Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Κέικ Πορτοκαλιού με Σιρόπι Σφενδάμου - Orange Cake with Maple Syrup

Ένα πολύ υγιεινό, αφράτο και πολύ αρωματικό κέικ, χωρίς αυγά και βούτυρο που θα γίνει το αγαπημένο σας!
Δεν είναι πολύ γλυκό, διότι μέρος της καστανής ζάχαρης αντικαταστάθηκε από σιρόπι Σφενδάμου που θεωρείται  μία από τις σούπερ τροφές.
Το σιρόπι του Σφενδάμου (Maple Syrup) διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες, παρόμοιες με αυτές του μύρτιλου, του πράσινου τσαγιού και άλλων «σούπερ τροφών» του είδους, όπως αποκαλύπτει επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Τα συστατικά του διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Δοκιμάστε το!

 




Τα Υλικά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 φλιτζάνι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι σόδα, αναψυκτικό
½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι Maple Syrup
3 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φακελάκι baking powder
50γραμ. τρούφα (προαιρετικά)
(1 φλιτζάνι=1 μετρική κούπα των 250mL)

Για τη διακόσμηση
Γλάσο Πορτοκαλιού
1 βιολογικό πορτοκάλι, πλυμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες

Οδηγίες

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking Powder.





Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά και το ξύσμα μέσα σ΄ένα μπολ και τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός, να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν.





 






Κατόπιν προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τελευταία την τρούφα.





 





Ρίχνουμε το χυλό σε μία καλά λαδωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰ C για 50 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.




 

Όταν δοκιμάσουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού ότι ψήθηκε, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε συρμάτινη βάση.
Όταν κρυώσει, το στολίζουμε με γλάσο πορτοκαλιού και φετάκια πορτοκάλι.
 



Καλή επιτυχία!

 
Εύκολο Γλάσο Πορτοκαλιού 

Τα Υλικά
1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη   
3 κουταλιές φρέσκος χυμός πορτοκάλι 
1 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού 

Οδηγίες

Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σ΄ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
Αν θέλουμε το γλάσο πιο αραιό, προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκάλι ή αντίθετα αν το θέλουμε πιο πυκνό, προσθέτουμε λίγη ακόμα ζάχαρη άχνη.
 

Λίγα λόγια ακόμα 

Ο Σφένδαμος, το σφενδάμι ή σφεντάμι (αρχ. ελλ., ἡ σφένδαμνος) είναι γένος δένδρων ή ημίθαμνων με την επιστημονική ονομασία Acer που προέρχεται από τα χαρακτηριστικά φύλλα του με τρεις ή πέντε μυτερές απολήξεις (acer στα λατινικά σημαίνει οξύς, αιχμηρός).
Τα είδη του σφένδαμου ξεπερνούν τα εκατό. Ορισμένα από αυτά είναι αειθαλή, αλλά τα περισσότερα είδη είναι φυλλοβόλα.
 
Ο πιο κοινός σφένδαμος είναι Σφένδαμος ο ψευδοπλάτανος (Acer pseudoplatanus), που ευδοκιμεί στην Κεντρική Ευρώπη, στις βορινές ακτές της Μεσογείου και στον Καύκασο.
 
Άλλα γνωστά είδη είναι ο Σφένδαμος ο πλατανοειδής ή Νορβηγικός (Acer platanoides) και ο Σφένδαμος ο σακχαρώδης (Acer saccharum) που ευδοκιμεί μόνον στα δάση της Βορειοανατολικής Αμερικής.

Είναι φυλλοβόλος και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 40 μέτρα. Ο σφένδαμος αυτός κατά την άνοιξη, πριν πέσουν τα φύλλα του, περιέχει υγρά πλούσια σε σάκχαρα. Τα υγρά αυτά συλλέγονται, όπως συλλέγεται και η ρητίνη των πεύκων, και βράζονται για να πυκνώσουν και να παραχθεί έτσι το «σιρόπι από σφένδαμο» (Maple Syrup). 
 
 
Το φύλλο του Σφενδάμου αποτελεί το εθνικό σύμβολο του Καναδά και η αναπαράσταση του βρίσκεται στο κέντρο της σημαίας της χώρας.

10 σχόλια:

  1. Νόστιμο και πολύ φουσκωτό και χωρίς αυγά, εντυπωσιακότατο!
    Λατρεμένα τα κέικ από μικρούς και μεγάλους, το δε maple syrup είναι ένα πολύ αρωματικό φυσικό σιρόπι και είναι η αδυναμία μου!

    Καλό απόγευμα Ελένη μου.
    Φιλιά πολλά-πολλά!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ζαμπία μου!
      Και μένα με εντυπωσίασε το πόσο νόστιμο και αφράτο έγινε! Το δε σιρόπι το γλύκανε ελαφρά και το πορτοκάλι του έδωσε υπέροχο άρωμα. Μακάρι να μπορούσα να το μοιραστώ μαζί σου, θα ήταν χαρά μου!
      Καλή σου μέρα, καλή μου φίλη!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Εκτός από υγιεινό είναι και πάρα πολύ εμφανίσιμο το κέικ Ελένη!
    Πραγματικά μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον να το δοκιμάσω! Έχω βρει και σιρόπι σφένδαμου οπότε μια χαρά!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, Ερμιόνη μου!
      Μακάρι να το δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις.
      Φιλάκια πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Μας έχεις συνηθίσει Ελένη μου να καλοπιάνεις τις γευστικές μας ανησυχίες με την εξαιρετική παρουσίαση των προτάσεων σου.
    Η απλότητα καθορίζει πολλές από αυτές χωρίς να λείπει η έκπληξη και η μοναδικότητα που χαρακτηρίζουν πολλές από αυτές.
    Η σημερινή σου παρουσίαση είναι πρόταση πρόσκλησης .Ζεστό ή κρύο ρόφημα και συντροφιά το μυρωδάτο υπέροχο κέικ.
    Δεν θα αρνηθώ αυτή την γλυκιά γευστική πρόκληση με το ιδιαίτερο γλυκαντικό συστατικό...διστάζω μόνο στο δεύτερο κομμάτι που με βουλιμία θα ζητούσα ....είμαι σίγουρη ότι δεν θα μου το αρνηθείς!
    Κάλιο βράδυ καλή μου φίλη!Πολλα πολλα φιλιά!
    ΥΓ.Πιστεύεις ότι και το χαρουπόμελο ´η το πετιμέζι θα ταίριαζε?Τυχαίνει να τα έχω .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Φωτεινή μου!
      Αν πράγματι σας καλοπιάνω, αυτό είναι χαρά μου! Είναι ένα πολύ αφράτο και νόστιμο κέικ, αν και δεν έχει τα κλασικά υλικά. Και δεύτερο κομματάκι σερβίρω ευχαρίστως, μην το σκέφτεσαι καθόλου!

      Σχετικά με τα υλικά που μου αναφέρεις σου στέλνω πού τα έχω χρησιμοποιήσει:
      Κέικ με πετιμέζι και καρύδια, πολύ αφράτο
      http://helengrblog.blogspot.gr/2013/03/blog-post_23.html

      Κέικ με χαρουπάλευρο, λίγο στεγνό αλλά αρωματικό, χωρίς κακάο
      http://helengrblog.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html
      Το χαρουπόμελο το βάζω στο ψωμί ολικής αλέσεως 2 κουταλιές σούπας και γίνεται πολύ νόστιμο.

      Πολλά πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Τέλειο Ελένη! Έχω μείνει έκθαμβη πραγματικά! Όχι μόνο είναι νοστιμότατο, όχι μόνο χωρίς αυγά, αλλά και με σιρόπι σφενδάμου το οποίο αγαπώ πολύ. Υπέροχο στην εμφάνιση και στη γεύση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ελεάννα μου!
      Και σ΄εμένα άρεσε το maple syrup και μάλλον θα το χρησιμοποιώ τακτικά, γιατί είναι ένα φυσικό προϊόν.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Τι μυρωδιές, τι ομορφιές Ελένη μου! Πήρε το μάτι μου ένα maple syrup στο ντουλάπι μου! Λες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Μάρθα μου!
      Έγινε πολύ νόστιμο και επανέλαβα τη συνταγή!
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή