Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μηλοπιτάκια – Apple Pies

Καλωσορίζοντας τα πρώτα μήλα, που κόκκινα και λαχταριστά έκαναν την εμφάνισή τους στις αγορές έφτιαξα μικρά, πανεύκολα, τραγανά Μηλοπιτάκια!
Έκλεισα το υπέροχο άρωμά τους μέσα σε μπισκοτένια ζύμη, το ενίσχυσα με την αγαπημένη κανέλα και τα γλύκανα με μαύρη σταφίδα και ελάχιστη κόκκινη μαρμελάδα!
Αυτός ο συνδυασμός των υλικών μας άρεσε πολύ και ιδιαίτερα το γεγονός ότι απουσίασε η ζάχαρη εντελώς, τόσο από τη ζύμη όσο και από τη γέμιση.
Κι όμως η γεύση τους ήταν εξαιρετική!






Τα Υλικά
(Για 15 μηλοπιτάκια)

Για τη Ζύμη
150γραμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για το άνοιγμα της ζύμης
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
2 κουταλιές μέλι ανθέων
3 κουταλιές φρέσκο γάλα, κρύο
1 κουταλιά κονιάκ

Για τη Γέμιση
2 μέτρια μήλα ποικιλίας Στάρκιν, τριμμένα στον τρίφτη
1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ φλιτζάνι μαύρη σταφίδα
2 ½ κουταλιές μαρμελάδα βανίλιας

Επί πλέον
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
1κουταλάκι τριμμένη κανέλα
2 κουταλιές άχνη ζάχαρη

Οδηγίες
 




Ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέσα σ΄ένα μπολ και τα ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. 















Δεν επιμένουμε πολύ στο ζύμωμα, ώστε να μείνει η ζύμη απαλή και αφράτη. Την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.













Λίγο πριν βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο, καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα και τα αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.







Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο μετρίου πάχους. Με μία κουπ, διαμέτρου 6εκ. κόβουμε 30 στρογγυλά πιτάκια, χρησιμοποιώντας και τα περισσεύματα της ζύμης.





Τοποθετούμε μία κουταλιά γέμισης στα 15 πιτάκια, στο κέντρο τους. Βρέχουμε περιμετρικά τη ζύμη με λίγο νερό και τα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα άδεια. Με ένα μικρό πιρούνι πιέζουμε την περιφέρειά τους να κολλήσουν και τα τρυπάμε στην κορυφή μία φορά.








Τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη αναμεμειγμένη με ½ κουταλάκι κανέλα.






Τα ψήνουμε στον αέρα στους 160º C για 20-25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας. Όταν ροδίσουν, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλα.


Τα απολαμβάνουμε φρέσκα, γιατί δεν περισσεύουν για την επομένη ημέρα! Μα και να περισσεύσουν, είναι υπέροχα!
Καλή επιτυχία!   

23 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Αιάδνη!
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  2. Ωωωωωωω!!!
    Λαχταριστά!!!
    Γεια στα χέρια σου Ελενάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, ευχαριστώ! Έγιναν καταπληκτικά και με φυσικά γλυκαντικά.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Πανέμορφα Ελένη μου.
    Και με πολύ ωραία και αρωματική ζύμη, έτσι όπως εμένα τουλάχιστον μου αρέσουν οι ζύμες.
    Καταγράφεται...
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Πηνελόπη μου, να είσαι καλά!
      Είναι ιδανικά για μικρούς και μεγάλους!
      Καλό σας απόγευμα!

      Διαγραφή
  4. Μοσχομυριστά και λαχταριστά τα μηλοπιτακια σου Ελένη! Καλό μήνα να έχεις με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Κατερίνα μου!
      Καλό μήνα, με υγεία!

      Διαγραφή
  5. Δείχνουν εξαιρετικά Ελένη και με τέτοια υλικά είμαι σίγουρη ότι θα είναι απίθανα!
    Αυτή τη ζύμη τη λάτρεψα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ζύμη τους είναι τραγανή και μπισκοτένια!
      Θα αρέσουν πολύ και στις κούκλες σου!
      Φιλάκια, Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  6. Γεια σου Ελενη,
    φαινονται τελεια,ζηλεψα τη ζυμη!!!!Κραταω τη συνταγη!!!!
    φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ! Μέχρι να τα δοκιμάσεις, σε κερνάω από τα δικά μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Νοστιμότατα έγιναν Ελένη μου ...πολύ λαχταριστά!!!! Και η ζύμη και η γέμιση έδωσαν νοστιμότατο αποτέλεσμα ...είμα σίγουρη!!
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είχαν επιτυχία, Κική μου! Έγιναν νοστιμότατα και αρωματικά!
      Καλό μήνα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Εξαιρετικά, απ' όλες τις πλευρές!!!!!!!!!
    Καλό μήνα Ελένη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Γιώργο!
      Καλό μήνα να έχουμε!

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία! Περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα! Τα μηλοπιτάκια σου φαίνονται λαχταριστά και σκέφτομαι να δοκιμάσω να τα φτιάξω! Ηθελα να σε ρωτήσω αν η ζύμη περιέχει και αυγό. Στη φωτογραφία μοιάζει σαν να υπάρχει,αλλά δεν είμαι σίγουρη. Σε ευχαριστώ πολύ, Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, όντως υπάρχει ένα αυγό! Όμως και χωρίς αυτό η ζύμη γίνεται μπισοτένια.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα . Υπέροχα , φανταστική ζύμη και γεύση !!!Εευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη!
      Ελπίζω να τα λέμε συχνά!
      Καλό σου απόγευμα

      Διαγραφή
  12. Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή