Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Κέικ με Πουρέ Κίτρινης Κολοκύθας - Cake with Pumpkin Puree

Πολύ νόστιμο, αρωματικό, αφράτο και ζουμερό, όχι πολύ γλυκό και πλούσιο σε φυτικές ίνες κέικ με πουρέ κίτρινης κολοκύθας.
Ιδανικό για πρωινό αλλά εξαιρετικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι μας. Εμείς του προσθέσαμε και μερικές κουταλιές φρέσκο πετιμέζι και μας άρεσε πολύ! Δοκιμάστε το κι εσείς!





Τα Υλικά

2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως (βιολογικό)
1 ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι αλάτι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα
2 αυγά
⅔ φλιτζανιού μαλακή, καστανή ζάχαρη
1φλιτζάνι πουρές κίτρινης κολοκύθας
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
⅔ φλιτζανιού σταφίδες, μαύρες ή ξανθές

Επί πλέον
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα

Οδηγίες



Κόβουμε, καθαρίζουμε το σκληρό μέρος και βράζουμε ή ψήνουμε ένα μεγάλο κομμάτι κίτρινης κολοκύθας. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει. Αν την έχουμε βράσει, όταν κρυώσει, τη στύβουμε καλά.
Κατόπιν τη λιώνουμε στο μπλέντερ και κρατάμε ένα φλιτζάνι γεμάτο από τον πουρέ.





Μέσα σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το baking powder, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
Μέσα σ΄ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός ή σύρμα. Όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε σε ροή το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Κατόπιν προσθέτουμε το γάλα, τον πουρέ κολοκύθας και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.










Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.












Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι ή φόρμα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για 50-60 λεπτά.






Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί μέσα στη φόρμα για δέκα λεπτά. Μετά το βγάζουμε πάνω σε συρμάτινη βάση, να κρυώσει.
Χλιαρό το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τριμμένη κανέλα και το σερβίρουμε με ένα φλιτζάνι τσάι ή αρωματικό καφέ.




Καλή επιτυχία! 

14 σχόλια:

  1. Mμμμμμμ......τι ωραιο και λαχταριστο που φαινεται....ειμαι σιγουρηοτι ειναι νοστιμοτατο!!!Αχ πρεπει να βρω χρονο να παω να αγορασω κολοκυθες γιατι πολλες συνταγες μου μαζευτηκαν που θελω να κανω!!!!
    φιλιαααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Οι κολοκύθες είναι της εποχής και κρατούν το χρυσό του καλοκαιρινού ήλιου!
      Θα τις βρεις στις αγορές εύκολα. Καλή επιτυχία ότι κι αν φτιάξεις!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Ωραιοτατο κεϊκ με την κολοκυθα που τωρα ειναι στην εποχη της.... Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, Μαρίνα μου!
      Μου αρέσουν πολύ αυτού του είδους τα κέικ.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Ενα καθαρά φθινοπωρινό κεκάκι, ότι πρέπει για το καφεδάκι μας αυτήν την εποχή!
    Φιλιά Ελένη μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φθινοπωρινό, αρωματικό και νοστιμότατο!
      Μας αρεσε πολύ αυτή η εκδοχή με την ψημένη κολοκύθα!
      Καλό βράδυ, Έλενά μου!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  4. Μμμμμ, το λάτρεψα, άχνη, κανέλα, τα αγαπημένα μου! Σ΄ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όταν το δοκιμάσεις, θα το αγαπήσεις περισσότερο!
      Κι εγώ ευχαριστώ για την επίσκεψη!
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  5. Κολοκυθα με κανέλα! Γιατι όχι;;
    Καλο ξημερωμα!
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κανέλα ταιριάζει πολύ με την κολοκύθα. Τη βάζουμε και στη γλυκιά κολοκυθόπιτα.
      Αρωματίζει τέλεια!
      Καλό σου βράδυ, Αριάδνη!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Η κολοκύθα έχει την τιμητική της αυτό τον καιρό.

    Πολύ ωραίο κέικ. Ολο αρώματα. Και με το πετιμέσι ωραίο θα είναι.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως η κολοκύθα έχει την τιμητική της! Και σε όσους την αγαπούν σαν πρώτη ύλη,
      επιτρέπει πολλούς συνδυασμούς, αλμυρούς και γλυκούς!
      καλό σου βράδυ
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Λαχταριστό κέικ με την κολοκύθα στα καλύτερά της τώρα!!!! Υπέροχο, γεια στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία συνταγή! Εγώ θα προτιμούσα να βάλω μαύρη κορινθιακή σταφίδα που δεν έχει καθόλου συντηρητικά, είναι ελληνική και πιο καλή για τη διατροφή και την υγεία μας! https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/

    ΑπάντησηΔιαγραφή