Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Άγρια Χόρτα Τσιγαριστά με Γλυκό Τραχανά

Ένα παραδοσιακό, απλό και εύκολο φαγητό της περιοχής μου με άγρια αρωματικά χόρτα και γλυκό σταρένια τραχανά. Ένας υπέροχος και υγιεινός συνδυασμός, με υλικά που έμαθαν τώρα να εκτιμούν και στις πόλεις.
Στις λαϊκές αγορές, αυτή την εποχή, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων για πίτα, “πιταστά” τα έλεγαν οι γιαγιάδες.
Μην φτιάξετε μόνο πίτα αλλά δοκιμάστε τα και τσιγαριστά, θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά τους!


Τα Υλικά

3 ματσάκια καυκαλήθρες
2 ματσάκια μυρώνια
2 ματσάκια τρυφερά σέσκλα
1 ματσάκι τρυφερές παπαρούνες
1 ματσάκι λάπατα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μικρά πράσα
1 ματσάκι μάραθος ή άνηθος
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι γλυκός, σταρένιος τραχανάς
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες



Καθαρίζουμε και πλένουμε σχολαστικά τα χόρτα. Τα στραγγίζουμε και μετά τα χονδροκόβουμε. Τα κρεμμυδάκια και τα πράσα τα ψιλοκόβουμε. 
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα. 











Εν συνεχεία προσθέτουμε τα χόρτα και τα ανακατεύουμε, μέχρι να μαραθούν. Τότε προσθέτουμε τον πελτέ και τον ανακατεύουμε, για να καραμελώσει.









Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν τα χόρτα, πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να τελειώσει η σάλτσα τους.









Προσθέτουμε τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι και 1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε αρκετές φορές, για να μην κολλήσουν.




Ανάλογα με την ποιότητα του τραχανά, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο επί πλέον ζεστό νερό. Πέντε λεπτά, πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.






Το φαγητό είναι έτοιμο, όταν τα χόρτα έχουν μαλακώσει και ο τραχανάς βράσει και χυλώσει. Δεν αφήνουμε στο φαγητό πολλή σάλτσα.








Τα σερβίρουμε ζεστά.
Καλή σας όρεξη!

TIPS
  • Αν θέλουμε περισσότερο άρωμα, το μάραθο ή τον άνηθο δεν τον βράζουμε μαζί με τα υπόλοιπα χόρτα αλλά τον προσθέτουμε λίγο, πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά.

12 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό μυρωδάτο χορτοφαγικό πιάτο!!!!
    Θα το δοκιμάσω σύντομα!!
    Μπράβο!! Μ' αρέσει πολύ!!!
    Καλημέρα Ελένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Καλημέρα Πέπη! Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ. Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Τι νόστιμη ιδέα και συνδυασμός!
    Έχω τα δικά μου χόρτα της εξοχής, που αυτή την εποχή τα μαζεύω και κάνω γρήγορες ατομικές χορτόπιτες.
    Θα δοκιμάσω κι αυτό το πιάτο, αφού τις πρώτες ύλες τις έχω διαθέσιμες...

    Ευχαριστώ για την ιδέα!
    Όπως αντιλαμβάνεσαι με ενθουσίασε η εναλλακτική για τα τσιγαριστά.

    Καλη εβδομάδα Ελένη μου
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου, αφού έχεις τις πρώτες ύλες τότε θα γίνει εξαιρετικό. Πάντως μου άρεσε καη δική σου πρόταση για ατομικές χοδτόπιτες. Θα τη δοκιμάσω. Φιάκια πολλά

      Διαγραφή
  3. Φαγάκι σκέτο γλύκισμα μας μαγείρεψες σήμερα Ελένη μου!
    Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ νόστιμο, Έλενά μου!
      Ο γλυκός σταρένιος τραχανάς ταιριάζει πολύ με τα άγρια χόρτα.
      Σε κάποιες περιοχές μου λένε ότι τον αντικαθιστούν με ρύζι. Έχω δοκιμάσει αυτή την εκδοχή αλλά
      το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο νόστιμο.
      Καλή σου μέρα
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Μία υπέροχη ιδέα που προσωπικά με ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.Τότε που τα χόρτα ήταν άφθονα στην ύπαιθρο και ο τραχανάς περίσσευε στα νοικοκυρεμένο σπίτια.Τ´οτε που οι χορτόπιτες ήταν καθημερινή λιχουδιά και οι νοικυρές σκαρφίζονται νόστιμα πιάτα για τη σωστή εκμετάλλευση των άφθονων αγριόχορτων.
    Ο συνδυασμός των δυό βασικών υλικών έγινε στα χέρια σου Ελένη μου,ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά πιάτα!Τυχεροί αυτοί που το γεύτηκαν!Τυχεροί και όλοι αυτοί που θα κατορθώσουν να εξοικονομήσουν τα ευλογημένα δώρα της φύσης και θα τα παντρέψουν με την τέχνη της νοικυράς!
    Συγχαρητήρια φίλη μου!Πάντα με εκπλήσσεις ευχάριστα!Φιλια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έκανα ένα ταξίδι στο χρόνο μ' αυτή τη συνταγή, Φωτεινή μου! Μου έφερε πάλι
      γεύση και αρώματα από την παιδική μου υλικία!
      Οι καιροί, καλή μου φίλη, έχουν αλλάξει και είμαστε πλέον υπέρ της εύκολης όχι της
      νόστιμης λύσης. Νομίζω όμως ότι είναι καιρός να ξαναυθμηθούμε τις παλιές αξίες και να ξαναγίνουμε
      νοικοκυρεμένα σπίτια!
      Σ' ευχαριστώ πολύ που μοιράζεσαι μαζί μου τις σκέψεις σου.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο, υγιεινό κ αρωματικό χειμωνιάτικο φαγάκι!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Λένια!
      Είναι ένα απλό, παραδοσιακό πιάτο της περιοχής μου, όντως πολύ νόστιμο.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Να ήξερες πόσο μου αρέσουν αυτά τα απλά, παραδοσιακά φαγητά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα επίσης, Λίλα μου. Είναι τόσο νόστιμα!
      Καλή σου μέρα!
      Φιλιά

      Διαγραφή