή τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία η βασιλόπιτά σου Ελένη μου!! Πέρασα να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, χαμόγελα, τύχη και νοστιμιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή