Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Γαρίδες αλά Sri Lanka - Devil Shrimps



Πριν πολλά χρόνια είχαμε κάνει ένα καταπληκτικό ταξίδι στη Sri Lanka, την πάλαι ποτέ Κεϋλάνη, το νησί του τσαγιού, για να παραστούμε στον παραδοσιακό γάμο του φίλου μας του Sarath. Μείναμε αρκετά και περάσαμε υπέροχα!
Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία, εκτός από τις ομορφιές της εξωτικής χώρας, να γνωρίσουμε τα φρούτα της, την κουζίνα της, άγνωστη μέχρι τότε σ' εμάς, και τα παράξενα υλικά που χρησιμοποιούσαν στα διάφορα πιάτα τους.



Τα φαγητά τους ήσαν πολύ ευπαρουσίαστα με πρώτη ύλη τα θαλασσινά και, φυσικά, περιείχαν αρκετό καυτερό πιπέρι! Βλέπετε οι κλιματολογικές συνθήκες το απαιτούσαν για αποφυγή αλλοίωσης των τροφών, λόγω της μεγάλης ζέστης.
Εκεί πρωτοδοκιμάσαμε κι αυτή την παραδοσιακή συνταγή, τις Devil Shrimps (= γαρίδες του διαβόλου) που δικαιολογούν απολύτως την ονομασία τους, λόγω της ποσότητας του καυτερού πιπεριού που περιείχαν!


Αν και ήσαν εξαιρετικά καυτερές για τα δικά μας δεδομένα, η σάλτσα τους ήταν εξαιρετικά νόστιμη. 
Αργότερα έμαθα ότι ενίσχυαν τη γεύση της χρησιμοποιώντας μικρά κομμάτια ψαριού, αποξηραμένου στον ήλιο! Τέτοια flakes ψαριού έφερα μαζί μου στην Ελλάδα και, όταν τελείωσαν, τα αντικατέστησα με μικρές αποξηραμένες γαρίδες που βρήκα στην εδώ αγορά.



Η εκδοχή αυτής της συνταγής που σας προτείνω είναι αρκετά ήπια, σεμνή θα έλεγα, μην τη φοβηθείτε. Χρησιμοποιείστε οπωσδήποτε καυτερές πιπεριές για να γίνει πικάντικη, όμως όσο σας αρέσει ή όσο αντέχετε!




Τα Υλικά

½ κιλό γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
(Αφήνετε σε μερικές τα πόδια και την ουρά για περισσότερη γεύση)
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, χονδροκομμένα 
2 ώριμες τομάτες, ξεφλουδισμένες και χονδροκομμένες
3 πράσινες μακριές πιπεριές, κομμένες κυβάκια
2 κ. γλ. τριμμένο σκόρδο
1 κ. γλ. τριμμένο τζίντζερ
2 κόκκινα τσίλι, χωρίς τους σπόρους
1 κ. σ. soy sauce
1 κοφτή κ. σ. τομάτα πελτέ
Ο χυμός μισού λεμονιού
1 κ. γλ. corn flour, διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό
4 κ. σ. ηλιέλαιο
Αλάτι και πιπέρι


Οδηγίες






Καθαρίζουμε τις γαρίδες, τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. 
Μετά από μισή ώρα τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.










Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, ξεφλουδίζουμε τις τομάτες και τρίβουμε σε τρίφτη το σκόρδο και το τζίντζερ. 















Βάζουμε το λάδι μέσα σε ένα βαθύ και βαρύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι. 
















Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες και ανακατεύουμε, μέχρι να μαλακώσουν.













Μετά προσθέτουμε τον πελτέ και τις γαρίδες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας περίπου 5-7 λεπτά. 













Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη σόγια και τελευταίο το corn flour, διαλυμένο σε δύο κ. σ, νερό.
Ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.







Τις σερβίρουμε τιε γαρίδες ζεστές σαν μεζέ  ή τις συνοδεύουμε με τηγανητό ρύζι με σκόρδο (Garlic fried rice) ή Noodles ή άλλο ζυμαρικό.




Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου