Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Μύδια Σαγανάκι με Μουστάρδα και Ούζο - Mussels with Mustard and Ouzo

Ένας υπέροχος Σαρακοστιανός, και όχι μόνο, μεζές για μερακλήδες! Τα μύδια με τη μουστάρδα ταιριάζουν καταπληκτικά και απογειώνεται η γεύση τους με την προσθήκη του ούζου. Τα συνοδεύουμε με ούζο ή με τσίπουρο. Δοκιμάστε τα!





Τα Υλικά
(Για 4-5 άτομα)

2 κιλά φρέσκα μύδια, με το κέλυφος
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά, χωρίς τους σπόρους
1 σφηνάκι ούζο
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
50ml ζωμός από το άχνισμα των μυδιών
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (όχι αλάτι)

Μερικά φυλλαράκια φρέσκο κόλιανδρο

Οδηγίες



Πλένουμε καλά τα μύδια με νερό βρύσης.
Με ένα μικρό μαχαιράκι αφαιρούμε από κάθε μύδι τα ξένα σώματα που έχουν καθίσει στο κέλυφός του, καθώς και το σκληρό ινώδες γένι του μυδιού. Τα ξεπλένουμε πάλι με άφθονο νερό. 
Μέσα σε μια ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι αχνίζουμε σκεπασμένα τα μύδια, πάνω σε μέτρια φωτιά, για πολύ λίγα λεπτά.






Τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ελέγχουμε, αν τυχόν υπάρχουν μύδια που δεν έχουν ανοίξει και τα απομακρύνουμε. Από τα υπόλοιπα αφαιρούμε την ψίχα.








Κρατάμε 50ml από το ζωμό του αχνίσματος. Τον υπόλοιπο τον σουρώνουμε και τον κρατάμε στη συντήρηση ή την κατάψυξη για μυδοπίλαφο ή Ασιατικές σούπες. (Συνταγή εδώ).






Μέσα σ΄ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο, μέχρι να πάρουν χρώμα.












Προσθέτουμε τα καθαρισμένα μύδια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ούζο.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε και τη μουστάρδα, διαλυμένη μέσα στο ζωμό του αχνίσματος.





Αφήνουμε τα μύδια να βράσουν για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τα φύλλα κόλιανδρου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Σερβίρουμε αμέσως! Καλή όρεξη! 

4 σχόλια:

  1. οτι πρεπει για τσιπουράκι και παρειτσα, καλή σαρακοστή Maria by beautyharmonyblog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Σαρακοστή με νόστιμα μεζεδάκια, όπως αυτό!
      Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη, Μαρία!

      Διαγραφή
  2. καλησπερα ελενη μου και καλη σαρακοστη.απο τους μεζεδες που αγαπω ειναι τα μυδια,και η αλλη σου συνταγη με τη ντοματα και φετα ειναι τελειες.να ειστε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Λίτσα, καλή Σαρακοστή!
      Ευχαριστώ πολύ για το ευγενικό σου σχόλιο!

      Διαγραφή