Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Γλυκό Κουταλιού Λεμόνι – Lemon Preserve

Τα γλυκά του κουταλιού είναι από τα αγαπημένα μου, ιδιαίτερα αυτά που φτιάχνονται από φλοίδες εσπεριδοειδών. Πιστεύω ότι τα λαμπερά χρώματα και τα εξαιρετικά αρώματα τα κάνουν μοναδικά! Οι λάτρεις αυτών των γλυκών θα συμφωνήσουν μαζί μου.
Ένα τέτοιο γλυκό σας προτείνω από αφράτα και πολύ αρωματικά λεμόνια. Όσοι το έφαγαν, δεν πίστευαν ότι είναι τόσο νόστιμο!
Τα λεμόνια που βρήκα στην αγορά ήταν βιολογικά, πολύ αφράτα, με πλούσια φλοίδα που έσπαζε, όταν προσπάθησα να την τυλίξω, όπως του νεραντζιού. Έτσι προτίμησα να την κόψω σε λωρίδες.
Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο γλυκό. Λίγος χρόνος και υπομονή απαιτείται για το ξύσιμο της φλοίδας. Το ξύσμα δεν το πετάμε αλλά το διατηρούμε στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε τα κέικ και τις κρέμες.
Δοκιμάστε το!



Τα Υλικά

1 ½  κιλό φλοίδες από αφράτα, ακέρωτα και βιολογικά, λεμόνια, καθαρισμένες και κομμένες σε λωρίδες
1 ½ κιλό ζάχαρη, καστανή ή λευκή
800ml νερό για το σιρόπι
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
Αρκετές ξύλινες οδοντογλυφίδες
Αποστειρωμένα γυάλινα βάζα



Οδηγίες







Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα λεμόνια.













Ξύνουμε ελαφρά τη φλοίδα τους με λεπτό τρίφτη και μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι  αφαιρούμε τη βάση και τον ομφαλό τους.









Χαράσσουμε κάθετα τις φλοίδες τους στα τέσσερα ή στα έξι και τις αφαιρούμε προσεκτικά, προσέχοντας να μην σπάσουν.
Τυλίγουμε τις φλοίδες σε ρολάκια και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες. 
Αν οι φλοίδες είναι πολύ χονδρές και σπάζουν στο τύλιγμα, τις κόβουμε σε στενόμακρες λωρίδες, όπως έκανα κι εγώ.



Βάζουμε τις φλοίδες μέσα σε κρύο νερό και τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους, μέχρι να μαλακώσουν.
Το λεμόνι δεν χρειάζεται περισσότερο βράσιμο για ξεπίκρισμα, όπως το περγαμόντο.

(Εάν τα λεμόνια μας φαίνονται πικρά, επαναλαμβάνουμε το βράσιμο για μία ακόμα φορά).
Κατόπιν τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε μία ώρα μέσα σε κρύο νερό και μετά τις στραγγίζουμε πάλι πολύ καλά πάνω σε πετσέτα κουζίνας.

Ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη μέσα σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε για δέκα λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε τις φλοίδες λεμονιού και αφήνουμε να βράσουν για άλλα δέκα λεπτά.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και να αποβάλει την υγρασία του μέσα στο σιρόπι.

Ξαναβάζουμε το κρύο γλυκό, μέχρι να δέσει, χωρίς ν΄ανακατεύουμε. Εάν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια, τον αφαιρούμε.
(Το σιρόπι είναι δεμένο, όταν βγάλουμε λίγη ποσότητα μέσα σε ένα πιατάκι και φυσώντας σχηματίζονται κύματα!)

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Μοιράζουμε το γλυκό ζεστό σε ξεστά αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Είναι έτοιμα προς φύλαξη ή κατανάλωση!


Καλή επιτυχία! 

2 σχόλια:

  1. Καλοφαγωτο Ελένη μου, κρατάω τη συνταγή γιατί σίγουρα θα το φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου, Κατερίνα!
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή