Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Σπιτικός Χαλβάς Φαρσάλων

Καλή Σαρακοστή, με υγεία!

Ας την αρχίσουμε γλυκά με έναν παραδοσιακό χαλβά που φέρει την ονομασία της πόλης όπου πρωτοεμφανίστηκε, τα Φάρσαλα, στο ονομαστό παζάρι τους που ήταν στις δόξες του τον περασμένο αιώνα.
Από εκεί ταξίδευσε σ΄όλη την Ελλάδα και σερβίρεται, μέχρι τις μέρες μας, σ΄όλα τα τοπικά πανηγύρια και παζάρια, εξ ου και το όνομά του, "παζαριώτικος"!
Είναι νοστιμότατος και πανεύκολος, ημιδιαφανής, λίγο λιπαρός και έχει το χαρακτηριστικό χρώμα της καραμέλας, της καμένης ζάχαρης.
Επειδή όμως τον χαλβά του εμπορίου αρκετά γλυκό και λιπαρό, προτιμώ να τον φτιάχνω στο σπίτι. Δοκιμάστε κι εσείς!
 




Τα Υλικά

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια νισεστές
2 φλιτζάνια ζάχαρη, λευκή ή καστανή
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη για την καραμέλα
1 φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα
3 κουταλιές ζάχαρη λευκή


Οδηγίες

 
 
Μέσα σ΄ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το νισεστέ, τη ζάχαρη (τα δύο φλιτζάνια), το ελαιόλαδο, το νερό και ανακατεύουμε ζωηρά με ένα σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

 







 
 
 
Βάζουμε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη για την καραμέλα και την ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η πρώτη ποσότητα.
 
 
 
 
 

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, μέχρις ότου τελειώσει όλο το φλιτζάνι της ζάχαρης και γίνει μια καφέ ανοιχτόχρωμη καραμέλα.
Οταν η καραμέλα ετοιμαστεί, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και, πολύ προσεκτικά, και προσθέτουμε στην καραμέλα το μείγμα των υπολοίπων υλικών.

Μην προβληματιστούμε, όταν δούμε ότι η καραμέλα στερεοποιήθηκε και κόλλησε στα τοιχώματα της κατσαρόλας και στην ξύλινη κουτάλα.
 
 
 
 
Αρχίζουμε αμέσως το ανακάτευμα και, μόλις ζεσταθεί το μείγμα, η καραμέλα θα λιώσει. Μόλις αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε ζωηρά, μέχρι να πήξει ο χαλβάς εντελώς και να ξεκολλήσει από την κατσαρόλα. Θα είναι έτοιμος, όταν μαζευτεί γύρω από την κουτάλα.
 

 

Μόλις πήξει, μεταφέρουμε το χαλβά σε ένα ταψάκι ή μια φόρμα πυρέξ για καλύτερη εμφάνιση.
Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Μετά τον πασπαλίζουμε με τρείς κουταλιές ζάχαρη και τον ψήνουμε στο γκριλ ή καλύτερα τον καίμε με το φλόγιστρο, μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα στην επιφάνειά του.




Τον σερβίρουμε κρύο, κομμένο σε κομμάτια.
 
Καλή επιτυχία!

17 σχόλια:

  1. φαίνεται πολύ λαχταριστος. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Σαρακοστή, Pansofix!
      Είναι όντως υπέροχος, νόστιμος και υγιεινός!
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  2. Μ΄άρεσε πολύ το σχήμα, η φόρμα του Ελένη μου.
    Είναι και το αγαπημένο γλυκό του Π. κι όλο λέω θα τον φτιάξω κι όλο αναβολές παίρνει...

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Σαρακοστή, Ζαμπία μου!
      Δεν το φορμάρισα παραδοσιακά σε ταψάκι, ήθελα φινέτσα!
      Να τον φτιάξεις στον φίλο Π, είναι πανεύκολος και γίνεται πολύ νόστιμος.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Αυτός ο χαλβάς είναι αγαπημένος του συζύγου, μια φορά προσπάθησα να τον φτιάξω αλλά δεν θύμιζε τη γεύση που έχει συνηθίσει. Ίσως του δώσω μια ακόμη ευκαιρία.
    Χτες έφτιαξα τη μαγιονέζα σου χωρίς αυγά και τη βάλαμε σε μια σαλάτα μας.
    Καλή σαρακοστή δεν έχουμε πει νομίζω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Σαρακοστή, Ξανθή μου!
      Ο σπιτικός έχει πιο ήπια γεύση, δεν σε "πιάνει στο λαιμό", όπως αυτός του εμπορίου.
      Νομίζω ότι είναι και πιο υγιεινός, εφόσον τα υλικά είναι αα'από σπίτι"!
      Ευχαριστώ πολύ κα για την επιλογή της μαγιονέζας μου, το εκτιμώ πολύ!

      Να είσαι καλά, καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένος και ο δικός σου έγινε τέλειος Ελένη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ο πιο αγαπημένος μου χαλβάς είναι ο Φαρσάλων.
    Ωραιότατο τον έφτιαξες Ελένη μου και πολύ αναλυτικές οι οδηγίες σου!
    Φιλιά, καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου και σ΄εμένα αρέσει ο χαλβάς, σ΄όλες τις εκδοχές του!
      Μάλιστα κάνω και συλλογή συνταγών, φαντάσου!
      Καλή Σαρακοστή!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Τι να πρωτοθαυμάσω! Το χρώμα , την υφή, το όμορφο φορμάρισμα! Πολύ ωραίος και ομορφοσερβιρισμένος χαλβάς Ελένη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Βαγγελιώ μου! Ευχαριστώ πολύ για τα ευγενικά σου λόγια!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ. Μετά από κάτι χρόνια που έψαχνα για τη συνταγή κι έκανα πολλές και διάφορες δοκιμές, επιτέλους κατάφερα να έχω σωστό αποτέλεσμα! Αλήθεια, αντί για λάδι δεν θα είχε καλύτερο (γευστικά) αποτέλεσμα το βούτυρο (έστω κι αν δεν θα είναι νηστίσιμος);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ΄ευχαριστώ, Γιάννη, για την επίσκεψη!
      Το εκτιμώ πολύ που εμπιστεύθηκες τη συνταγή μου. Με βούτυρο δεν τον έχω δοκιμάσει ποτέ.
      Νομίζω, όμως, ότι μπορείς να μπροσθέσεις προς στο τέλος, όταν ο χαλβάς είναι σχεδόν έτοιμος, μία μικρή ποσότητα βουτύρου, αφού θέλεις να έχεις διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Αν το δοκιμάσεις, πολύ θα ήθελα να πεις εντυπώσεις.
      Ελπίζω να τα ξαναπούμε!

      Διαγραφή
  8. Φοβερή εμφάνιση! Μου αρέσει που ξεφεύγει από το συνηθισμένο πιο «πλακέ» σχήμα του.
    Αλλά και η καραμελένια γεύση του μου αρέσει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Ήθελα να είναι σπιτικός, εξού και το σχετικό φορμάρισμα.
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Γειά σας. Εκ Φαρσάλων ορμώμενος και θα ήθελα να τον δοκιμάσω!!

    Πάντως ευχαριστώ που γίνεσαι πρέσβυρα της καταγωγής έστω και με τον χαλβά Φαρσάλων.

    Μαρίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή