Το Hummus είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, εύκολα και απλά ορεκτικά ή σαλάτες της Μέσης Ανατολής. Απαραίτητα συστατικά του είναι τα ρεβίθια και το ταχίνι που δεν μπορούν να αντικατασταθούν.
Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για σπιτικό χούμους που χρησιμοποιούν διαφορετικά μπαχαρικά και ποσότητα σκόρδου. Τα ρεβίθια, φρέσκα ή κονσέρβα, νομίζω ότι δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα. Η συνταγή που σας δίνω είναι εύκολη και γρήγορη, όπως την έμαθα από τη φίλη μου την Amal από τη Συρία και τη δημοσιεύω για το φίλο μας τον Κώστα που μου τη ζήτησε και τη «στέλνουμε χαιρετίσματα» σ’ εκείνον και τη Νανά στην απέναντι ήπειρο!
Τ α Υ λ ι κ ά
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουτί ρεβίθια κονσέρβα, στραγγισμένα (περίπου 2 φλιτζάνια)
4 κουταλιές ταχίνι
1 φλιτζανάκι φρέσκο χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι νερό
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά κύμινο
Λίγα ρεβίθια ή κουκουνάρια (ψημένα) ή μαϊντανός (ψιλοκομμένος) για το γαρνίρισμα
Λίγο κύμινο ή πάπρικα
Ο δ η γ ί ε ς
Βάζουμε στο food processor το σκόρδο, τα ρεβίθια - κρατάμε μερικά - το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το νερό, αλάτι και πιπέρι, το κύμινο και 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αλέθουμε τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου γίνουν μια κρέμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μέτριο μπολ, ισιώνουμε την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με πιπέρι, κύμινο ή πάπρικα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και διακοσμούμε με τα ρεβίθια που είχαμε κρατήσει.
Σερβίρουμε με κράκερ ή με μπαστουνάκια ωμών λαχανικών, όπως καρότα, αγγουράκια, σέλινο ή με αραβική πίτα. Κόβουμε την πίτα σε λεπτά τρίγωνα κομμάτια, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 200 ° C.
Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε το χούμους σε ρηχό σκεύος, να δημιουργήσουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια με καβουρντισμένα κουκουνάρια και φύλλα δυόσμου.
Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για σπιτικό χούμους που χρησιμοποιούν διαφορετικά μπαχαρικά και ποσότητα σκόρδου. Τα ρεβίθια, φρέσκα ή κονσέρβα, νομίζω ότι δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα. Η συνταγή που σας δίνω είναι εύκολη και γρήγορη, όπως την έμαθα από τη φίλη μου την Amal από τη Συρία και τη δημοσιεύω για το φίλο μας τον Κώστα που μου τη ζήτησε και τη «στέλνουμε χαιρετίσματα» σ’ εκείνον και τη Νανά στην απέναντι ήπειρο!
Τ α Υ λ ι κ ά
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουτί ρεβίθια κονσέρβα, στραγγισμένα (περίπου 2 φλιτζάνια)
4 κουταλιές ταχίνι
1 φλιτζανάκι φρέσκο χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι νερό
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά κύμινο
Λίγα ρεβίθια ή κουκουνάρια (ψημένα) ή μαϊντανός (ψιλοκομμένος) για το γαρνίρισμα
Λίγο κύμινο ή πάπρικα
Ο δ η γ ί ε ς
Βάζουμε στο food processor το σκόρδο, τα ρεβίθια - κρατάμε μερικά - το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το νερό, αλάτι και πιπέρι, το κύμινο και 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αλέθουμε τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου γίνουν μια κρέμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μέτριο μπολ, ισιώνουμε την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με πιπέρι, κύμινο ή πάπρικα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και διακοσμούμε με τα ρεβίθια που είχαμε κρατήσει.
Σερβίρουμε με κράκερ ή με μπαστουνάκια ωμών λαχανικών, όπως καρότα, αγγουράκια, σέλινο ή με αραβική πίτα. Κόβουμε την πίτα σε λεπτά τρίγωνα κομμάτια, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 200 ° C.
Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε το χούμους σε ρηχό σκεύος, να δημιουργήσουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια με καβουρντισμένα κουκουνάρια και φύλλα δυόσμου.
Τα ρεβίθια να είναι βρασμένα ή ωμά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Δέσποινα και καλώς ήλθες!
ΔιαγραφήΤα ρεβίθια στο βαζάκι είναι προβρασμένα. Αν εσύ θέλεις να φτιάξεις
φρέσκα, θα τα μουλιάσεις και μετά θα τα βράσεις μέχρι να μαλακώσουν
αλλά να μη λιώσουν. Θα τα στραγγίσεις, θα τα αφήσεις να κρυώσουν και
μετά θα τα κάνεις πουρέ.
Ελπίζω να βοήθησα!
Θα τη δοκιμάσω!! Ευχαριστώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν λές κουταλιές, εννοείς κουταλι σούπας κ όταν λες κουταλάκι εννοείς κουταλάκι του γλυκού? Σωστά? Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς, πολύ σωστά! Κι εγώ ευχαριστώ για την επίσκεψη!
ΔιαγραφήΦλυτζανι=κούπα ή φλυτζανακι του καφέ? Ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Jenny!
ΔιαγραφήΌπου αναφέρεται φλιτζάνι είναι μετρική κούπα 250 ml δική μου. Εάν έχεις των 200 ml πειράζει.
Το φλιτζανάκι του καφέ (ελληνικού) αναφέρεται στη συνταγή έτσι.
Καλή Πρωτοχρονιά!