Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Πανεύκολη και Νοστιμότατη Ζαμπονοτυρόπιτα

Μου αρέσουν πάρα πολύ όλες οι πίτες, αλμυρές και γλυκές, γιατί στο σπίτι μας τις συνηθίζαμε πολύ. Χρησιμοποιούσαμε μόνο σπιτικό φύλλο που ενσωματώνεται τέλεια με τη γέμιση μιας τυρόπιτας, αντέχει και δεν διαλύεται στις χορτόπιτες. Το φύλλο κρούστας ήταν μόνο για γλυκά ταψιού και θεωρείτο ακατάλληλο για πίτες!
Κι όμως η συγκεκριμένη πίτα έγινε με φύλλο κρούστας, το οποίο δεν ξεράθηκε αλλά αφομοιώθηκε πλήρως από τα υπόλοιπα υλικά και έδωσε ένα αφράτο και λαχταριστό αποτέλεσμα! Ζεστή ήταν φανταστική! Δοκιμάστε τη!



Τα Υλικά
(Για ένα ταψί διαμέτρου 32εκ.)

Για την πίτα
3 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 φλιτζάνι/250 ml φρέσκο γάλα 2%
200γραμ. παραδοσιακό γιαούρτι αγελάδος, πλήρες
5-6 φύλλα κρούστας
100 ml ελαιόλαδο (για το ταψί και τα φύλλα)

Για τη γέμιση
100γραμ. ανθότυρο
300γραμ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
250γραμ. τυρί Φέτα, θρυμματισμένη (όχι πολύ πικάντικη)
300γραμ. ψιλοκομμένο ζαμπόν
3 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος (προαιρετικά)
Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες



Μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα τυριά, τριμμένα ή θρυμματισμένα, (εκτός από δύο κουταλιές κεφαλογραβιέρας), το ζαμπόν και το φρέσκο μυρωδικό. Τους προσθέτουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.









Μέσα σ’ ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα αναμειγνύουμε με το γάλα και το γιαούρτι.










Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί, στρογγυλό ή ορθογώνιο.
Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας.
Παίρνουμε ένα, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, σκορπίζουμε πάνω του μικρή ποσότητα του μείγματος των τυριών, υπολογίζοντας να μας φτάσει για όλα τα φύλλα. 





Κάνουμε το φύλλο πλισέ, προσέχοντας να μην φύγει η γέμιση και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί, κυκλικά ή σε σειρές. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.








Ραντίζουμε τα φύλλα με το ελαιόλαδο που μας έμεινα και την περιχύνουμε με το μείγμα αυγών και γάλακτος. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα που κρατήσαμε.
Με τη ράχη ενός κουταλιού, πιέζουμε λίγο τα φύλλα ώστε να μουσκέψουν.




Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις/160° C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.


Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί λίγο, πριν την κόψουμε. Είναι πολύ αφράτη και ζεστή δίνει την αίσθηση του σουφλέ.



Καλή επιτυχία!

8 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη!
    Δεν συμπαθώ πολύ τα φύλλα κρούστας, ακριβώς γιατί συνήθως ξεραίνονται και ξεχωρίζουν από το σύνολο, αλλά έτσι όπως βλέπω τη δική σου πίτα αναθάρρησα!
    Η συγκεκριμένη πίτα είναι αγαπητή από όλους, ότι πρέπει για σνακ, πάρτι ή γεύμα μαζί με μια σαλάτα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Έχεις απόλυτο δίκαιο σχετικά με το φύλλο κρούστας. Κι εγώ δεν το συμπαθώ,
      έτσι που ξηραίνεται και τρυπάει.
      Σ΄αυτή όμως την πίτα μουσκεύει από το γάλα και τα υπόλοιπα υλικά και σχεδόν δεν φαίνεται.
      Αν δεν την έχεις δοκιμάσει, σου την προτείνω!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Τυροπιτούλα σπέσιαλ, κι εμείς τις τρώμε πολύ τις πίτες!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως σπέσιαλ, Λίλα μου! Κόπιασε, κερνάω!

      Διαγραφή
  3. Αυτές οι πανεύκολες λαχταριστές πιτούλες, είναι η αδυναμία μου!
    Υπέροχη σου έγινε Ελενάκι μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η δική μου αδυναμία, Έλενά μου! Τις λατρεύω τις πίτες, ειδικά αυτές με το σπιτικό φύλλο.
      Σ΄ευχαριστώ πολύ-πολύ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Η πίτα σου Ελένη μου είναι άκρως λαχταριστή και εύκολη... οπότε θα την απολαύσω στα σίγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Κική μου!
      Περιμένω τις εντυπώσεις σου!
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή