Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Σε ένα Μαροκινό εστιατόριο

Πολύ καιρό είχαμε να επισκεφτούμε ένα Μαροκινό εστιατόριο. Η κουζίνα του Μαρόκου είναι από τις καλύτερες του Αραβικού κόσμου, χωρίς καυτερό πιπέρι, χρησιμοποιεί πολύ τον κρόκο/ζαφορά και κάποια πιάτα της είναι επηρεασμένα από την Ισπανική και την Ιταλική κουζίνα.



Όσοι έχουν ταξιδεύσει στο Μαρόκο, θα έχουν εντυπωσιαστεί από τα εκεί παραδοσιακά εστιατόρια, ιδιαίτερα αυτά που στεγάζονται σε αναπαλαιωμένα παλάτια (Riyadh ) και σερβίρουν ντόπιες συνταγές με συνοδεία μαροκινής μουσικής.


Χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα της Μαροκινής κουζίνας είναι το κους κους, η pastilla, δηλαδή η ατομική πίτα από κρέας περιστεριού με αυγά και το tagine, είδος φαγητού με διάφορα κρεατικά ή ψάρι, λαχανικά και φρούτα, μαγειρεμένα και σερβιρισμένα στο πήλινο σκεύος που ονομάζεται κι αυτό tajin ή tagine.
Τα Tagines παραδοσιακά χρησιμοποιούνται από τους Μαροκινούς νομάδες και θεωρούνται φορητοί φούρνοι που μπαίνουν πάνω σε μαγκάλια με κάρβουνο.
Είναι πήλινα σκεύη από τη Βόρεια Αφρική. Αποτελούνται από μία στρογγυλή βάση-πιάτο, μάλλον ρηχή, που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα του φαγητού και καλύπτεται από ένα κωνικό καπάκι.

Το καπάκι σχεδόν σφραγίζει με τη βάση, ώστε να διατηρεί σταθερή τη θερμότητα και την υγρασία εσωτερικά, καθ' όλη τη μακρά διαδικασία μαγειρέματος, και να μην αφήνει το φαγητό να στεγνώσει. Η κωνική του σχεδίαση βοηθάει τους νόστιμους υδρατμούς να επιστρέφουν στη βάση και να κάνουν τη σάλτσα του φαγητού εξαιρετικά νόστιμη.
Το καπάκι έχει μια εκτεταμένη λαβή στο πάνω μέρος του, η οποία έχει σχεδιαστεί για να παραμείνει δροσερή και έτσι να λειτουργήσει ως μια λαβή.
Τα Tagines κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων και σήμερα χρησιμοποιούνται για διακόσμηση αλλά και για μαγείρεμα.

Το εδώ Μαροκινό εστιατόριο είναι πολύ καλό. Εντυπωσιακή η είσοδός του, άνετο και φωτεινό το εσωτερικό, οι τοίχοι διακόσμημένοι με πολύχρωμα πλακάκια, οι πολυθρόνες και οι καναπέδες καθαροί και άνετοι και από την οροφή κρέμονται καταπληκτικά φωτιστικά.


 Αρχίσαμε με μια ποικιλία από Μαροκινές σαλάτες που  δεν μας άρεσε ιδιαίτερα.










Αντίθετα τα μικρά ψωμάκια ήταν νόστιμα, αφράτα και ζεστά.

Φάγαμε -φυσικά!- tajin με κοτόπουλο, λαχανικά και ζαφορά, πολύ μαλακό και νόστιμο

και tajin της Φεζ,

δηλαδή αρνάκι με δαμάσκηνα και αμύγδαλα, ένα καταπληκτικό, πολύ νόστιμο πιάτο.
Τα διάφορα μικρά Μαροκινά γλυκάκια που μας πρόσφεραν στο τέλος δεν με εντυπωσίασαν, εκτός από τα μικρά στρογγυλά, φτιαγμένα από χουρμάδες, καβουρντισμένο σουσάμι και ανθόνερο.

Αντίθετα με εντυπωσίασαν πολύ τα παλιά μαγειρικά σκεύη από αλπακά που κοσμούσαν την είσοδο. Πραγματικά τα ζήλεψα!

16 σχόλια:

  1. Αχ να ήμουν σ΄ενα τέτοιο κι εγώ,και γενικά τώρα που το σκέφτομαι έχει τύχει να βρεθώ σ΄αυτά τα μέρη(με το καράβι),καλό Σ/Κ φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα σκεύη για το μαγείρεμα πολύ τα κοιτάζω τελευταία αλλά που να τα βάλω όλα!!!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, Ροδάνθη. Είσαι πολύ τυχερή που ταξίδευσες και έχεις τόσες εικόνες από τις χώρες που γνώρισες. Σου εύχομαι κι άλλα ταξίδια. Καλό Σ/Κ, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ, Ξανθή μου, είναι πανέμορφα και γίνονται τέλεια διακοσμητικά στην κουζίνα, αν έχεις χώρα. Εγώ γενικά λατρεύω τα κεραμικά. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Ελένη.
    Όμορφη γαστριμαργική ξενάγηση!

    Αυτά τα αναπαλαιωμένα παλάτια (Riyadh) είναι εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, φτιαγμένα από μάστορες με γνώση και μεράκι!
    Ακόμα το ότι τα αναπαλαιώνουν σεβόμενοι την κάθε τους λεπτομέρεια για να τους αλλάξουν χρήση, δείχνει πόσο σέβονται και αξιοποιούν τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.

    Η Μαροκινή κουζίνα είναι νοστιμότατη και το κους κους, όπως λες, το χαρακτηριστικό της.
    Το tagine είναι πανέμορφο σκεύος και πέρα από τη χρηστικότητά του γίνεται εκπληκτικό έργο τέχνης, τελικά!

    Ζήλεψα το αρνάκι με τα αμύγδαλα! Θα μας το φτιάξεις μια μέρα, να το δούμε και να το αποφασίσουμε να το δοκιμάσουμε.

    Ευχαριστώ για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα ανάρτηση.

    Καλή Κυριακή!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελενάκι μου μας ταξίδεψες κι εμάς γευστικά!
    Φαίνεται πολύ όμορφο εστιατόριο,με ενδιαφέρουσα κουζίνα και ωραία διακόσμηση!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Ζαμπία.
    ¨Έχεις απόλυτο δίκαιο για τα αρχοντικά του Μαρόκου: η αρχιτεκτονική τους, τα πλακάκια , τα μπαλκόνια, οι κήποι τους είναι μοναδικά.
    Και η κουζίνα τους πολύ καλή. Λϊγο με τα γλυκά τους δε συμφωνώ, ίσως επειδή γνώρισα την ποικιλία και το μεγαλείο της Μέσης Ανατολής!
    Και βέβαια θα το μαγειρεύσω το αρνάκι, αλλά λίγο αργότερα. Εδώ έχουμε καταπληκτικό κρέας.
    Εύχομαι καλή υπόλοιπη Κυριακή και καλή εβδομάδα από αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Ελενάκι.
    Χαίρομαι, αν κατάφερα να σας παρασύρω σε ένα γευστικό ταξίδι! Η Μεσόγειος είναι ένα θαυματουργό μέρος, με ποικιλία γεύσεων, αρωμάτων και συνηθιών. Αγαπημένο μέρος. Δεν είναι τυχαίο που γύρω της άνθισαν τόσοι πολιτισμοί. Νομίζω;
    Καλή σου εβδομάδα και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίο "ταξίδι" Ελένη μου.
    Κι' εγώ στο αρνάκι με τα δαμάσκηνα κόλλησα... Πρέπει να το "ψάξουμε" λοιπόν.
    Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελένη μου σκηνές από τις χίλιες και μία νύχτες φέρνουν στο μυαλό τα αρχοντικά του Μαρόκου και η κουζίνα πολύ καλή. Ιδιότυπη αραβική χώρα το Μαρόκο εκεί στο ένωμα του Ατλαντικού με τη Μεσόγειο με φόντο τα κόκκινα βουνά του Ατλαντα και μια ιδέα Σαχάρας! Αυτό αντανακλά και η μαγειρική τους!
    Αν ξέρεις, πώς λέγεται το σκεύος στην τελευταία φωτογραφία; Από ένα τέτοιο μας είχαν σερβίρει στο Μαρακές -προ αμνημονεύτων ετών, κρέας με κάτι (από την κεντρική κατσαρόλα;) και λαχανικά από την μεγαλύτερη τριγύρω και κάπου μέσα έχουν και τη φωτιά (;;;;) ωσάν μαγγάλι (;;;.Ή τα έχω κάνει αχταρμά στο μυαλό μου λόγω της αμείλικτης παρέλευσης του χρόνου;
    Πέρνα αν θέλεις από το Αγάπη για Δημιουργία να παραλάβεις ένα βραβείο. Με πολλή αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα, Πηνελόπη. Κι εμένα μου άρεσε πολύ και πήρα τη συνταγή. Θέλω όμως να το προγραμματίσω για να το φτιάξω και να το δημοσιεύσω. Κάνετε λίγη υπομονή ή μάλλον αρκετή; Ευχαριστωωωωωωωω!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σοφία μου, δεν μου είπαν το όνομα του σκεύους αλλά η χρήση του είναι αυτή που περιγράφεις. Μέσα σ' αυτό σερβίρουν το φαγητό, κρέας με χορταρικά και το κρατούν ζεστό πάνω στο τραπέζι. Όταν μου το περιέγραψαν μου θύμισε μια πέτρινη κατσαρόλα που έχουν στην Κορέα και τη χρησιμοποιούν΄κατά τον ίδιο τρόπο.
    Σε ευχαριστώ πολύ για το όμορφο βραβείο, πολύ γλυκό από μέρουε σου.
    Καλημέρα και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με θέλεις κι εμένα μαζί Ελένη μου;;;; Πολύ μου αρέσει όπως και οι αναρτήσεις με τα ταξίδια σου!!!
    Πολλά φιλιά και πέρνα από το σπιτάκι μου αύριο το πρωί...θα σε περιμένει ένα βραβείο. Λέω αύριο το πρωί γιατί τώρα ετοιμάζω την ανάρτηση. Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. βασιλικη σαλα!τανζιν δεν εχω,μα θελω να δοκιμασω φαγητο που εχει μαγειρευτει ετσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα Cook. Δεν χρειάζεται το ειγικό αυτό σκεύος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πήλινη γάστρα ή ρηχή κατσαρόλα. τα μπαχαρικά είναι εκείνα που κάνουν τη διαφορά. Δοκίμασε ένα αρνάκι της Fez.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ειμαι ενα παιδι απο το μαροκο,χαιρομαι που σας ενδιαφέρει την μαροκινη κουζινα και γενικά του μαροκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή