Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Λαβράκι Ψητό, Ανοιχτό

Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι η Ερυθρά θάλασσα είναι ένας καταπληκτικός ψαρότοπος και τα εδώ ψαράδικα φέρνουν ό τι αγαπά η ψυχή σου. Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις! Κι εμείς είμαστε ευτυχείς, διότι αγαπάμε πολύ τα ψάρια.
Χθες αποφασίσαμε ότι το μενού θα είχε ψάρι. Έτσι πήγαμε μια βόλτα στα κοντινά ψαράδικα. Η ψαραγορά έχει καλύτερες τιμές αλλά είναι λίγο μακριά. Είδαμε πολλά μεγάλα ψάρια αλλά πήραμε λαβράκια θαλασσινά, που ως γνωστόν, έχουν άσπρο κρέας και λίγα κόκκαλα. Τα φέραμε στο σπίτι, τα περιποιηθήκαμε, όπως τους άξιζε, και μετά τα ψήσαμε! Το αποτέλεσμα; Πεντανόστιμο!
 






Τ α Υ λ ι κ ά

2 λαβράκια καθαρισμένα, ανοιγμένα στη μέση
Αλάτι και πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
½ κουταλάκι τριμμένος μαραθόσπορος
4 κουταλιές ελαιόλαδο

Ο δ η γ ί ε ς

Πλένουμε καλά τα λαβράκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αρχίζοντας από το μέρος της κοιλιάς, τα ανοίγουμε κατά μήκος αλλά δεν τα χωρίζουμε στα δύο. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζομε στην άκρη. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το λάδι, το σκόρδο και το μαραθόσπορο και αλείφουμε με αυτό τα ψάρια. Τα βάζουμε σε ένα πυρέξ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Όταν πρόκειται να τα ψήσουμε, τα βγάζουμε από το ψυγείο 20΄ πριν τα ψήσουμε για έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα τοποθετούμε ανοιχτά πάνω σε λαδωμένη σχάρα και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή στα κάρβουνα ή σε πλάκα ψηστιέρας, έως ότου ροδίσουν και από τις δύο μεριές.
(ΠΡΟΣΟΧΗ: αρχίζουμε το ψήσιμο από την πλευρά του δέρματος.)
Τα σερβίρουμε με απλό λαδολέμονο και τα συνοδεύουμε με μια ωραία σαλάτα ψητών ή βραστών λαχανικών. Όπως και να τα σερβίρουμε, θα είναι απόλαυση!

 
Tip
Όποιος θέλει το ψάρι του μαλακό, πρέπει να το ψήσει στο γκριλ ή να το τυλίξει με λαδόκολλα.

11 σχόλια:

  1. Αγαπάμε πολύ τα ψάρια κι η πρόταση σου μου άρεσε πολύ.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Τι ωραία που είναι τα ψάρια και έτσι που τα περιποιήθηκες φαίνεται ότι εγιναν πεντανόστιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νόστιμο και υγιεινό φαγάκι τους μαγείρεψες Ελενάκι, την ψαραγορά την ζήλεψα, εδώ στην Αθήνα έχω χάσει προ πολλού την εμπιστοσύνη μου στην Κεντρική μας ψαραγορά ως προς το πόσο φρέσκα είναι τα ψάρια.
    Φιλάκια, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, Ξανθή μου. Χαίρομαι πολύ που σας αρέσουν τα ψάρια. όπως κι εμάς. Όποτε βρεις χρόνο, δοκίμασε τη συνταγή και πες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σοφία, πολύ καλημέρα σου. Συνήθως τα περιποιούμαι τα φαγητά στο σερβίρισμα, για να τα κάνω πιο ελκυστικά. Τα ψαράκια όμως όντως έγιναν νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλενά μου, εδώ η ψαραγορά είναι καταπληκτική και τα ψάρια ζωντανά, στην κυριολεξία. Δεν σε γαλάνε, τα βλέπεις. Μας έχει συμβεί το ψάρι να το σκοτώνουν μπροστά μας για να μπορέσουν να το καθαρίσουν!!!
    Εύχομαι ένα υπέροχο ΣΚ. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία πρόταση Ελένη, αν και ποτέ δεν έχει τύχει να αγοράσω λαβράκι γιατι το θεωρώ κάπως βαρύ στην γεύση. Έτσι νομίζω πως θα είναι πολύ γευστικό.
    Καλό σου βράδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή εβδομάδα...άμα είναι φρέσκο το ψάρι και είναι όλα τα λεφτά...συμφωνώ με την Έλενα ότι δεν βρίσκουμα πια στην Αθήνα φρέσκο ψάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πηνελόπη μου δοκίμασέ το έτσι ψητό και θα αλλάξεις γνώμη. Λένε ότι τα ψάρια σαν το λαβράκι είναι πολύ ωφέλιμα. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eva Z , συμφωνώ κι εγώ ότι το φρέσκο ψάρι, ότι και να είναι, είναι πεντανόστιμο! Εδώ, ευτυχώς, έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Τα καλοκαίρια που ερχόμαστε στον Πύργο της Ηλείας, βρίσκουμε φρέσκο ψάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σας εφχαριστουμε πολυ !!! για τες υπεροχες συνταγες σας !!! τα εφτιαξα και εγιναν πολυ ωραια !!! τα φιλια μας και την αγαπ μας !!! ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή