Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Τάρτα με Αγκινάρες και Τρία Τυριά – Tart with Cheese and Artichokes

Οι παραδοσιακές χορτόπιτες είναι αγαπημένες, νοστιμότατες και πάντα ευπρόσδεκτες αλλά δεν κάνουν τη διαφορά σε ένα τραπέζι.
Μια τάρτα όμως με τραγανή, μπισκοτένια βάση με πολλές φυτικές ίνες, λαχταριστή γέμιση τριών τυριών και αγκινάρας, θα είναι η νοστιμότατη και πολύ πρωτότυπη εναλλακτική πρόταση για το καθημερινό ή το Κυριακάτικό μας τραπέζι!
Αν σας αρέσουν οι αγκινάρες, την τάρτα αυτή θα την αγαπήσετε, διότι συνδυάζει τα λευκά Ελληνικά τυριά με υψηλής διατροφικής αξίας λαχανικό. Δοκιμάστε τη!







Τα Υλικά

Για τη Βάση
250γραμ. αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του
125γραμ. βούτυρο αγελαδινό, παγωμένο ή μαργαρίνη, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
3 κουταλιές παγωμένο νερό
Ελάχιστο αλάτι.

Για τη Γέμιση
3 κουταλιές ελαιόλαδο
8 μέτριες αγκινάρες καθαρισμένες και βρασμένες (να κρατάνε λίγο), κομμένες σε φετάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το άσπρο μόνο)
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
2 μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι ανθότυρο, θρυμματισμένο
½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
½ φλιτζάνι κασέρι γλυκό, τριμμένο
½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
Ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και βράζουμε τις αγκινάρες μέσα σε αλατισμένο νερό με το χυμό ενός λεμονιού, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε, τις κόβουμε σε φετάκια και τις ραντίζουμε με το χυμό μισού λεμονιού.

Μέσα σ΄ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το τρίβουμε με τα κομματάκια του βουτύρου, μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
Κατόπιν προσθέσουμε το αυγό και το νερό και ζυμώνουμε, όχι πολύ έντονα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη τροφίμων και την αφήσουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
(Η διαδικασία αναλυτικά εδώ).






Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. 















Προσθέτουμε τις κομμένες αγκινάρες και ανακατεύουμε, συνεχίζοντας για λίγο το σοτάρισμα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο.










Ανακατεύουμε μέσα σ’ ένα μπολ το ανθότυρο, την κεφαλογραβιέρα, το γάλα και τα αυγά. Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τις αγκινάρες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.


Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Πάνω σε μία λαδόκολλα με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε χονδρό φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος της ταρτιέρας μας.
Μεταφέρουμε το φύλλο στη φόρμα με τη βοήθεια της λαδόκολλας και το πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, να καθίσει καλά στη βάση της και να ανέβη και στα τοιχώματά της.  Τρυπάμε με πιρούνι το φύλλο.





Γεμίζουμε την τάρτα με το μείγμα τυριών και αγκινάρας, ισιώνουμε τη γέμιση με τη ράχη ενός κουταλιού και πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι.












Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για 40-50 λεπτά, έως ότου σταθεροποιηθεί η γέμιση και ροδίσει καλά η ζύμη.








Όταν ψηθεί η τάρτα, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Μετά τη μεταφέρουμε σε πιατέλα και τη σερβίρουμε ζεστή.



Καλή επιτυχία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου