Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Curry λαχανικών

Παλιότερα είχα δημοσιεύσει το κοτόπουλο με κάρυ, μια από τις πολλές συνταγές με κάρυ που μαγειρεύω στο σπίτι, γιατί μας αρέσει πολύ η Ασιατική κουζίνα.
Έχω πειραματιστεί πολύ, πριν καταλήξω στις συγκεκριμένες συνταγές που σας προτείνω και έχω μειώσει την ποσότητα μερικών υλικών.
Η σημερινή συνταγή για Ινδικό κάρυ λαχανικών είναι γρήγορη και εύκολη , όχι πάρα πολύ καυτερή αλλά πολύ νόστιμη.
Τα λαχανικά που χρησιμοποίησα είναι τα βασικά της αυθεντικής Ινδικής συνταγής, πάντα φρέσκα και όχι κατεψυγμένα, και δεν πρόσθεσα γιαούρτι, γιατί δεν έγινε ιδιαίτερα καυτερό.
Εσείς, βέβαια, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του τσίλι, φρέσκο ή σε σκόνη,  αν θέλετε το κάρυ σας να γίνει πραγματικά Ινδικό!


Τα Υλικά
¼ φλιτζανιού φυτικό βούτυρο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια χονδροκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κουταλιά τριμμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ
2 μεγάλα καρότα, κομμένα χονδρές ροδέλες
10-12 μικρά μπουκετάκια κουνουπίδι
2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κύβους
3 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους (προαιρετικά)
Μερικά φρέσκα φασολάκια, κομμένα μικρά κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά, χονδροκομμένη
2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
Αλάτι
1 ματσάκι κόλιανδρο χονδροκομμένο
Ο χυμός από ½ λεμόνι

Για το μείγμα curry
½ κουταλάκι σπόρους μουστάρδας
½ κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι πάπρικα
2 μικρά κόκκινα τσίλι χωρίς τους σπόρους
1 κουταλάκι turmeric (κουρκουμάς)
1 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών κάρυ ή garam masala
1 φύλλο δάφνης
6 φύλλα κάρυ φρέσκο ή αποξηραμένο

Οδηγίες

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα τσιλι και τη δάφνη, ανακατεύοντας συνεχώς,  έως ότου αναδείξουν τα αρώματά τους – προσοχή, να μην μας παρασύρει η εξωτική ατμόσφαιρα της κουζίνας και ξεχαστούμε ! - και αρχίσουν να σκάνε οι σπόροι μουστάρδας.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο, τη τζίντζερ, το κρεμμύδι και τα φύλλα κάρυ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα κομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για 5 λεπτά.

Κατόπιν προσθέτουμε στα λαχανικά το μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά.

Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο, όσο να καλυφθούν τα λαχανικά και σιγοβράζουμε το κάρυ, μέχρις ότου αυτά μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν λίγο τραγανά.  Αλατίζουμε, όσο μας αρέσει.

Πριν κατεβάσουμε το κάρυ από τη φωτιά, προσθέτουμε το φρέσκο κόλιανδρο και το χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε το κάρυ ζεστό και το συνοδεύουμε με γιαούρτι, λευκό ρύζι και Ινδικά ψημένα ψωμάκια ή λεπτές ψημένες Αραβικές πιτούλες που τις βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.

Καλή μας όρεξη!

10 σχόλια:

  1. εγώ θα πάρω την μερίδα μου με τις πιτούλες, θα είναι εξαιρετικό !!!

    φιλια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν κατορθώσω να συγκεντρώσω όλα τα υλικά, θα το φτιάξω του καλού μου, είμαι σίγουρη ότι θα τον ενθουσιάσει το πιάτο σου Ελενάκι!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Μαράκι. Και βέβαια να πάρεις, όσο θες, επειδή είναι πικάντικο γίνεται και συνοδευτικό μπύρας ή ούζου.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελενάκι, αν δε βρίσκεις όλα τα υλικά να μου πεις να σου φέρω ευχαρίστως, όταν το Δεκέμβρη θα έρθω στην Ελλάδα.
    Σκέψου το-βέβαια και όποιος άλλος θέλει κάτι που δεν το βρίσκει εκεί.
    Συμφωνώ να του φτιάψεις ένα curry κι όχι μόνο να περιποιείσει τους μικρούς.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου φύλαξες μεριδούλα εεεε;;;; μ'αρέσουν πολύ τα πικάντικα φαγητά
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως πικάντικο Αστεράκι θα πάρεις διπλή μεριδούλα!
    Καλό βράδυ, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικά πικάντικο Ελένη μου αλλά και υγιεινό. Με λιγες μετατροπές (όχι αλάτι και σωτάρισμά σε νερό) θα φτιαχτεί λίαν συντόμως! Μου έδωσες πολύ ωραία ιδέα να είσαι καλά! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. που θα βρω όλα αυτά τα υλικά μου λες τώρα που μου άνοιξες την όρεξη???????????????????????????

    καλό βράδυ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σοφία μου, μην βάζεις αλάτι, έχει τόσες νοστιμιές που δεν θα το καταλάβεις.Χαίρομαι που σου έδωσα ιδέα. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ζαχαρούλα μου καλή , να σου στείλω εγώ μεριδούλα να μην στενοχωριέσαι με τα υλικά!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή