Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Αλμυρή τάρτα με κολοκυθάκια και γιαούρτι

Είναι μια μάλλον ανοιξιάτικη τάρτα με νόστιμα υλικά και ωραία κρούστα, χωρίς πολλά λιπαρά. Οι αλμυρές τάρτες είναι η αδυναμία μου, διότι είναι νόστιμες και μυρωδάτες, τρώγονται ζεστές ή κρύες και μπορούν να αξιοποιήσουν τα περισσεύματα του ψυγείου μας και να τα μετατρέψουν σε ένα λαχταριστό γεύμα. Επί πλέον "κρύβουν" και τα υλικά που κάποιοι από μας, μικροί ή μεγάλοι, δε τα πολυσυμπαθούμε! Στέκονται πολύ αξιοπρεπώς σε ένα οικογενειακό τραπέζι αλλά γίνονται gourmet εκδοχή για έναν εορταστικό μπουφέ. Δοκιμάστε τη.




Τ α Υ λ ι κ ά

Για τη βάση της τάρτας
Μια δόση ζύμη για τάρτες ή
1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας
Για τη γέμιση
4 μεγαλούτσικα κολοκυθάκια, τριμμένα στον τρίφτη
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα ολόκληρα (και η πρασινάδα τους)
250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 αυγά μεγάλα
1 ½ φλιτζάνι τριμμένα τυριά (φέτα ή ανθότυρο ή κατίκι και ρεγκάτο ή γλυκό κεφαλοτύρι)
2 κουταλιές χονδρό σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο
2 κουταλιές τριμμένο κεφαλοτύρι(έξτρα)
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
1 κουταλιά σουσάμι(προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς

Στύβουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια με τα χέρια για να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά (1 ολόκληρο και ένα ασπράδι) με τα 2/3 από το γιαούρτι και προσθέτουμε τα τυριά, τα μυρωδικά, πιπέρι και αλάτι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια μέσα σε ζεστό ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε για 3-4 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε λίγο να τσιγαριστούν κι αυτά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι ή το αλεύρι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο. Όταν κρυώσουν προσθέτουμε και το μείγμα τυριών.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε μια λαδωμένη στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ. ή σε μακρόστενη παραλληλόγραμμη, απλώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη, καλύπτοντας τόσο τη βάση της, όσο και τα τοιχώματά της. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία. Γεμίζουμε την τάρτα με το μείγμα της γέμισης. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με το υπόλοιπο γιαούρτι και με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα πάνω από τη γέμιση. Τελειώνουμε με σουσάμι ή τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε την τάρτα 40 - 45 λεπτά (φουσκώνει λίγο η γέμιση και παίρνει ένα εξαιρετικό χρυσό χρώμα). Αν, πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, η επιφάνεια της τάρτας έχει ροδίσει αρκετά, καλύπτουμε με λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο κανονικά.Την κόβουμε και τη σερβίρουμε ζεστή όχι καυτή. Καλή επιτυχία!

TIP
Εάν έχετε φρέσκο μάραθο χρησιμοποιείστε 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο αντί άνηθο και δυόσμο। Το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό.

15 σχόλια:

  1. Φαίνεται γευστική και πεντανόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ και επαυξάνω στο σχόλιο που έκανε η Γαστεροπλήξ, ε-ξαι-ρε-τι-κή!!!!
    Μπράβο Ελενάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο,Γαστεροπλήξ μου, κερνάω, όποτε θέλεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Top blogs σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση και τη φιλιξενία του blog μου και για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλενά μου, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε διότι εκτιμώ πολύ τη γνώμη των φίλων μου. Σε ευχαριστώ πολύ και σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μοναδικά υπέροχη! Όπως τη βλέπω στις φωτογραφίες θέλω κομμάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένη είμαι λάτρης της τάρτας γενικώς κι ιδιαίτερα της αρμυρής. Τώρα που αρχίζουν τα λαχανικά να εμφανίζονται θα δοκιμάσω την εκδοχή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σοφία μου, ευχαρίστως και ολόκληρη να σου τη δώσω.Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξανθή μου χαίρομαι πάρα πολύ που συμφωνούμε! Δοκίμασε κι αυτή και κάνε τη πικάντικη με τα τυριά που θα χρησιμοποιήσεις-ξέρεις εσύ. Εδώ ευτυχώς έχουμε λαχανικά όλο το χρόνο κι έτσι έχω δοκιμάσει πολλές εκδοχές. Θα δημοσιεύσω κι άλλες εκδοχές. Σε φιλώ, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κοινή αδυναμία έχουμε Ελένη μου! Και τούτη που έφτιαξες είναι πολύ "λιμπιστερή". Την βάζω στο πρόγραμμα της εβδομάδος :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα, Πηνελόπη μου, χαίρομαι που αρέσουν και σ' εσένα οι τάρτες. Καλή επιτυχία, όταν τη φτιάξεις, είναι πολύ εύκολη, θα δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχο..και όχι τίποτα άλλο πήρα κολοκυθάκια σήμερα από την λαϊκή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα,Εύα,είδες καταπληκτική σύμπτωση! Καλή επιτυχία και ελπίζω να σου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. η ποιο ωραία τάρτα που έχω φτιάξει, ευχαριστώ πολύ για την συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή