Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Ρεβίθια με Πράσο και λιαστή Ντομάτα

Τα όσπρια είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς που μας προσφέρει η Μητέρα Γη. Σε κάθε χώρα, σε κάθε ήπειρο υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες οσπρίων, όλες είναι εξίσου θρεπτικές.
Τα όσπρια είναι αγαπημένη τροφή των ανθρώπων από τα πολύ παλιά χρόνια. Περιέχουν πρωτεΐνες, γι αυτό και ονομάζονται "το κρέας του φτωχού", και μπορούν να υποκαταστήσουν ως ένα βαθμό τις ζωικές πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου.
Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο και πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών.
Η Ρεβιθιά (Ερέβινθος ο κοινός, Cicer arietinum) είναι ένα ποώδες φυτό με καταγωγή από την Ασία που ανήκει στην υποοικογένεια των ψυχανθών. Είναι μονοετές φυτό και καλλιεργείται για τους σπόρους του, τα γνωστά μας ρεβίθια.
Τα ρεβίθια καταναλώνονται βραστά ή μαγειρευμένα ως όσπρια, καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (τα γνωστά μας στραγάλια), γίνονται θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ. Είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο καθώς και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C.
Επομένως τα ρεβίθια αξίζουν να μπουν στο διαιτολόγιό μας και αν τα συνδυάσουμε με λαχανικά θα μας δώσουν ένα εξαιρετικό διατροφικά πιάτο!





Τ α Υ λ ι κ ά

350γρ. ρεβίθια
3 μέτρια πράσα κομμένα ροδέλες (το λευκό μέρος και λίγο πράσινο)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5 λιαστές ντομάτες
1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
2 κλωναράκια δενδρολίβανο
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 φύλλα κάρυ ή 1 δάφνης
Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια να μουλιάσουν μέσα σε αρκετό χλιαρό νερό με 1 κουταλάκι αλάτι. Το πρωί τα ξεπλένουμε και, αν θέλουμε, τα αποφλοιώνουμε. (Εγώ αποφλοιώνω τα περισσότερα. Δείτε εδώ πώς).



Βάζουμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει, προσθέτουμε τα φύλλα κάρυ ή δάφνης και τα βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.


Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι. Όταν γυαλίσει και αρχίσει να μοσχομυρίζει, ρίχνουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε κι αυτά 5-7 λεπτά, φροντίζοντας να μην σπάσουμε τις ροδέλες.




Μετά προσθέτουμε την πάπρικα, το δενδρολίβανο, τις λιαστές ντομάτες και το ντοματοχυμό. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Στη συνέχεια προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.





Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε τα σχεδόν βρασμένα ρεβίθια, ανακατεύουμε προσεκτικά και βράζουμε το φαγητό μας σκεπασμένο, ελέγχοντάς το που και που, αν χρειάζεται άλλο ζεστό νερό, μέχρι να βράσουν καλά. (Προσοχή: στο εξής δεν ανακατεύουμε με κουτάλι αλλά ανακινούμε την κατσαρόλα).

Όταν τα ρεβίθια μας βράσουν – ανάλογα με την ποιότητά τους χρειάζονται περίπου 40-45 λεπτά - και έχει χυλώσει η σάλτσα τους, τότε προσθέτουμε λίγο αλάτι, διότι έχουν αρκετό και οι λιαστές ντομάτες και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Τα σερβίρουμε ζεστά και, αν επιθυμούμε, προσθέτουμε από μία κουταλιά ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο για περισσότερη γεύση.


Άλλες συνταγές με Ρεβίθια

Ρεβίθια στο φούρνο με Κύμινο και Κόλιανδρο
Ριζότο με Ρεβίθια
Falafel ή Αραβικοί Ρεβιθοκεφτέδες
Χούμους

21 σχόλια:

  1. Καλημέρα Helen!Πολύ ενδιάφερουσα πρόταση θα τη δοκιμάσω σίγουρα!Ενα πιάτο γεμάτο βιταμίνες, πρωτεινες και άλλα χρήσιμα στοιχεία για τον οργανισμό!!!Μπράβο!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη μου!
      Να δοκιμάσεις κι αυτό το συνδυασμό που ξεφεύγει λίγο από τα γνωστά, αρκεί να σου αρέσει το πράσο. Πάντως τα όσπρια ταιριάζουν πολύ με τα λαχανικά.
      Φιλιά, να έχεις μια υπέροχη μέρα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέραααααααααα!!!!!!!
    Αυτό που αρέσει γενικώς σε αυτό το blog είναι η ανάλυση περί βιταμινών,προελεύσεις,κτλ.
    Με τρελαίνει...και γι αυτό σε θαυμάζω Helen!!!
    Τα ρεβίθια αυτά σίγουρα θα τα φτιάξω και έχω λόγους.
    1)μου αρέσει η πάπρικα
    2)επίσης το πράσο
    3)έχω δικής μου παραγωγής λιαστές ντομάτες
    4) φαντάζει στα μάτια μου λαχταριστό και νηστίσιμο πιάτο
    5)Μια εξαιρετική παραλλαγή
    Αυτά τα ολίγα...Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, καλή μου Μάρα!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, με συγκινείς!
      Μου αρέσει να ξεφεύγω από το την τυπική εισαγωγή-περιγραφή της συνταγής, όπου είναι δυνατόν. Μερικές πληροφορίες μπορεί να είναι χρήσιμες και ενδιαφέρουσες-το κριτήριο πάντα προσωπικό.
      Να δοκιμάσεις τη συνταγούλα, είναι εύκολη. Αφού έχεις και δικής σου παραγωγής ντοματούλες, φαντάζονται το άρωμα και τη γεύση του φαγητού!
      Φιλιά πολλά, να έχεις μια υπέροχη μέρα!

      Διαγραφή
  3. Από τα πολύ αγαπημένα μου όσπρια τα ρεβύθια, αυτό το πιάτο με τα λαχανικά και τα αρωματικά που έχει θα γίνεται πεντανόστιμο!
    Μου αρέσει και εμένα η εισαγωγή με τις πληροφορίες, θα προσθέσω και μια δικιά μου ρεβυθο-ανάμνηση/εμπειρία:
    Στο κτήμα της γιαγιάς μου παλιά όταν ήμουν παιδάκι και έσπερνε ρεβύθια, όταν φύτρωναν και μεγάλωναν τα δοκίμαζα πάντα και φρέσκα, βγάζοντάς τα από το "φασολάκι" τους ενώ ήταν πράσινα ακόμα.
    Η γεύση τους ήταν μοναδική, την έχω μετά από τόσα χρόνια ακόμα στο μυαλό μου!
    Καλή σου μέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, καλή μου Dark!
      Να είσαι καλά που μου ξανάφερες στη μνήμη αυτή την υπέροχη γευστική ανάμνηση των φρέσκων ρεβυθιών!!! Χρόνια ήταν ξεχασμένη! Υπέροχη η γεύση τους και το περιτύλιγμά τους λίγο αλμυρό, συνδυασμός αξέχαστος!
      Να είσαι καλά και να έχεις μια υπέροχη μέρα!

      Διαγραφή
  4. Ελενάκι μου θα ομολογήσω ότι κι εγώ, όταν βλέπω συνταγή σου, πρώτα απολαμβάνω τις πληροφορίες που μας δίνεις, ματά χαζεύω τις "νόστιμες" φωτογραφίες σου και μετά περνάω στην συνταγή, που ξέρω ότι θα είναι σίγουρα νόστιμη!
    Οπως αυτό το πικάντικο ρεβυθοπιάτο σου, που πολύ μου άρεσε!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, σε ευχαριστώ πολύ που τιμάς τόσο επισταμένα τις αναρτήσεις μου!
      Πολύ γλυκό από μέρους σου!
      Μου αρέσει να ασχολούμαι με διάφορες πληροφορίες που σχετίζονται με τα υλικά της συνταγής κι αρέσουν και σ' εσάς, τότε χαρά μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ και για την εμπιστοσύνη σου για το γευστικό αποτέλεσμα των συνταγών μου. Αυτό με τιμά!
      Φιλάκια κι ένα υπέροχο βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Ελένη μου!!
    Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο πολύ μου αρέσουν τα όσπρια, και ειδικά τα ρεβίθια! Συνεχώς ψάχνω καινούριους τρόπους για να τα μαγειρέψω! Όσα υλικά έχεις βάλει μου αρέσουν πολύ, οπότε δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το πιάτο σου θα είναι εξαιρετικό!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Κι εγώ είμαι υπέρ των οσπρίων γενικώς και μου αρέσει να πειραματίζομαι.
      Δοκίμασε και τα ρεβίθια με πράσο για να δεις πόσο διαφορετικά είναι και μάλλον πιο ελαφρά. Εγώ τα αποφλοιώνω.
      Σε ευχαριστώ πολύ.
      Φιλάκια, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Προσωπικά με τα ρεβιθάκια έχω σχέση λατρείας από παιδί!
    Σήμερα κάθε τρεις και λίγο βράζω με ότι τρόπο μου έρχεται κάθε φορά. Ενώ με διευκολύνουν αφάνταστα όταν τα έχω "απλώς βρασμένα σε αλατισμένο νερό" για να τα κάνω τη σαλάτα που επιθυμώ...με ταπεράκι για το γραφείο!
    Με καπνιστή πάπρικα τα έχω κάνει, με λουκάνικα, με πιπεριές χρωματιστές,με λεμονάκι, ρίγανη και θυμάρι...με πράσσο όμως όχι! Καιρός να το σκεφτώ κι' αυτό :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού σου αρέσουν τα ρεβίθια και έχεις όλα τα υλικά, έχεις μετέλθει διάφορους τρόπους δεν μένει παρά να τα δοκιμάσεις κι έτσι.
      Γίνονται νόστιμα και έχουν και το χορταρικό τους. Αναμένω εντυπώσεις.
      Καλό σου βράδυ, Πηνελόπη μου!

      Διαγραφή
  7. Ελένη για αύριο προγραμματίζω ρεβίθια και μπορεί να δοκιμάσω την ιδέα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ξανθή μου!
      Αν τελικά το αποφασίσεις, περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  8. Ενδιαφέρουσα ανάρτηση και η συνταγή των ρεβιθιών με τα πράσα αξιολογότατη!
    Οι σχετικές πληροφορίες, με τη διατροφική αξία των τροφών μας, είναι πάντα από τα πολύ όμορφα στοιχεία των αναρτήσεών σου.

    Την επόμενη φορά που θα φτιάξω ρεβίθια, θα φροντίσω να τα δοκιμάσω και έτσι...

    Καλό σου βράδυ Ελένη μου.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ζαμπία μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα πάντα ευγενικά σου λόγια. Με ενδιαφέρει η άποψή σου και την εκτιμώ πολύ. Πολλές φορές ψάχνοντας βρίσκω πολύ χρήσιμα πράγματα και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας. Χαίρομαι πολύ, όταν τα βρίσκετε χρήσιμα ή ενδιαφέροντα.
      Δοκίμασε κι αυτή τη version, θα σου αρέσει, αρκεί τα ρεβίθια να είναι βραστερά.
      (Πάντα αυτόν το φόβο έχω στα όσπρια).
      Φιλάκια και εύχομαι μια υπέροχη μέρα!

      Διαγραφή
  9. Και μένα μου άρεσε το πιάτο σου...πρωτότυπο έτσι που το έφτιαξες..πολύ ωραίο..το καταγράφω...ετοιμάζω την ανάρτηση με το παιχνίδι..γιατί παραάργησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Εύα!
      Σε ευχαριστώ, να το δοκιμάσεις όποτε μπορείς.
      Με την ησυχία σου, το παιχνίδι είναι διασκέδαση.
      Καλή υπόλοιπη μέρα!

      Διαγραφή
  10. Πωπωωωωω!!! Μου άρεσε πολύ το πιάτο σου Ελενίτσα μου!!! Νόστιμο, υγιεινό, χρωματιστό!!! Τέλειο...θα το φτιάξω σίγουρα γιατί λατρεύω και τα πράσα και τα ρεβίθια!!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κικίτσα!
      Πάντα με τον καλό λόγο, ευχαριστώ σε! Αφού σου αρέσουν τα υλικά, δεν είναι δύσκολο να το δοκιμάσεις. Αν ήμουν κοντά θα σου έστελνα!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  11. Υπέροχος συνδυασμός Ελένη! Και γευστικά και διατροφικά! Λαχανικά και όσπρια. Τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή