Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

Ένα Νοστιμότατο Χταπόδι

Το χταπόδι είναι ένα υπέροχο μεζεδάκι για κάθε εποχή, όχι μόνο για την περίοδο της νηστείας. Ψημένο, μαγειρευτό ή ξιδάτο είναι πάντα ένας μεζές ακαταμάχητος.
Ο τρόπος όμως που σας προτείνω να το ετοιμάσετε, το κάνει εκπληκτικά νόστιμο με μια υπέροχη σάλτσα που όλοι θα τη διεκδικήσουν!
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!



Τα Υλικά

Ένα φρέσκο χταπόδι, 1200-1500γραμ.καλά χτυπημένο
50ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
100ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο
100ml λευκό κρασί Λήμνου
2 κουταλάκια αποξηραμένη ρίγανη
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες




Καθαρίζουμε το εσωτερικό του κεφαλιού του χταποδιού και μ΄ ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα του. Το πλένουμε πολύ καλά και το στραγγίζουμε.










Βάζουμε το χταπόδι μέσα σε μία ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι με σκέπασμα πάνω σε μέτρια φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό.
Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει με τα υγρά που θα βγάλει.





Κουνάμε πολλές φορές την κατσαρόλα, για να μην κολλήσει το χταπόδι και το γυρίζουμε μόνο μία φορά.
(Αν χρειαστεί, προσθέτουμε μερικές κουταλιές ζεστό νερό).
Όταν το τρυπήσουμε με το πιρούνι και έχει μαλακώσει αρκετά,  προσθέτουμε πρώτα το ξύδι και συνεχίζουμε το βράσιμο, σκεπασμένο, μέχρι να το αφήνουμε τα το απορροφήσει.
Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί και ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού.
Όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ρίγανη.
Είναι έτοιμο!


Το σερβίρουμε ολόκληρο και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Το κόβουμε στο τραπέζι και το απολαμβάνουμε!

15 σχόλια:

  1. Γειά σου Ελένη μου!
    Πολύ πρωτότυπος ο τρόπος μαγειρέματος του χταποδιού.
    Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Να βράζει δηλαδή το χταπόδι χωρίς καθόλου υγρό μέσα σε μια κατσαρόλα.
    Και το τελειωτικό αποτέλεσμα επίσης είναι πολύ ωραίο έτσι όπως είναι ολόκληρο στην πιατέλα.
    Το αγαπώ πολύ το χταπόδι. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι εξαιρετικό!!!!!!!!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
      Καταλαβαίνω ότι εκπλήσσεσαι που δεν βάζω καθόλου νερό αλλά, πίστευσέ με, δεν χρειάζεται. Το χταπόδι, όπως και τα άλλα θαλασσινά περιέχουν αρκετό νερό. Μαγειρεύεται σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και κρατά όλη τη νοστιμιά του.
      Γίνεται εξαιρετικά νόστιμο, με μια σάλτσα ονειρεμένη!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  2. Ο καλυτερος τροπος για να βρασεις το χταποδι και να απολαυσεις ολη του την νοστιμια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, Μαρίνα μου! Δεν χάνεται η νοστιμιά του μέσα στο νερό, αρκεί το χταπόδι να είναι φρέσκο και πολύ καλά προετοιμασμένο! Εμείς το λατρεύουμε!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Ο αγαπημένος μου τρόπος(με ελάχιστες παραλλαγές) ! Ελάχιστα υλικά, τέλεια γεύση. Σπάνια φτιάχνω αλλιώς τα μεγάλα και μέτρια χταπόδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίξει πολύ αυτός ό τρόπος μαγειρεύματος και το χταπόδι, ως μεζές, γίνεται ακαταμάχητο!
      Τα μικρά χταπόδια καλό είναι να τα αξιοποιούμε διαφορετικά.
      Καλό σου βράδυ, Βαγγελιώ!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη πρόταση !
    Και επειδή το βράζω μόνο με ξύδι, ξέρω πόσο νόστιμο γίνεται !!
    Η ιδέα σου να το σερβίρεις ολόκληρο το απογειώνει, δεν το είχα σκεφτεί !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την άλλη φορά που θα το μαγειρεύσεις να του προσθέσεις και κρασί. Θα γίνει φανταστικό!
      Όταν το σερβίρουμε ολόκληρο, είναι πολύ εντυπωσιακό.
      Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη, gegeo!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα, πολυαγαπημένο των παιδιών μου. Η προσθήκη του κρασιού μου άρεσε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ξανθή μου!
      Το κρασί προσθέτει πάρα πολύ γευστικά και δεν θέλεις να χάσεις σταγόνα από τη σάλτσα!
      Καλή εβδομάδα από αύριο!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχο φαίνεται !!
    Σερβιρισμένο χωρίς να κοπεί εντυπωσιάζει !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πρότασή σου σήμερα Ελένη μου μυρίζει θάλασσα, μεζεδάκια και τσιπουράκια και τα πόδια να τα χαϊδεύει το κύμα!
    Ονειρεύομαι ε; :)

    Φιλάκια πολλά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όμορφο μεζέ μας ετοίμασες σήμερα Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μμμμμ! Μου αρέσει το κρασάτο χταπόδι... όλο νοστιμιά και πράγματι όχι μόνον για τη νηστεία!!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή