Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019

Λαγάνα Αργής Ωρίμανσης - Lagana Bread, Clean Monday Traditional Bread


Δεν χρειάζονται πολλά υλικά για να φτιάξουμε μια εξαιρετική και αφράτη λαγάνα που θα περιμένει να την ψήσουμε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας για να μοσχομυρίσει το σπίτι μας!
Χρειαζόμαστε νερό, αλεύρι καλής ποιότητας, μαγιά σε περιορισμένη ποσότητα και αρωματικούς σπόρους. Θα της προσθέσουμε ελαιόλαδο ή ταχίνι για έξτρα νοστιμιά. Άλλα μυστικά υλικά δεν υπάρχουν.
Η μακρά ή αργή ωρίμανση της ζύμης μέσα στο ψυγείο θα δώσει ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα! Δική σας!






Τα Υλικά
(Για δύο μικρές λαγάνες)

Για τη Μαγιά
100 ml χλιαρό νερό
2 κ. γλ. ξηρή μαγιά
1 κ. γλ. κοφτό ζάχαρη

Για τη Ζύμη
600γραμ. αλεύρι δυνατό για ψωμί (χρησιμοποίησα το κίτρινο Λήμνου)
350 ml χλιαρό νερό
2 κ. σ. ταχίνι βιολογικά
1 κ. γλ. τριμμένοι σπόροι γλυκάνισου ή μάραθου
½ κ. γλ. αλάτι
Σουσάμι

Οδηγίες

Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 100 ml χλιαρό νερό, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και περιμένουμε να ενεργοποιηθεί. Όταν δημιουργηθούν φυσαλίδες στην επιφάνειά, είναι 
έτοιμη.







Μέσα σ΄ένα βαθύ μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το γλυκάνισο, το αλάτι και προσθέτουμε το ταχίνι.







Εν συνεχεία ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σιγά-σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να έχουμε μία λεία και αρκετά εύπλαστη ζύμη.
Το ζύμωμα μπορούμε να το κάνουμε και με το μίξερ, χρησιμοποιώντας το γάντζο ζυμώματος.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες. (Την τοποθετούμε στην κάτω σχάρα).






Το πρωί βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και βλέπουμε ότι έχει φουσκώσει αρκετά. Την αφήνουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κατόπιν την πιέζουμε και τη διπλώνουμε μερικές φορές. Η ζύμη θα είναι μαστιχωτή και λίγο πιο σκληρή από πριν.






Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και την απλώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, πασπαλισμένο με σουσάμι.
Πιέζουμε τη ζύμη με τις παλάμες μας για να πάρει το σχήμα της λαγάνας. Την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.





Όταν είναι έτοιμη, δημιουργούμε στην επιφάνεια κάθε λαγάνας με τα δάκτυλά μας μικρές λακκούβες, ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι.

Ψήνουμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º Cº στον αέρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.




Τις καταναλώνουμε ζεστές αλλά όχι καυτές και συνοδεύουμε μ’ αυτές τον ταραμά μας!


Καλή Σαρακοστή!     

Σημείωση
  • Πριν βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο λαδώνουμε ελαφρά ή αλευρώνουμε το μπολ. 
  • Αρχίζοντας το ζύμωμα χρησιμοποιούμε πρώτα τα 400 ml χλιαρό νερό και προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα 50 ml. Το πόσο νερό θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από το αλεύρι.                          


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου