Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Πρασοκιμαδόπιτα με Γλυκό, Σταρένιο Τραχανά

Μία από τις πιο νόστιμες και λαχταριστές πίτες που έχω φτιάξει! Είναι χορταστική, συνδυάζει πρωτεΐνες με χορταρικά και έχει πολλές φυτικές ίνες.
Ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα, που θα ήθελες να το απολαμβάνεις κάθε εβδομάδα αλλά και ιδανική για μπουφέ!
Η πλούσια γέμιση, με τα εξαιρετικά δεμένα, γευστικά, υλικά, περικλείεται μέσα σ’ ένα τραγανό ροδοκόκκινο φύλλο.
Ο σταρένιος γλυκός τραχανάς, δηλαδή από πλιγούρι, που παρασκευάζεται με πρόβειο γάλα, προσθέτει στη γέμιση εξαιρετική νοστιμιά.
Δεν πρέπει όμως να τον αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο είδος τραχανά, διότι δεν θα πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
Δοκιμάστε τη!


Τα Υλικά

4 φύλλα σπιτικά ή χωριάτικα του εμπορίου
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά μαυροκούκι

Για τη γέμιση

4 μέτρια πράσα
250γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
200γραμ. τυρί φέτα, τριμμένη
½ φλιτζάνι γλυκός τραχανάς σταρένιος
2 μεγάλα αυγά ή 3 μέτρια
1 φλιτζάνι λεπτοκομμένος φρέσκος μάραθος ή άνηθος
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες



Καθαρίζουμε τα πράσα, τα χαράσσουμε κατά μήκος, τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τη βρύση και τα στραγγίζουμε. Τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Βάζουμε τον τραχανά μέσα σ’ ένα μπολάκι, τον καλύπτουμε με χλιαρό νερό και τον αφήνουμε να το απορροφήσει.






Ρίχνουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο μέσα σ’ ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα. Προσθέτουμε και τον κιμά και μετά τον τραχανά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.








Τρίβουμε τη φέτα και την προσθέτουμε στο μείγμα πράσων, μαζί με τον τριμμένο μάραθο, τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα,  λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.







Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκατ. με ελαιόλαδο. Απλώνουμε ένα φύλλο και το αφήνουμε τα προεξέχει περιμετρικά. Προσθέτουμε το δεύτερο φύλλο, τσαλακωμένο και λαδωμένο.
Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από το δεύτερο φύλλο.







Σκεπάζουμε τη γέμιση με το τρίτο φύλλο, τσαλακωμένο κι αυτό και λαδωμένο. Γυρίζουμε το πρώτο φύλλο που προεξέχει προς τα μέσα και το λαδώνουμε. Σκεπάζουμε με το τέταρτο φύλλο.
Χαράσσουμε την πίτα σε λωρίδες.
Αναμειγνύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τρεις κουταλιές γάλα και τα απλώνουμε το μείγμα πάνω στην πίτα. Πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.


Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα ή στους 180º C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει και  να ξεκολλήσει περιφερειακά από τα τοιχώματα του ταψιού. (Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο μας).


Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, πριν την κόψουμε.



Καλή απόλαυση!

19 σχόλια:

  1. Αντε να αντισταθείς σ' αυτήν την πλούσια λαχταριστή πίτα!
    Ειδικά εγώ που είμαι πιτού!
    Γεια στα χέρια σου Ελενάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια δεν μπορείς ν' αντισταθείς, Έλενά μου, μα ούτε και θέλεις , αν σου αρέσουν οι πίτες, όπως αρέσουν σ' εμάς τις δύο! Και η Ελληνική κουζίνα μας προτείνει πολλές υπέροχες συνταγές! Και ξέρεις ποια να πρωτογευτείς!
      Πολλά πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Τέλεια η πίτα σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Πέπη μου! Κόπιασε, τώρα που είναι μεσημεράκι!

      Διαγραφή
  3. Ίσως η πιο νόστιμη πίτα!Στην πατρίδα μου Ελένη μου και γενικότερα στη βορειοδυτική Ελλάδα,αυτή την πίτα την κάνουν οι νοικοκυρές ανήμερα την Πρωτοχρονιά σαν βασιλόπιτα.Θεωρώ ότι η πλούσια γεύση της οφείλεται,όπως πολύ σωστά επισημαίνεις,στον επιτυχημένο συνδυασμό λαχανικών και κρέατος .Η προσθήκη του γλυκού σταρένιου τραχανά ,εμπλουτίζει την γέμιση και σίγουρα προσφέρει την έκπληξη στη γεύση!Το μαυροκούκι,αυτή η ωραία πινελιά στην εμφάνιση της πίτας,αφήνει και αυτό,το δικό του γευστικό στίγμα!Όπως πάντα όμως,αφήνεις απροκάλυπτα και σεμνά το δικό σου χαρακτηριστικό στίγμα...αυτό της ευπρέπειας,της ευγένειας και του μεγάλου μαγειρικού γούστου!
    Καλό βράδυ φίλη μου!Φιλιά πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία σου για την πίτα-Βασιλόπιτα! Η πίτα εξάλλου, με κάθε είδους γέμιση, είναι η βασίλισσα της Ελληνικής κουζίνας!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ, Φωτεινή μου, για όλα τα επαινετικά που γράφεις! Με συγκινείς πολύ!
      Να είσαι καλά, καλή μου φίλη, και μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε κάποτε κι από κοντά!
      Πολλά πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Από τις πολύ αγαπημένες πίτες Ελένη μου!!! Πλούσια σε γεύση και το μαυροκούκι της πάει τέλεια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που την αγαπάς κι εσύ, Κική μου, όσο κι εγώ! Είναι όντως τέλεια, νόστιμη, χορταστική, υγιεινή!
      Το μαυροκούκι (το γνώρισα ως black cumin) το λατρεύω και νομίζω ότι ταιριάζει πολύ με το κρέας.
      Καλό σου μεσημέρι!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Μια πίτα που γίνεται αυτόματα αγαπημένη, με το που θα διοκιμάσει κάποιος την πρώτη μπουκιά!
    Το μαυροκούκι της έδωσε όμορφο ύφος.

    Σε φιλώ Ελένη μου, καλά να περνάτε!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
      Αλήθεια, όλοι την λατρεύουν, όταν τη δοκιμάσουν! Σ' εμένα αρέσει πολύ και ο συγκεκριμένος τραχανός, που ταιριάζει πολύ με όλα τα κρεατικά. Και το μαυροκούκι λατρεμένο!
      Να είστε καλά, καλή μου φίλη!
      Με αγάπη και πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  6. Συγχαρητήρια Ελενάκι μου για την σούπερ συνταγή!ευχαριστούμε πολύ κοριτσάκι μου!η παρουσίασή σου εξαιρετική,δεν έχω λόγια!!εννοείται ότι θα την κάνω πάραυτα!έχασα 3 αναρτήσεις σου γιατί είχα διακόψει λίγο το ιστολόγιο και τις είδα μαζεμένες!!απίστευτες όλες!!το ρόδι και η ιστορία του άπαιχτο!δεν ξέρεις τι να επιλέξεις τελικά εδώ!!χρόνος χρειάζεται και μάλιστα άφθονος!!σου στέλνω την αγάπη μου και πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία, Kate μου, και να την απολαύσετε! Το σίγουρο είναι ότι θα την ξαναφτιάξεις πολύ σύντομα!
      Κι εγώ είχα προβλήματα με το laptop μου , μερικά δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί.
      Ναέχεις μια όμορφη χρονιά, με υγεία και πολλές δημιουργίες!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  7. Και για μας σήμερα πρασοκιμαδόπιτα είχε το μενού Ελένη μου, με μπόλικο μάραθα και λοιπά αρώματα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσω την ελαφριά "αντιπάθειά" μου στα έρμα τα πράσα :-))
    Καλοφάγωτη και καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έλεγε κάποιος ότι είχα συνεννοηθεί, Πηνελόπη μου! Αυτή η πίτα είναι ένα πλήρες γεύμα, νόστιμο και πολύ χορταστικό. Αχ αυτά τα πράσα! Δίνουν όμως απίστευτη νοστιμιά!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  8. Φαινεται πολύ νοστιμη, θα θελα να την δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια να τη δοκιμάσεις! Όταν τη φτιάξεις, θα χαρώ να μου πεις τις εντυπώσεις σου!
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  9. Ελενάκι τέλεια η πίτα που έφτιαξες, πάρα πολύ ωραία!Και να χα ένα κομματάκι...!!!!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ λέω, Ελενάκι, να μπορούσα να σου έστελνα, όχι ένα κομματάκι αλλά περισσότερα!
      Θα χαιρόμουν πολύ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Ελένη, άπαιχτη η ροδοψημένη σου πίτα! Από τις πιο ωραίες πίτες της ελληνικής, παραδοσιακής κουζίνας! Πλούσια και θρεπτική! Ένα κομματάκι και από εδώ, παρακαλώ!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή