Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Kheer ή Ινδική πουτίγκα ρυζιού

Ένα εύκολο και μυρωδάτο Ινδικό γλυκό που θυμίζει το δικό μας ρυζόγαλο αλλά σε μια πιο πλούσια και αρωματική εκδοχή. Σε κάθε παραδοσιακή γιορτή στην Ινδία είναι απαραίτητο το εορταστικό μενού να περιλαμβάνει και Kheer, που στα Hindi σημαίνει γλυκιά πουτίγκα. Το Kheer είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά των Ινδών. Στη νότια Ινδία είναι γνωστό και με το όνομα Payasam Pal (= πουτίγκα γάλακτος).
Επειδή η Ινδία είναι μια μεγάλη χώρα, υπάρχουν πολλές εκδοχές της συνταγής αυτής, με μικρές διαφορές κατά περιοχές, όπως με ή χωρίς ξηρούς καρπούς, αλλά τα βασικά συστατικά της είναι το ρύζι και το γάλα. Η συνταγή που ακολουθεί είναι σπιτική.




Τα Υλικά

5 φλιτζάνια γάλα πλήρες ή 3 φλιτζάνια γάλα και 2 γάλα καρύδας
½ φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι, πλυμένο και ελαφρά σπασμένο
3 κουταλιές ζάχαρη άσπρη
½ κουταλάκι τριμμένο κάρδαμο
2 κουταλιές ροδόνερο
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και χονδροκομμένα
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες, πλυμένες και σκουπισμένες
1 κουταλιά τριμμένη καρύδα
½ κουταλάκι κρόκος Κοζάνης (προαιρετικά)

Οδηγίες

Πλένουμε, στεγνώνουμε και τρίβουμε λίγο το ρύζι σε ένα γουδί.

Ζεσταίνουμε το γάλα και, πριν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το ρύζι, το κάρδαμο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρις ότου η πουτίγκα αρχίσει να πήζει. (Προσέχουμε πάντα να μην μας κολλήσει).
Τότε προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, την καρύδα και το ροδόνερο.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον κρόκο, μουλιασμένο σε μια κουταλιά ζεστό νερό.


Μοιράζουμε το μείγμα σε τέσσερα μπολάκια ή τη σερβίρουμε σε ένα μεγάλο μπλογκ. Διακοσμούμε με ασπρισμένα αμύγδαλα ή σταφίδες ή τριμμένη καρύδα ή κρόκο.

Η πουτίγκα τρώγεται ζεστή ή χλιαρό ή ακόμα κρύα.

Tips
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ποικιλία αποφλοιωμένων ξηρών καρπών και όχι μόνο αμύγδαλα.
Στο τέλος το μείγμα μας δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτό και μπορούμε να το αραιώνουμε με λίγο ζεστό γάλα.

18 σχόλια:

  1. Μου αρέσει πολύ αυτή η συνταγή.Θα προμηθευτώ γάλα καρύδας και θα την φτιάξω σίγουρα..Θα την αναδημοσιεύσω μετά του λινκ...καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Ελένη, θα το έτρωγα ευχαρίστως χωρίς το γάλα καρύδας όμως.Μια φορά το χρησιμοποίησα και δεν υπάρχει δεύτερη για μένα τουλάχιστον.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρότι ο συνδυασμός ρυζιού με γάλα δεν με δελεάζει (ουδέποτε ήμουν λάτρης του ρυζόγαλου), η συγκεκριμένη συνταγή με τους ξηρούς καρπούς, την καρύδα και τις σταφίδες νομίζω ότι πρέπει να δοκιμασθεί. Που στην ευχή θα βρω γάλα καρύδας στην Αθήνα;
    Ελένη πολύ χρήσιμες και κατατοπιστικές οι πληροφορίες για την προέλευση του γλυκού.
    Να έχεις ένα πολύ όμορφο Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. P.s. άλλαξε η εμφάνιση του blog ή είναι ιδέα μου;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Ελένη όλα καλά;Πολύ ωραίο φαίνετε το καρυδορυζόγαλο(ωραία δε το είπα)είναι κάτι τελείως διαφορετικό απο αυτό που ξέρουμε και που έχουμε μάθει αλλά σίγουρα θα ήθελα να το δοκιμάσω.Φιλιά καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Μάρα. Χαίρομαι που σου άρεσε, εμείς το τρώμε και έξω αλλά και στο σπίτι, είναι αρκετά πλούσιο.
    Αν δεν σου αρέσει η καρύδα, χρησιμοποιείς μόνο σκέτο γάλα.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Ξανθή, δοκίμασέ το με γάλα μόνο, αξίζει. Είναι γευστικό και μυρωδάτο.
    Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Σοφία. Είσαι καταπληκτική που πρόσεξες τις αλλαγές! Λίγη ανανέωση χρειάζεται.
    Γάλα καρύδας μπορείς να φτιάξεις και από την τριμμένη καρύδα, αν τη μουλιάσεις σε χλιαρό νερό και την σουρώσεις. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις και απλό γάλα. Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει. Εγώ το προτιμώ χλιαρό, όχι κρύο.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Ροδάνθη μου, όντως είναι διαφορετικό αλλά πλούσιο, νόστιμο και μυρωδάτο. Αν σου αρέσει το γάλα, δοκίμασέ το΄. Είναι πολύ εύκολο.
    Φιλιά, καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελένη μου ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή για γάλα καρύδας, έξυπνη.
    Ως προς την εμφάνιση του blog, όμορφη και ονειρικό το τοπίο με την άχλη να καλύπτει το έδαφος!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κρεμώδες και με ξηρούς καρπούς ε; Με βάζεις σε σκέψεις πολλές Ελένη μου...
    Γάλα καρύδας έχω χρησιμοποιήσει δύο τρεις φορές σε κάποια κεϊκς, αλλά αυτό νομίζω πως θα ήταν πολύ του γούστου μας με κανονικό πλήρες γάλα και ίσως και μια μικρή προσθήκη κρέμας γάλακτος.
    Πρέπει να αποφασίσω να το κάνω σύντομα...
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σίγουρα είναι πολύ πιο "πλούσιο" από το δικό μας ρυζόγαλο!
    Γάλα καρύδας πάντα έχω στο σπίτι, το χρησιμοποιώ αρκετά συχνά σε φαγητά με κάρυ, θα δοκιμάσω να φτιάξω το γλυκάκι Ελενάκι και θα σου πω εντυπώσεις!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να πω και στο Σοφάκι που ρωτάει για το γάλα καρύδας στην Αθήνα, και ο Βασιλοπουλος έχει, αλλά και πολλά καταστήματα του Σκλαβενίτη επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γευστικότατη η συνταγή σου Ελένη μου... θα την κρατήσω για να την φτιάξω.. Φιλιά...Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σοφία μου θα σου δώσω επί πλέον πληροφορία στο blog σου. καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα Πηνελόπη. Με γάλα καρύδας είναι η άλλη εκδοχή που το κάνει πιο ελαφρύ και δίνει περισσότερο άρωμα. Εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανονικό γάλα.
    Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλή σου μέρα, Ελενάκι. Αν το φτιάξεις, περιμένω εντυπώσεις που ελπίζω να είναι θετικές.
    Ευχαριστώ για την πληροφορία που μας έδωσες.
    Καλή εβδομάδα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εύα μου, με συγχωρείς που άργησα να απαντήσω στο σχόλιό σου. Χαίρομαι που σου άρεσε, δοκίμασέ το και πες μου. Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή