Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Βολβοί Τουρσί - Pickled Bulbs


Στις Αραβικές χώρες οι βολβοί είναι το πιο ακριβό απ’ όλα τα διάφορα τουρσί. Μεγάλη ποσότητα καταναλώνεται κάθε ημέρα, γι’ αυτό και τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων τους προβάλλουν.

Μεγάλα βάζα με βολβούς στολίζουν τα ράφια των μαγαζιών που πουλάνε  Falafel ή Αραβικό Γύρο από μοσχάρι ή κοτόπουλο, που ονομάζεται Shawarma.
Τα άλλα λαχανικά τουρσί συνοδεύουν αυτό το γρήγορο Αραβικό φαγητό ή το σουβλάκι αρνιού ή κοτόπουλου, χωρίς επί πλέον χρέωση. Οι βολβοί όμως αγοράζονται έξτρα!




Και στην Ελλάδα τους εκτιμούν πολύ όσοι γνωρίζουν τη θρεπτική τους αξία αλλά και τις θεραπευτικές και τονωτικές τους ιδιότητες.
Τώρα είναι η εποχή να τους βρούμε στην αγορά, χωρίς να κουραστούμε να τους βγάλουμε από το χώμα, και να ετοιμάσουμε ένα υπέροχο τουρσί!




Τα Υλικά
         
2 κιλά βολβοί
Λευκό ξύδι από σταφύλι
Αλάτι τριμμένο
Νερό εμφιαλωμένο ή από φίλτρο, χωρίς χλώριο
Αποξηραμένα δαφνόφυλλα
Αποστειρωμένα βάζα


Οδηγίες




Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα των βολβών, όπως τα κρεμμυδάκια για στιφάδο, φροντίζοντας να μην κόψουμε εντελώς τη ρίζα. Ρίχνουμε όλους τους καθαρισμένους βολβούς μέσα σε μπολ με νερό. Εάν είναι μεγάλοι τους χαράσσουμε στη βάση τους.
Χρησιμοποιούμε μόνο τους ολόκληρους βολβούς.










Βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα για να βράσει. Όταν αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε τους βολβούς και τους αφήνουμε να βράσουν για πέντε λεπτά.











Αλλάζουμε το νερό και τους ξαναβράζουμε για πέντε λεπτά.
(Ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που θα αρχίσει πάλι ο βρασμός).
Τους στραγγίζουμε.








Η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους

Α. μετά το δεύτερο βράσιμο, αλλάζουμε πάλι το νερό, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε τους βολβούς να βράσουν, μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι.
Προσοχή: τους ελέγχουμε συνεχώς, προσέχοντας να μην παραβράσουν.

Με ένα κουτάλι παίρνουμε προσεκτικά τους βολβούς και γεμίζουμε τα ζεστά αποστειρωμένα βαζάκια. Τοποθετούμε σε κάθε βαζάκι δύο δαφνόφυλλα. Γεμίζουμε το μισό βαζάκι με το αλατισμένο νερό, μέσα στο οποίο έβρασαν οι βολβοί, και το απογεμίζουμε με ξύδι και δύο κ. σ. ελαιόλαδο.





Κλείνουμε με καπάκι τα βαζάκια και τα αναποδογυρίζουμε, μέχρι να κρυώσουν. Είναι έτοιμα για αποθήκευση.




Όταν ανοίξουμε ένα βαζάκι και χρησιμοποιήσουμε μία ποσότητα βολβών, το διατηρούμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε τους βολβούς με ελαιόλαδο, μαϊντανό και ελάχιστο σκόρδο.

Β. Εάν δεν μας αρέσει να διατηρήσουν λίγη από την ευεργετική πικράδα τους, μετά το δεύτερο βράσιμο, τους στραγγίζουμε και αφήνουμε μέσα σε κρύο νερό για δώδεκα τουλάχιστον ώρες. Αλλάζουμε το νερό δύο με τρεις φορές. Καλό όμως είναι να μην χάσουν εντελώς τη ξεχωριστή γεύση τους.

Ακολουθεί το τρίτο βράσιμο μέσα σε αλατισμένο νερό.
Κατόπιν τους βάζουμε μέσα σ’ ένα μεγάλο βάζο, προσθέτουμε άλμη ή ξύδι, λίγο ελαιόλαδο και τους βάζουμε στο ψυγείο.
Το τουρσί σας είναι έτοιμο για άμεση κατανάλωση!




Καλή επιτυχία!

Σημείωση
  • Το νερό μέσα στο οποίο θα βράσουν για τρίτη φορά είναι άλμη.Οι αναλογίες της είναι: 2 λίτρα νερό και 250γραμ. τριμμένο αλάτι. 

  • Εάν αποφεύγετε το αλάτι, για τη συντήρησή τους χρησιμοποιείστε μόνο ξύδι και νερό σε αναλογία δύο προς ένα.




Τι είναι ο Βολβός;

Είναι ένα πολυετές βολβώδες φυτό, αυτοφυές στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. H επιστημονική του ονομασία είναι Muscari Comosum  (Μούσκαρι το εύοσμον) και ανήκει στην οικογένεια των Λιλιιδών.

Το όνομα του γένους, Muscari, προέρχεται από τη λατινική λέξη musk, που βγαίνει από την ελληνική λέξη μόσχος  (μοσχοβολιά), και αναφέρεται στο γλυκό άρωμα των λουλουδιών, που έχουν βαθύ μπλε χρώμα. Τα άνθη του φυτού τα αγαπούν πολύ οι μέλισσες για το νέκταρ τους.

(Η φωτογραφία από το Internet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου