Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Το Μουσείο του Καΐρου και ο Νείλος

Την ανάρτηση αυτή ήθελα να τη δημοσιεύσω στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, όπως την έχει κηρύξει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και έχει σαν στόχο «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Ένα από τα Μουσεία που έχω επισκεφθεί και μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση είναι το Μουσείο της πόλης του Καΐρου της Αιγύπτου που περιέχει ανεκτίμητες συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.
Το Κάιρο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής με 15,2 εκατομμύρια κατοίκους. Ονομάστηκε Αλ-Καχίρα (القاهرة), δηλαδή «η νικήτρια» της μεγάλης Αραβικής εξάπλωσης και σήμερα είναι η «Umm al Dunya», «η μητέρα του κόσμου» για τους Άραβες.

Όλοι θυμόμαστε πρόσφατες ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας που θυμίζουν την Ελληνική παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!»
«Σοβαρές ζημιές και λεηλασίες υπέστησαν αρχαιότητες στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου»
«Συμμορίες κακοποιών αποκεφάλισαν δυο σπάνιες μούμιες, και κατέστρεψαν δέκα τουλάχιστον μικρά αρχαία καλλιτεχνήματα, πριν συλληφθούν». Αλλά και αισιόδοξες:
«Για να προστατεύσουν το Μουσείο, οι διαδηλωτές σχημάτισαν γρήγορα μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο».
Γιατί συνέβη αυτό; Διότι το Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ, δηλαδή στο κέντρο του Καΐρου, πολύ κοντά στα σημεία των πρόσφατων διαδηλώσεων.
 


Ας σας το δούμε εξωτερικά, διότι εντός απαγορεύεται η φωτογράφιση. Χαρακτηριστικός είναι ο μεγάλος κήπος της πρόσοψης με πολλές ακακίες, γεμάτος πουλιά και αρχαιότητες. Κάθε μέρα πλήθος κόσμου περιμένει να το επισκεφθεί.

Το κτίριο είναι ένα μεγάλο οικοδόμημα από πέτρα βαμμένη ροζ και χτίστηκε το 1902 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Μαρσέλ Ντουρνιόν.
Το Μουσείο φιλοξενεί περίπου 150.000 αρχαιότητες, συμπεριλαμβανόμενου του ασύγκριτου θησαυρού του Τουταγχαμών, που εκτίθενται σε περίπου εκατό αίθουσες, όπου όμως οι βιτρίνες και ο φωτισμός του χώρου έχουν σχεδιαστεί πριν από αρκετές δεκαετίες. Άλλα αριστουργήματα είναι οι κεφαλές της Νεφερτίτης και τα αγάλματα του Φαραώ Ακενατόν.
Δείτε ένα πολύ καλό βίντεο από το εσωτερικό του Μουσείου.
http://www.youtube.com/watch?v=uKqZ6TUwI_c&feature=related

Το Κάιρο είναι χτισμένο στα όρια μεταξύ της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, στη δεξιά όχθη του Νείλου που είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Γης με συνολικό μήκος 6,671 χμ. Από το Νείλο έρχεται πάντα ένα αεράκι για να δροσίσει την πόλη. Στο σημείο αυτό το ποτάμι πλαταίνει και σχηματίζει δυο νησάκια που συνδέονται με τις όχθες του Νείλου με σιδερένιες και πέτρινες γέφυρες. Δείτε άποψη του ποταμού.

Χαρακτηριστικά είναι τα πολυόροφα ξενοδοχεία και οι πολλές γέφυρες. Η κίνηση στους δρόμους τρομερή με τα αυτοκίνητα να κινούνται πάρα πολύ γρήγορα! Τα παζάρια του δεν έχουν κάτι το ξεχωριστό. Θα τα δούμε άλλη φορά.

4 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον...πολύ ωραία ανάρτηση...μου αρέσει πάρα πολύ να μαθαίνω πράγματα για άλλους τόπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντυπωσιάστηκα!
    Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες Ελένη μου, πάω να δω το βιντεάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Εύα, χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση. Δεν έδωσα περισσότερα για το Κάιρο διότι με ενδιέφερε το Μουσείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ Ελενάκι μου, είσαι πάντα με έναν καλό λόγο! Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή