Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Κέικ- Βασιλόπιτα με Μανταρίνι και Αµύγδαλα

Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τη συνήθεια που μας ήλθε από την Ευρώπη, κόψαμε μια πρωτότυπη παραλλαγή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας-Κέικ, που αποδείχτηκε νοστιμότατη και πολύ αρωματική και αληθινά την απολαύσαμε!
Σας την προτείνω και σαν απλό κέικ, τώρα που τα μανταρίνια είναι άφθονα. Θα πλημμυρίσει το σπίτι σας αρώματα και θα συνοδεύσει ιδανικά το τσάι ή τον καφέ σας. Το άρωμα του μανταρινιού θα είναι έντονο, το χρώμα του ελαφρά κίτρινο, η υφή του τραγανή υφή, η γεύση του ενισχυμένη από τα αμύγδαλα.
Δοκιμάστε το μαζί μ’ ένα φλιτζάνι τσάι, αρωματισμένο με εσπεριδοειδή, αλλά και με τον καφέ σας! Θα το αγαπήσετε!



Τα Υλικά

200γραμ. αιγοπρόβειο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 
50γραμ. ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1½ φλιτζάνι  ζάχαρη 
4 αυγά μεγάλα, κρύα, από το ψυγείο
50ml  κονιάκ 
3 κουταλάκια ξύσμα από αψέκαστα μανταρίνια
250ml φρέσκος χυμός μανταρινιού 
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα  
200γραμ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 
5 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
150γραμ. αμύγδαλα φιλέ, ελαφρά ψημένα

Οδηγίες

Ψήνουμε στο γκριλ λίγο τα αμύγδαλα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.








Χωρίζουμε τους κρόκους από τα’ ασπράδια. Χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα και τα βάζουμε στο ψυγείο, να περιμένουν.









Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι ν’ ασπρίσει και να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε σε συνεχή ροή το ελαιόλαδο, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα και μετά έναν έναν-τους κρόκους.











Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το ξύσμα, τα αμύγδαλα, το κονιάκ 












και τη σόδα, διαλυμένη μέσα στο χυμό του μανταρινιού (με προσοχή, πάνω από τον κάδο, γιατί ο χυμός φουσκώνει).
Προσθέτουμε και το γιαούρτι και χτυπάμε για λίγο σε χαμηλή ταχύτητα.









Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, εναλλάξ με τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης.















Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26-28 εκ. και το στρώνουμε με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας, βουτυρωμένο.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνειά του.




Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 50 περίπου λεπτά. Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, κάνουμε το τεστ με ένα μαχαίρι, για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στο ταψί και μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε πάνω σε συρμάτινη βάση να κρυώσει εντελώς.
Αν πρόκειται για βασιλόπιτα, την τοποθετούμε μέσα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και τη διακοσμούμε με πολύχρωμα ζαχαρένια αστεράκια.




Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

10 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι το υπέροχο άρωμα που θα πλημμυρίζει με κάθε μπουκιά το στόμα μας!!
    Και του χρόνου Ελενάκι μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έλενά μου!
      Έγινε πολύ αρωματικό και αρκετά μαλακό.
      Μας άρεσε πολύ.
      Σ' ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές σου!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Πολυ ωραια προταση Ελενη μου, γεματη αρωματα και γευσεις! Εμεις δεν πολυσυνηθιζουμε την βασιλοπιτα με υφη κεϊκ, ειμαστε πιο πολυ του τσουρεκιου...
    Καλο Σ/Κ!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από άρωμα,Μαρίνα μου, αρκετό και υπέροχο!
      Κι εμείς φτιάχνουμε τσουρέκι αλλά αυτή ήταν η δεύτερή μας, για τους φίλους!
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Καλή Χρονιά Ελένη!!
    Πολύ ωραία ιδέα για κέικ αρωματικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά κι από εδώ, Ξανθή μου, να χαίρεσαι την οικογένειά σου!
      Τώρα που υπάρχουν πολλά εσπεριοειδή, είναι ευκαιρία να τα χρησιμοποιούμε και στα κέικ.
      Τα αρωματίζουν τέλεια!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχο άρωμα και σίγουρα υπέροχη γεύση είχε το κέικ-βασιλόπιτα που έφτιαξες Ελένη μου! Είτε σαν βασιλόπιτα είτε σαν κέικ είναι νοστιμότο συνοδευτικό για τσαγάκι και καφεδάκι!
    Και πάλι καλή χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σαν βασιλόπιτα ήταν υπέροχη και πολύ γευστική αλλά και σαν κίκ εξαιρετικό.
      Ειδικά με ένα αρωματικό τσαγάκι, τέλειο!
      Καλή χρονιά και σ΄εσένα, Κική μου!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Αυτή η βασιλόπιτα φαίνεται τέλεια !!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σαν κέικ είναι εξαιρετικό, αρωματικό και μαλακό!
      Μία δοκιμή θα σε πείσει, Σοφία μου!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή