Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Λαχματζούν - Lahmajoun

Μια ιδιαίτερα νόστιμη, ανατολίτικη πίτα, από πανεύκολη ζύμη, που συνηθίζεται πολύ στην Αρμενία, το Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Λαχματζούν στα Αραβικά σημαίνει “κρέας με ζύμη” (لحم عجين‎, laḥm ʿajīn). Και πράγματι ένα κομμάτι ζύμης ανοίγεται σε λεπτή πίτα, καλύπτεται από πικάντικο αρνίσιο κιμά - πάντα σε μικρή ποσότητα- και ψήνεται σε δυνατό φούρνο.
Στη Τζέντα τα Λαχματζούν είναι πολύ δημοφιλή και τα βρίσκεις, νόστιμα και λαχταριστά, μέσα σε όλα τα μεγάλα Super Markets που διαθέτουν και σύγχρονους φούρνους. Η ζύμη ανοίγεται μπροστά σου και καλύπτεται με ό τι επιθυμείς: κιμά ή τυρί που λιώνει ή zaatar με ελαιόλαδο.
Η ζήτηση από τους ντόπιους είναι πολύ μεγάλη και οι άνθρωποι που εργάζονται στο φούρνο δεν προλαβαίνουν να ψήνουν και να γεμίζουν μεγάλα κουτιά με παραγγελίες!
Όμως εδώ δεν τα ονομάζουν Λαχματζούν αλλά Manakish (manāqīsh).
Παραδοσιακά ψήνονται σε μικρούς, στρογγυλούς, πήλινους φούρνους, όπως είναι οι Ινδικοί και οι πίτες γίνονται τραγανές και νοστιμότατες. Ακόμα υπάρχουν τέτοιοι φούρνοι σε μερικές γειτονιές, μακριά από το κέντρο της πόλης, και τα Manakish που φτιάχνουν είναι εξαιρετικά!








Τα Υλικά
(Για 6-8 μικρά ή 2 μεγάλα)

Για τις Πίτες
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής αλέσεως
1 κουταλιά ξηρή μαγιά
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
½ κουταλάκι αλάτι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τον Κιμά

500γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένo
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στην πρέσα
2 ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
1 καυτερή κόκκινη πιπερίτσα, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένη
½ κουταλάκι sumac
½ κουταλάκι αλάτι και ½ κουταλάκι πιπέρι¹
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλιά zaatar

Για το Σερβίρισμα
2 ξηρά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 φλιτζάνι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Οδηγίες

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε μια λεκάνη και το αναμειγνύουμε με το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και τρίβουμε  το αλεύρι με τα χέρια μας, μέχρι να το απορροφήσει.
Κάνουμε στη μέση μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε, μέχρις ότου γίνει η ζύμη απαλή αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. Εάν κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, κουταλιά-κουταλιά. Δεν ζυμώνουμε πολύ.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.





Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τον κιμά.
Ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τον κιμά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα. 





Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το sumac, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε, μέχρι να εξατμισθούν όλα τα υγρά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό στον κρύο κιμά και ανακατεύουμε.




Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200º C στις αντιστάσεις.





Παίρνουμε τη ζύμη και την ξαναζυμώνουμε λίγο, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τη χωρίζουμε σε δύο ή έξι ή οκτώ κομμάτια και με τον πλάστη ανοίγουμε το καθένα σε μία στρογγυλή πίτα, πάχους περίπου 1cm.










Τοποθετούμε τις πίτες σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι και λαδώνουμε την κάθε μία περιμετρικά. Απλώνουμε τον κιμά, αφήνοντας περίπου 2cm ζύμης ακάλυπτη.






Ψήνουμε τα λαχματζούν για περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο, μέχρις ότου ροδίσουν ελαφρά αλλά όχι να ξεραθούν.



Τα σερβίρουμε ζεστά, προσθέτουμε κρεμμύδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα τρώμε διπλώνοντας τα στη μέση.


Καλή όρεξη!

13 σχόλια:

  1. Υπερτέλειο, όταν σπούδαζα στην Κομοτηνη έτρωγα συχνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως νοστιμότατα! Χαίρομαι που τα έχεις δοκιμάσει.
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  2. Πολύ πρόσφατα εξέφρασα σε φιλικό σπίτι στην Κύπρο, για την ταυτότητα και την προέλευση των λαχματζούν.
    Το έβλεπα να διαφημίζεται δεξιά αριστερά στα ταχυφαγεία,αλλά και στα πιο κλασσάτα ρεστοραν της περιοχής.
    Έλαβα τις πληροφορίες που επιθυμούσα και αποφάσισα μέσα μου ότι πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσω!
    Και καλύτερη ευκαιρία δεν θα μπορούσε να μου δοθεί!Από τα χεράκια σου γλυκιά μου Ελένη, θα έχουν άλλη αξία!
    Τούτα τα μικρά στρογγυλά πιτάκια μέλλουν να με μεταφέρουν σε εξωτικά μέρη που η ταξιδιωτική γευστική σου εμπειρία θα με καθοδηγήσει.Στα ανατολίτικα μονοπάτια λοιπόν ας περπατήσουμε,μασουλώντας με ευτυχία την γευστική παράδοση που με τόση φροντίδα μας παρουσίασες!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
      Χαίρομαι που σου αρέσουν τα ανατολίτικα γευστικά μονοπάτια που σας οδηγώ μερικές φορές!
      Τιμή μου που με εμπιστεύεσαι και σχολιάζεις τόσο θετικά τις αναρτήσεις μου!
      Να είσαι καλά και να τα λέμε, καλή μου φίλη!

      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  3. Φανταστικο!!!
    Οκ, δεν εχω φαει ποτε αλλα δεν δινω ουτε μια πιθανοτητα να μην μου αρεσει τρελα!!
    Εδωσες πολυ καλη συνταγη και τελικα βλεπω οτι ειναι και πανευκολη!!!
    Καλο βραδυ Ελενη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα εκπλαγείς πόσο εύκολα ετοιμάζονται και πόσο νόστιμα είναι! Είμαι σίγουρη ότι θα αρέσουν σε όλους!
      Στα σπιτικά βέβαια ελέγχεις την ποιότητα του κιμά και τη λιπαρότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

      Καλό σου απόγευμα, Χρυσαυγή μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Ομολογώ ότι δεν έχω φάει κάτι τέτοιο. Μοιάζει καθόλου με τις δικές μας πίτες που χρησιμοποιούμε με το γύρο ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι νοστιμιά είναι αυτή!
    Στο μεταξύ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχω φτιάξει ακόμα λαχματζούν!
    Τα υλικά μου αρέσουν πολύ όπως επίσης και ο πικάντικος χαρακτήρας του πιάτου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λουκούμια ετοίμασες Ελένη μου!!! Λατρεύω τα λαχματζούν!!! Γεια στα χέρια σου!!
    Καλημέρα και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και σε μέγεθος, που να θέλεις να φας δυο-τρία για να πεις, ότι τα ευχαριστήθηκες, Ελένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αχ ολο θελω να φαω αυτα τα λαχματζουν και ολο κατι γινεται και δεν.....Νομιζω θα ξετραλαθω!!!!
    Τελεια η προταση σου!!!!
    φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή