Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ένα ταξίδι στην Ανατολή των αρωμάτων

Καλό μήνα! Πρωτομαγιά σήμερα, ημέρα των χρωμάτων και των αρωμάτων! 
 Τα ποικίλα χρώματα και το συμβολισμό τους και τα γλυκά, φυσικά αρώματα έμαθα κι εγώ να εκτιμώ στην Ανατολή. Είναι λίγο έντονα, περισσότερο απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει αλλά πολύ ευεργετικά στη διάθεση και τα συναισθήματά μας.- ας μην ξεχνάμε την αρωματοθεραπεία που συνηθίζεται πολύ σήμερα.
Στην Αραβική Ανατολή πιστεύουν ότι τα αρώματα, προ πάντων δε οι αρωματικές φυτικές ρητίνες, εξαγνίζουν και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα - άλλωστε αυτή είναι μια πανάρχαια αντίληψη! Πιστεύουν επίσης ότι την κάνουν πιο εορταστική και απομακρύνουν κάθε κακό. Είναι τιμή για τον επισκέπτη να αρωματίσουν το σπίτι τους καίγοντας μέσα σε παραδοσιακά λιβανιστήρια αρωματικά ξύλα και ρητίνες. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ότι τους είναι αγαπητός και καλοδεχούμενος!



Στη φωτογραφία μεγάλο και μικρό τυπικό λιβανιστήρι από τη Σαουδική Αραβία.


Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα «μυρωδάτο ταξιδάκι» στον κόσμο των αρωμάτων και των αρωματικών πρώτων υλών κι ας «ξυπνήσουμε» όλες μας τις αισθήσεις:
Η πιο γνωστή σ’ εμάς αρωματική ρητίνη είναι το λιβάνι που στα Αραβικά λέγεται Bakhoor (عود) και θεωρείται από τους Χριστιανούς το αγνότερο θυμίαμα. Είναι μια αποξηραμένη ρητίνη με γλυκό άρωμα και προέρχεται από το δέντρο Boswellia, το οποίο την εποχή της γέννησης του Χριστού φύτρωνε στην εδώ Αραβία, την Ινδία και την Αιθιοπία. Το εμπόριο του λιβανιού γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τότε το λιβάνι ήταν τόσο πολύτιμο, όσο σήμερα τα κοσμήματα και τα πολύτιμα μέταλλα. Πριν έρθω εδώ, δεν γνώριζα πόσα χρώματα έχει αυτή η ρητίνη, πριν αναμειχθεί με διάφορα υλικά και γίνει το γνωστό λιβάνι του εμπορίου. Ήταν για μένα μια έκπληξη. Δείτε χρώματα και ποικιλίες λιβανιού.
  Επάνω κόκκινο με καταπληκτικό άρωμα και κάτω άσπρο-κίτρινο.
Η σμύρνα (μύρο) είναι ένα άλλο αρωματικό ρετσίνι που παράγεται από τις χαρακιές της φλούδας ενός μικρού δέντρου της ερήμου που λέγεται επιστημονικά Commiphora Myrrha ή Balsamodendron Myrrha, κοινώς dindin. Η σμύρνα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη κατά τους βιβλικούς χρόνους και εισαγόταν από την Ινδία και την Αραβία.
Εκτός από τις ρητίνες υπάρχουν και αρωματικά ξύλα, όπως το Σανταλόξυλο (sandalwood amyris). Είναι το ξύλο του αειθαλούς δένδρου Amyris balsamifera που φτάνει τα 10μ ύψος.
  Από την καρδιά του κορμού του δένδρου αυτού βγαίνει με απόσταξη ένα πολύτιμο αιθέριο έλαιο, το σάνταλο -το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Οίκοι αρωμάτων- που συνδέεται με θρησκευτικές τελετουργίες στους ινδοϊστικούς ναούς και φημίζεται για τις καταπραϋντικές, αφροδισιακές και τονωτικές ιδιότητές του.
Αλλά το κατ’ εξοχήν αγαπημένο Αραβικό άρωμα είναι το Oudh (Ουντ), Agarwood ή Eaglewood, που είναι το ακριβότερο άρωμα στον Κόσμο. Πρέπει να πληρώσει κάποιος χίλια (και βάλε!)δολλάρια για ελάχιστα μόλις γραμμάρια! Το όνομά του το πήρε από την περιοχή της Ινδίας Oudh ή Oude, σήμερα Uttar Pradesh, με πρωτεύουσα την πόλη Awadh.
Το Oudh παρασκευάζεται από μια αρωματική ρητίνη που παράγει το δένδρο Agarwood για να προστατευθεί από ένα μικρόβιο που το προσβάλλει και απειλεί να το ξηράνει.
  Το Oudh σήμερα είναι σπάνιο, ιδιαίτερα το καλής ποιότητας, γιατί και το δένδρο που παράγει τη ρητίνη είναι υπό εξαφάνιση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν το επιθυμούν. Εξακολουθεί να είναι πολύ αγαπημένο και ξεχωριστό. Γι' αυτό σε όλες τις Αραβικές χώρες υπάρχουν πολυτελή καταστήματα που πουλάνε ξύλο και άρωμα Oudh και τα προσφέρουν μέσα σε πολυτελέστατες κασετίνες. Δείτε μερικές και θαυμάστε!
Επειδή το συγκεκριμένο άρωμα είναι μάλλον βασιλικό απόκτημα, οι κοινοί θνητοί αρκούνται σε ξυλαράκια κατώτερης ποιότητας που όμως, όταν καούν, δίνουν εξαιρετικό αλλά κάπως βαρύ άρωμα στο χώρο. Στο ταξίδι μας αυτό δεν είναι σωστό να σας δείξω μόνο την πολυτέλεια αλλά και την απλότητα που έχει ζωή και δείχνει το μεράκι του δημιουργού. Δείτε τα μικρά πήλινα λιβανιστήρια μου από την Υεμένη. Τα βρήκα σε ένα souk –τοπική αγορά – και τα λάτρευσα. Δεν είναι υπέροχα;
Εδώ τελειώνει αυτό το διαφορετικό μας «ταξίδι» στον υπέροχο κόσμο των αρωμάτων της Ανατολής! Ελπίζω να σας άρεσε.

12 σχόλια:

  1. Καλό Μήνα!!!
    Σε ευχαριστούμε για όλες αυτές τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα Ελενάκι, καλή Πρωτομαγιά!
    Μας γέμισες όμορφα εξωτικά αρώματα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή Πρωτομαγιά, Ξανθή μου, και καλό μήνα. Χαίρομαι που σου άρεσε το ταξίδι των αρωμάτων. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Πρωτομαγιά, Έλενά μου, καλό μήνα με υγεία! Είπα να σας ταξιδεύσω εκεί που δεν υπάρχει τουρισμός. Πού να τα μυρίσεις κι από κοντά, να δέίς πόσο γλυκά είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς σε βρήκα και Καλό μήνα!!!
    Σ' ευχαριστούμε για τις πληροφορίες...
    Καλά να περνάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλωσόρισες, ε.μ.Σου εύχομαι καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα.
    Ελπίζω να τα λέμε συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα, painter,καλώς ήρθες στην παρέα μας. χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση. Να είσαι καλά. Θα χαρώ να τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό μήνα και καλή εβδομάδα να έχεις.Όμορφο και αρωματικό το ταξίδι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα, Para-kelsoscooks, καλή εβδομάδα και καλό μήνα. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή εβδομάδα και καλό Μήνα! Με ταξίδεψες πραγματικά με την ανάρτηση αυτή στις χίλιες και μία νύχτες! Νά' σαι καλά! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα, Σοφία, πολύ χαίρομαι που ταξίδευσες. ΄Σε φιλώ και σου εύχομαι καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή