Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

Κουνέλι Στιφάδο – Rabbit Stifado

Ένα υπέροχο, παραδοσιακό πιάτο για μερακλήδες που το κάνει ξεχωριστό το εξαιρετικής ποιότητας κρέας του κουνελιού. Η προετοιμασία του απαιτεί προσοχή, τέχνη και χρόνο αλλά αξίζει τον κόπο και την αναμονή, γιατί το τελικό γευστικό αποτέλεσμα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!
Πάντως, αν βρείτε και λαγό, θα σας βαθμολογήσουν με άριστα και τόνο!






Τα Υλικά
(Για 6-8 μερίδες)

Για το Στιφάδο

1 μέτριο κουνέλι, βάρους περίπου 1.200-1.500γραμ. κομμένο σε μέτριες μερίδες
1 ½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρι)
4-5 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και ολόκληρες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτί ντοματάκια κονσέρβα, λιωμένα
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1 φλιτζάνι λευκό, ξηρό κρασί
½ φλιτζάνι ξύδι από σταφύλι
2 φύλλα δάφνης, αποξηραμένα
1 ξυλάκι κανέλας
1 κλαδάκι αποξηραμένη ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη Μαρινάδα

½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι ξύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας, σπασμένο σε κομμάτια
3 - 4 καρφάκια γαρίφαλο

Οδηγίες

Πλένουμε, στραγγίζουμε και σκουπίζουμε καλά τις μερίδες του κουνελιού.
Βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας μέσα σε ένα μεγάλο, βαθύ, γυάλινο μπολ.

Τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα κομμάτια του κουνελιού και τα γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές, ώστε να βραχούν καλά.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, για να μαριναριστεί το κουνέλι. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε τα κομμάτια μέσα στη μαρινάδα 2 - 3 φορές, για να μαριναριστεί καλά το κρέας και ν’ ασπρίσει.






Μέσα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια φωτιά. Βγάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού από τη μαρινάδα, τα σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Τα σοτάρουμε, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν καλά και ομοιόμορφα.






Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα λιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, τον πελτέ, τη δάφνη, την κανέλα και τη ρίγανη και το μισό ξύδι. Αφήνουμε το κρέας να πάρει μια βράση, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.







Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, μέχρι το κρέας να μαλακώσει αλλά να μην έχει βράσει εντελώς. Αν το κρέας είναι σκληρό, προσθέτουμε με προσοχή περισσότερο νερό και το βράζουμε ακόμα λίγο.
(Βράζουμε περίπου 50-60 λεπτά).

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Όταν τελειώσουμε το καθάρισμα τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Ρίχνουμε το ⅓ ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι και, όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζουμε τα κρεμμυδάκια με μια τρυπητή κουτάλα μέσα σε μία πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να περιμένουν.



Όταν μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των κρεμμυδιών, ώσπου να μαλακώσουν αλλά να μην διαλυθούν. Αλατίζουμε το φαγητό, προσθέτουμε το υπόλοιπο ξύδι και ανακινούμε πολλές φορές την κατσαρόλα. Δεν ανακατεύουμε καθόλου!
Ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα, προσέχοντας να μη λιώσουν τα υλικά και να έχει πήξει η σάλτσα.





Αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε το κουνέλι, μαζί με τη σάλτσα του και τα κρεμμυδάκια.


Το συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με τηγανητές πατάτες.
Καλή όρεξη!

TIPS
  • Για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ, ζεματίζουμε για λίγα λεπτά τα κρεμμύδια, τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στο κουνέλι, χωρίς να τα σοτάρουμε.
  • Δεν χρησιμοποιούμε τη μαρινάδα στο φαγητό, γιατί περιέχει αρκετό από το αίμα του κουνελιού.

4 σχόλια:

  1. Το φαγάκι σου σημερα Ελένη. από τα αγαπημένα μας και το δικό σου φαίνεται καταπληκτικό. Καλή εβδομάδα να έχεις με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαινεται τοσο λαχταριστο!!!! Η μοσχοβολια εφτασε μεχρι εδω!!!!!
    φιλια και καλη εβδομαδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ζηλεύω για τα κρεμμυδάκια σου. 1) που βρήκες τόσο ψιλά και 2) για την υπομονή σου να τα καθαρίσεις.
    Αλλά έτσι έγινε το φαγητό καταπληκτικό.
    Γεια στα χέρια σου και καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή