Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Πολίτικος Χαλβάς - Halva with Semolina, Milk and Butter

Είναι υπέροχος ο Πολίτικος Χαλβάς, με διαφορετική γεύση από τον κλασικό σιμιγδαλένιο και πολλά αρώματα!
Μοσχοβολάει όλο το σπίτι, όσο τον ετοιμάζουμε, φρέσκο βούτυρο και γάλα και απλώνεται παντού το γλυκό άρωμα της βανίλιας!
Όταν τελειώσει και προσθέσουμε και την κανέλα τα αρώματα γίνονται μεθυστικά!
Ένα γλυκό πολύ γευστικό και νόστιμο, ιδανικό για απογεύματα με τσάι ή καφέ στο σπίτι, οικογενειακά ή με παρέα. Δοκιμάστε τον!





Τα Υλικά

2 ½ χονδρό σιμιγδάλι
2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
2 κουταλάκια ζάχαρη με βανίλια
80γραμ. κουκουνάρια
Τριμμένη κανέλα

Οδηγίες




Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, προσθέτουμε τη βανίλια και τα αφήνουμε στην άκρη.










Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κουκουνάρι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.







Εν συνεχεία αδειάζουμε το ζεστό γάλα μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και τη σκεπάζουμε για λίγο. Κατόπιν ανακατεύουμε με προσοχή διαρκώς, μέχρι να δέσει το μείγμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το καπάκι της, για να απορροφηθούν οι υδρατμοί. Αφήνουμε τον χαλβά να γίνει χλιαρός.





Κατόπιν ανακατεύουμε και σπάζουμε το μείγμα με ένα πιρούνι, για να γίνει αφράτο. Γεμίζουμε με χαλβά μία φόρμα ή μικρά φορμάκια και τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.








Όταν πρόκειται να τον σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλα.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε και ένα κουταλάκι μέλι πορτοκαλιάς ή ανθέων, τέλειος συνδυασμός!



Καλή επιτυχία!

14 σχόλια:

  1. Με "τσάκισες" Ελένη μου!
    Κάτι κυδώνια έψησα με καστανή ζάχαρη, για να γλυκαθεί το απόγευμα μας, αλλά τώρα με έχεις ξεσηκώσει για τα καλά!
    Και το χειρότερο είναι ότι έχω όλα τα υλικά :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγχωρείς, Πηνελόπη μου, δεν το έκανα σκόπιμα!!! Δεν το ήξερα να σε καλέσω!
      Αν δοκίμασες τη συνταγή, ελπίζω να σας άρεσε.
      Καλό σας βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Αυτός ο χαλβάς μ' αρέσει!! Με γάλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Πέπη μου, γίνεται πολύ αρωματικός και όχι πολύ γλυκός, όπως ο κλασικός. Οπότε, καταλαβαίνεις, εξαφανίζεται!
      Αν τον δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  3. Μία διαφορετική πρόταση για το διαχρονικά νόστιμο γλύκισμα των παιδικών μας χρόνων.
    Το αγαπώ πολύ και στις περιόδους νηστείας το φτιάχνω αρκετά συχνά.
    Η πρόταση σου Ελένη μου είναι πολύ ελκυστική και ενδιαφέρουσα ,με την καταπληκτική εμφάνιση του χιονένιου χρώματος να επικρατεί!!!
    Πραγματικά αρωματικός ,έλκει όχι μόνο με τα αρώματα του,αλλά και με την επιβλητική του όψη,που σε κατευθύνει στην απόφαση της άμεσης παρασκευής του.
    Καλό σου βράδυ Ελένη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτόν το χαλβά ήθελα να τον φτιάξω από τότε που διάβασα τη Λωξάνδρα της Μ. Ιορδανίδου. Τον έφτιαχνε σε χαρές, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις αλλά και όταν είχε εκωευριστεί από κάτι (βλέπε: όταν ό Τούρκος αγάς της έκλεψε τη γάτα) για να γλυκαθεί και να ξεχάσει τον εκνευρισμό της! Πολύ εντύπωση μου είχε κάνει τότε!
      Και να που ήρθε η ώρα του, Φωτεινή μου!
      Μας άρεσε πάρα πολύ!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  4. πανεμορφος και σιγουρα πεντανοστιμος χαλβας,δεν ειχα ξανα δει αυτην την εκδοχη!!!Ευχαριστουμε Ελενη για την υεροχη προταση σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ νόστιμος, αφράτος και αρωματικός. Διαφέρει από τον κλασικό στη γεύση και την εμφάνιση.
      Όταν αποφασίσεις να τον δοκιμάσεις, θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Ελενάκι μου στον χαλβά, σίγουρα το χεις!!!!
    Οσους έχεις φτιάξει, είναι όλοι πετυχημένοι!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω, Έλενά μου, και κάνω συλλογή σχετικών συνταγών! Έχω μερικές ακόμα να σας παρουσιάσω.
      Πάντως ευχαριστώ πολύ για το θετικότατο σχόλιο!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  6. Παραδοσιακή, πολίτικη νοστιμιά ο χαλβάς σου, Ελένη μου! Πολύ πλούσια γεύση και άρωμα! Καλοφάγωτος!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, Ειρήνη μου! Την παράδοση της Πόλης καλό είναι τη συνεχίζουμε.
      Καλό σου βράδυ
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  7. αχ ναι...ειναι τελειος.εχω φαει και ειναι πεντανοστιμος.και ο δικο σας ειναι ολα τα λεφτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ θερμά για το σχόλιο και την επίσκεψη!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή