Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Λαχανόρυζο - Cabbage with Rice

Ένα απλό αλλά νόστιμο και νηστίσιμο φαγητό που μπορεί μικροί να μην το καλοτρώγαμε αλλά, μεγαλώνοντας, εκτιμήσαμε τα υλικά του και του δώσαμε τη θέση που του άξιζε στο διαιτολόγιό μας.
Τη βασική παραδοσιακή συνταγή την εμπλουτίσαμε με περισσότερα φρέσκα υλικά, όπως καρότα, σέλινο, πράσα, μαϊντανό, μανιτάρια, τα οποία ενίσχυσαν τη διατροφική του αξία και έδωσαν ένα εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα.
Έτσι, το απλό Λαχανόρυζο έγινε ένα νόστιμο και δελεαστικό πιάτο για μικρούς και μεγάλους.
Δοκιμάστε το και θα το διαπιστώσετε κι εσείς.



Τα Υλικά

½ μέτριο λάχανο κομμένο σε φέτες και μετά σε κομματάκια μετρίου μεγέθους
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 κουτί ντοματάκια, λιωμένα
1 ½ φλιτζάνι χονδροκομμένα φύλλα σέλινου
1 φλιτζάνι ρύζι Νυχάκι ή Μπασμάτι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και το κοτσάνι, το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει.




Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά τα κρεμμύδια.
Όταν γυαλίσουν και αρχίσουν να  ξανθύνουν, προσθέτουμε το λάχανο και ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά. 








Μετά προσθέτουμε το σέλινο, αλάτι και τα μπαχαρικά (όση ποσότητα θέλουμε) και τα αφήνουμε για λίγο πάνω σε μέτρια να μαραθούν.
Μετά προσθέτουμε τα ντοματάκια και ένα ποτήρι ζεστό νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, μέχρις ότου πιεί τα υγρά του και μαλακώσει το λάχανο.






Δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε το ρύζι, πλυμένο και στραγγισμένο. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε δύο φλιτζάνια ζεστό νερό στο φαγητό μας και αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε λίγο ζεστό, αν χρειαστεί – κι αυτό θα εξαρτηθεί από τι ρύζι θα χρησιμοποιήσουμε - διότι πρέπει το φαγητό μας να έχει λίγο ζουμάκι, πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά.
Όταν είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά και μετά το σερβίρουμε ζεστό με λεμονάκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.



Καλή όρεξη!

13 σχόλια:

  1. Λαχανόρυζο, ένα φαγητό που αγαπώ πολύ! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ευχαριστώ, Ειρηνάκι!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Μ' αρέσει πολύ αυτό το φαγάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως νοστιμότατο! Και σ΄εμάς αρέσει πολύ!
      Καλό σου βράδυ, Πέπη!

      Διαγραφή
  3. Για να μην πω ψεματα εμενα το λαχανοριζο δεν με τρελαινει....ισως να ειμαι ακομα "μικρη" αχαχαχαχαχ!!!!!!
    Εκτιμω και το κραταω ως ιδεα βεβαια τα υπεροχα υλικα με τα οποια εμπλουτισες το λαχανο!!!!!!
    (Νομιζω οτι στα υλικα της συνταγης δεν εγραψες τα μανιταρια
    καλο σουκου και φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αισιόδοξο να αισθάνεσαι μικρή! Χαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου!
      Τα μανιτάρια απλώς τα πρότεινα, δεν τα χρησιμοποίησα.
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένο φαγάκι Ελένη μου και πολύ θρεπτικό. Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλό, εύκολο και πολύ νόστιμο, Κατερίνα μου!
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  5. Νόστιμο και χορταστικό φαγάκι το λάχανόρυζο, Ελένη μου! Τώρα τελευταία άρχισε να το τρώει και η μικρή μου, η οποία στο παρελθόν το "σνόμπαρε", λόγω της μυρωδιάς του. Προσθέτω και εγώ πάπρικα και αποκτά καλύτερη γεύση κατά την γνώμη μου. Είμαι σίγουρη ότι το λαχανόρυζό σου έγινε πεντανόστιμο!
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ειρήνη μου!
      Όλοι, σε μικρή ηλικία, κάποτε το σνομπάραμε. Τώρα νομίζω ότι το αξιολογήσαμε ορθά.
      Η πάπρικα ταιριάζει πάρα πολύ με το λάχανο και το αποτέλεσμα, ακόμα και οπτικά, είναι εξαιρετικό.
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή