Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Αυγοκούλουρα με Αμμωνία

Καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Φτιάξατε τα Πασχαλινά σας κουλουράκια ή όχι ακόμα; Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, κάθε χρόνο πειραματίζομαι, όχι πάντα με επιτυχία. Έτσι φέτος αποφάσισα να διαλέξω μια δοκιμασμένη συνταγή από τα χειρόγραφα τετράδιά μου. 
Ψάχνοντας ένα παλιό τετράδιο βρήκα μια συνταγή για κουλουράκια, πάνω στην οποία είχα σημειώσει «οκ». Αποφάσισα, λοιπόν, να την ξαναδοκιμάσω. 
Έτσι χθες έφτιαξα τα Πασχαλινά μου κουλουράκια –να μην τα αφήσω τελευταία ώρα και πελαγώσω - τα οποία έγιναν υπέροχα: μυρωδάτα και μπισκοτένια, λιώνουν στο στόμα! 
Πώς δεν είχα ανακαλύψει αυτή τη συνταγή τόσο καιρό που έψαχνα! Ενθουσιάστηκα πολύ με την επιτυχία, ιδιαίτερα με τα οικογενειακά σχόλια που εισέπραξα. Τη δημοσιεύω, λοιπόν, ως προσφάτως δοκιμασμένη επιτυχώς!



Τ α Υ λ ι κ ά

250γρ. φρέσκο βούτυρο μαλακό
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια baking powder
½ κουταλάκι αμμωνία
5 κουταλιές γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
1 κιλό αλεύρι
2 βανίλιες

Επί πλέον
2 κρόκοι αυγών


Ο δ η γ ί ε ς 




Ανακατεύουμε το baking powder με το αλεύρι και σε ένα μπολάκι μετράμε το γάλα. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, έως ότου γίνουν μια κρέμα αφράτη σαν σαντιγί.













Μετά προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. 












Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα, κρατώντας τη πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και την προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου και αυγών. 







Τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά με μια σπάτουλα ή με το χέρι, με κινήσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο. 
Η ζύμη μας πρέπει να είναι αρκετά μαλακή αλλά να πλάθεται εύκολα. (Το αλεύρι το προσθέτουμε προσεκτικά, διότι μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο). 





Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, τα πλάθουμε κορδονάκια και μετά δημιουργούμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα. Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, χτυπημένο με λίγο λάδι. 
Ψήνουμε τα κουλουράκια μας σε δυνατό φούρνο, μέχρις ότου ροδίσουν.





Τα ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε κλεισμένα σε αεροστεγές μεταλλικό κουτί ή οποιοδήποτε κουτί για μπισκότα.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

9 σχόλια:

  1. Και του χρόνου Ελενάκι μου!
    4 ταψιά φούρνισα εχθές με κουλουράκια, αλλά ευχαρίστως να κεραστώ από τα μοσχομυρωδάτα δικά σου!
    Καλή Ανάσταση, θα τα ξαναπούμε μετά το Πάσχα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και του χρόνου να είσαι καλά !!!
    φαίνονται υπέροχα!

    Καλή Ανάσταση και καλά να περάσετε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και του χρόνου, Έλενά μου, θα είναι φαντάζομαι υπέροχα τα κουλουράκια σου, όπως όλα όσα φτιάχνεις! Καλή Ανάσταση, με υγεία και αγάπη! Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία μου , σε ευχαριστώ πολύ. Να περάσεις όμορφα τις άγιες ημέρες και να φτιάξεις όλα αυτά τα θαυμάσια φαγάκια που ξέρεις. περιμένω αναρτήσεις καταπληκτικές. Καλή Ανάσταση, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ Γαστεροπλήξ μου, Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ τα για τη φιλοξενία και τις ευχές. Πολλές ευχές για καλή Ανάσταση και πολλές επιτυχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελενακι μου καλησπερα αυριο θα δωκιμασω να φτιαξω τα κουλουρακια σου για τα εγγονακια μου για το σχολειο θα σου πω αν μου πετυχαν σε ευχαριστω πολυ αν εχεις κατι αλλο για το σχολειο χωρις πολλες ζαχαρες πες μου νασε καλα παιδι μου καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή